Kartu su grupe lietuvių – Arvydu Saboniu, Šarūnu Marčiulioniu, Rimu Kurtinaičiu ir Valdemaru Chomičiumi – 1988-aisiais I. Migliniekas tuometinės Sovietų Sąjungos rinktinei padėjo iškovoti aukso medalį Pietų Korėjoje vykusioje olimpiadoje.

Savo krepšininko karjeros metais ir Rygos VEF, ir Maskvos CSKA, ir netgi Plungės „Olimpo“ (1996-1997 m.) komandų marškinėlius vilkėjęs latvis vėliau ėmėsi trenerio darbo, o pastaruoju metu darbavosi Ukrainos sostinėje Kyjive – ėjo vyriausio „Budivelnik“ komandos trenerio pareigas.

Visgi pabaigti sezono nei jam, nei komandai nebuvo lemta – prasidėjus Rusijos kariuomenės invazijai sporto čempionatai buvo nutraukti, užsieniečiai žaidėjai ir specialistai išvyko į namus, o ukrainiečiai išsiskirstė po gimtosios šalies miestus.

Nuolat ryšį su Ukrainoje likusiais savo komandos žaidėjais palaikantis I. Migliniekas viešai nusprendė apeliuoti į V. Putino propagandos mašinos sujauktų rusų žmonių protą.

Delfi.lv parengtame vaizdo reportaže 57-erių krepšinio treneris ragina atsikvošėti eilinius Rusijos žmones, tikisi, kad jo siunčiama vaizdo žinutė kokiais nors kanalais pasieks bent dalį adresatų ir pažymi, kad už Rusijos kariuomenės pridarytą žalą Ukrainoje sumokėti teks visiems rusams.

„Šioje sudėtingoje gyvenimo situacijoje noriu kreiptis į žmones. Labiausiai – į Rusijos žmones. Esu iš negausios Latvijos tautos. Bet tai, kas vyksta, mes galime vertinti iš šalies. O tiems, kurie vertina iš šalies, paprasčiau atsirinkti tiesą. Tiesa yra tokia – Ukrainoje vyksta karas. Aš pats visai neseniai iš ten sugrįžau, ir pats galiu pasidalinti informacija apie šią tragediją iš pirmų lūpų.

Mano treniruoti vaikinai šiuo metu yra išsibarstę po Ukrainą – Charkive, Mykolajive, Odesoje, Kyjive. Jie visi – vietoje, jiems labai sunku, o jų miestus bombarduoja Rusijos kariuomenė.

Yra daug Rusijos propagandos skleidžiamo melo, tačiau šiuo atveju paminėsiu tik vieną. Propaganda jums sako, kad ukrainiečiai bombarduoja savo miestus. Tai – absoliutus melas. Tai Rusijos kariuomenė supa ir bombarduoja Ukrainos miestus. Tūkstančiai žmonių su vaikais negali palikti bombarduojamų ir apšaudomų teritorijų, jie tokį košmarą gyvenime patiria pirmą kartą. Jie man tai skambina ir tai pasakoja. „Treneri, mes nesuvokiame, kodėl taip vyksta“, – sako žaidėjai. Ir visa tai būtina stabdyti kuo greičiau“, – dėsto I Migliniekas.

„Visas šis informacinis karas labai žiaurus, o kiekvieną sekundę skleidžiamas melas daugiausia siunčiamas iš okupantų armijos pusės – taip Putino kariauną aš vadinu ramia sąžine.

Sunku kovoti su šita informacija, bet jūsų teiginiai, kad „aš nieko nematau ir nieko negirdžiu“, guliu ant sofos įsijungęs televizorių ir žiūriu rusiškus kanalus... Neužmerkite akių, nesilenkite. Jūs privalote susiimti ir pabandyti į viską pasižiūrėti iš kitos pusės – kiek tiktai įmanoma. Už save spręskite patys, nes dabar karą sukelti nusprendė jūsų prezidentas Putinas. Jis nusprendė kariauti. Tai jo sprendimas“, – pažymi I. Migliniekas.

„O jūs atsiminkite, kad visa tai taip nepasibaigs. Tai jau XXI amžius, ir bus teisiami visi, kurie prie to prisidėjo. O vėliau viską srėbti teks rusų tautai. Jums nepavyks išlikti nuošalyje. Teks atidirbti už nuostolius.

Ir jums teks už tai atsakyti, nors vėliau gal ir sakysite, kad „mes to nežinojome“. Tai nebus pasiteisinimas ar išteisinimas. Jūs turite žinoti tiesą, turite stengtis sužinoti tiesą. Stenkitės patys priimti sprendimus ir atsiminkite, kad nuo karo kenčia ne tik ukrainiečiai, po Rusijos kariuomenės sukelto karo žūsta ir rusai. Laikas susiiimti, stabdykime tai!“, – sako I. Migliniekas.

Primename, kad anksčiau itin aštriai V. Putino sukelto karo tematika pasisakė kitas garsus