Trenerio karjerą A. Gronskis pradėjo vos 27-erių, kai atstovaudamas Vilniaus „Sakalams“ patyrė sudėtingą traumą, o komandos vyriausiasis treneris Linas Šalkus pasiūlė savo auklėtiniui tapti jo asistentu.

Profesionalaus krepšininko kelią anksti užbaigęs A. Gronskis 2001 m. pilnu pajėgumu kibo į treniravimo darbus. Tapo ne tik konkurencingo Lietuvos krepšinio lygos (LKL) klubo trenerių štabo nariu, bet ir pradėjo darbą su jaunaisiais krepšininkais Šarūno Marčiulionio krepšinio akademijoje (ŠMKA).

„Buvo momentų kai būdavo tikrai sunku. Ačiū Linui, kuris šiek tiek paprasčiau pažiūrėdavo į šitą darbų derinimą. Labai svarbu, kad tu dirbi ir su suaugusiais, ir su vaikais. Tada treneris gali pasibandyti ir parodyti vaikams, į ką reikia atkreipti dėmesį. Kai tu asistentas, gali duoti patarimus, o su vaikais jau pats išsibandyti savo taktiką, ar ji veikia. Tas treneriui yra labai naudinga“, – kalba SKM treneris A. Gronskis.

Reikia mokėti išlaukti

Treneris ŠMKA ugdė 1989 m. gimusią vilniečių kartą, kurioje buvo Mindaugas Kuzminskas ir Simas Buterlevičius. Juos A. Gronskis integravo ir į „Sakalų“ klubo ekosistemą. S. Buterlevičius buvo laikomas vienu perspektyviausių savo kartos žaidėjų, o M. Kuzminskas baigdamas vidurinę mokyklą jau ruošėsi kabinti sportbačius ant vinies ir teisėjavo mėgėjų lygose.

„Pamenu, buvo tokia stovykla „Krepšinis be sienų“, kur Mindaugas buvo padėjėjas ir padavinėjo rankšluosčius. Savo davė lengvoji atletika, išlaukimas, nes Mindaugas yra vėlesnio brendimo. Kažkas iš pirmosios komandos susitraumavo ir taip Mindaugas iš antrosios buvo paimtas į turnyrą Ventspilyje. Treneriai turi nuraminti žaidėjus. Nieko tokio, kad 13-15 ar net 18 metų nežaidi, bet reikia sustiprėti, iškentėti, o tada ir pamatysime, kas bus.“

Tinklalaidės svečias, kuris nuo 2021 m. rudens dirba SKM treneriu ir ugdo talentingiausius U18 ir U11 krepšininkus, atsakė į amžiną klausimą – kas lemia, ar moksleivis sugebės prasimušti į profesionalų krepšinį?

„Labai svarbu jaunimo komandos, kurios duoda gerą impulsą. Labai svarbu, kad, sakykime, liaunesni vaikai baigę sporto mokyklą išliktų krepšinyje dar bent 2–3 metus. Reikia subręsti, suvyriškėti. Galiausiai jie patys apsisprendžia, ar jie nori ir gali būti krepšininkais. Jaunimo programos tam ir yra skirtos. Mindaugas turėjo labai sėkmingą karjerą, o Simas, manau, taip pat buvo sėkmingas – žaidė „Ryte“ ir savo metu „eidavo į startą“ Eurolygoje“, – kalbėjo 2009 m. Europos taurės čempionas.

Arvydas Gronskis

„Ryte“ žinių sėmėsi net iš 13 trenerių

47-erių treneris A. Gronskis 2007–2015 m. dirbo Vilniaus „Ryto“ trenerių štabe, o per šį laikotarpį reprezentacinis sostinės klubas išgyveno itin spalvingus laikus. 2008–2009 m. vadovaujant Rimui Kurtinaičiui klubas iškovojo visus 5 per sezoną įmanomus titulus, o dar už metų garbingai atstovavo Lietuvai Eurolygoje ir apgynė LKL titulą.

„Dar sezono pradžioje (2006 m. rudenį, – autoriaus pastaba) man paskambino vienas tuometinių klubo vadovų Giedrius Aidietis ir pakvietė prisijungti prie „Ryto“. Pasakiau, kad dar nesu pasiruošęs – reikėjo pagerinti anglų kalbos žinias. Po poros mėnesių paskambino antrą kartą, o trečią kartą – per Naujus metus. Supratau, kad ketvirto karto nebebus ir reikia eiti (šypsosi). Kažkiek patobulinau anglų kalbos žinias ir papuoliau į visiškai naują dalyką. Kartais mums, vaikų treneriams, atrodo, kad mes galim treniruoti bet ką – duokit mums Eurolygos komandą ir pan. Bet atėjus dirbti supratau, kad krepšinyje dar daug ko nežinau ir reikia daug mokytis.“

Tiesa, dirbant vyriausiųjų trenerių asistentu, A. Gronskiui teko patirti ne tik pergalės džiaugsmą, bet ir pralaimėjimų kartėlį, kurį lydėdavo permainos trenerių flange. A. Gronskiui „Ryte“ teko dirbti net su 13 trenerių – Smago Sagadinu, Aleksandru Trifunovičiumi, Antanu Sireika, Rimu Kurtinaičiu, Draženu Anzulovičiumi, Robertu Štelmaheriu, Dariumi Maskoliūnu, Aleksandru Džikičiumi, Dirku Bauermannu, Aleksandru Petrovičiumi, Dainiumi Adomaičiu, Virginijumi Šeškumi ir Marcelo Nicola. Kurie strategai į A. Gronskio atmintį įsirėžė labiausiai?

„Įgavau labai daug žinių. Jeigu nupieštum žinių medį, jis gautųsi labai šakotas. Kiekvienas pasikeitimas buvo didelis iššūkis. Tu darai skautingą ir turi įrodyti, kad tavo žinios, įžvalgos, patarimai yra naudingi komandai, kad treneris tavimi pasitikėtų. Sėkmingiausias sezonas ir geras ryšys buvo su R. Kurtinaičiu.

Rimas daugeliu atvejų manimi pasitikėjo. Buvo labai įdomu dirbti su A. Sireika ir jo puolimo vizija. Prieš jo derinius tikrai sudėtinga gintis. Su D. Maskoliūnu pritrūko vieno metimo iki pergalės pirmosiose LKL finaluose. Jeigu būtume „užkabinę“ pergalę, gal visa serija būtų buvusi kitokia. Ir Eurolygoje pritrūko labai nedaug iki patekimo į kitą etapą. Iš D. Adomaičio taip pat gavau labai daug pamokų ir žinių. Galiu vardinti kiekvieną trenerį.“

„Juodas“ trenerių darbas

2015–2019 m. A. Gronskis buvo vyriausiasis Vilniaus „Perlo Energijos“ treneriu ir ugdė itin talentingą Vilniaus krepšininkų kartą – Mareką Blaževičių, Deividą Sirvydį, Ąžuolą Tubelį, Augustą Marčiulionį, Domantą Vilį, Simą Jarumbauską ir kitus.

Su šia vilniečių karta A. Gronskis 2018 m. Belgrade laimėjo pagrindinį Eurolygos jaunimo turnyrą:

„Tu gali gerai dirbti, bet tau gali nepasisekti. Tai buvo tarsi ilgų darbų apdovanojimas. Buvo labai džiugu, kad pavyko laimėti su komanda, kurioje buvo net 11 vilniečių. Tai yra smagiausia. Tai nėra monetos metimas – visi įneša savo indėlį, o vaikų treneriai atlieka „juodą darbą“. Nėra taip paprasta išmokyti vaiką. Kiek reikia kantrybės, įdirbio...“

SKM treneris A. Gronskis atskleidė, kad ugdydamas dabartinius moksleivius jų žaidime norėtų matyti daugiau žaismingumo:

„Norisi, kad jie žaistų ir mėgautųsi krepšiniu. Norisi daugiau lengvumo, žaismingumo. Aišku, neturi nugalėti piktnaudžiavimas individualiais veiksmais. Svarbiausia – mėgautis procesu. Daugelis vaikų reikia aiškinti, kad prametus metimą nieko blogo neatsitinka ir reikia kuo greičiau grįžti į gynybą. Svarbiausia, kad tu esi čia, kad esi su draugais, gerai leidi laiką, kad tėvai žino, kur tu esi. Štai ką krepšinis duoda vaikams, o viską parodys laikas. Stengsiesi, žaisi ir viskas bus gerai. Dažnai tėveliai perspaudžia vaikus. Pats, kaip tėvas, aš jaučiu tą patį. Parodykite bent vieną, kuris nenori laimėti, bet ne statistika ir taurė svarbiausia. Svarbiausia, kad tau smagu.“

Sulaukęs SKM podkasto vedėjo A. Čerškaus klausimo apie šių dienų aktualijas, kodėl šį sezoną su spaudimu laimėti susiduriantis „Rytas“ ne visada jį atlaiko, pašnekovas atsakė:

„Pripažinkime, žaisti „Ryte“ yra sunku. Klubui visada keliami aukšti reikalavimai. Reikia laimėti, ne tik pasižaisti. Yra didelis spaudimas ir nėra paprasta žaisti „Ryte“. Mums „Sakaluose“ šiuo atžvilgiu būdavo paprasčiau. Reikia atrasti ramybę, lyderiavimą ir ateis tas rezultatas.“

Kalbėdamas apie savo paties treniruojamų komandų tikslus Moksleivių krepšinio lygos (MKL) U18 ir U12 čempionatuose, treneris sakė:

„Labai džiaugiuosi, kad dirbu su šiais vaikais. Spaudimo nejaučiu. Svarbiausia stengtis ir būti geresniu negu buvai vakar. Mes negalime lygintis su kitais. Tu lyginkis su savimi ir to pilnai užteks. Svarbiausia, kad vaikas užaugtų drąsus, pasitikintis, tvarkingas, mandagus, o gal kai kurie vaikinai taps krepšininkais. Kitas taps verslininku ir sakys, kad šitoje mokykloje man buvo žiauriai smagu ir aš noriu jai padėti, nes mokykloje daug ką gavau. Krepšinio mokykla išmoko, kaip bendrauti, kaip būti kolektyve, ką reiškia atsakomybė, ką reiškia save prisižiūrėti ir reguliariai sportuoti.“

„SKM-I EMSI Gorilos“ (16/3) 12 komandų elitiniame U18 čempionate užima 2 vietą. Tuo metu 2011 m. gimę „SKM-I“ (6/5) krepšininkai varžosi metais vyresnių U12 čempionate, kur sėkmingai kaupia rungtynių patirtį ir ruošiasi kito sezono čempionatui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją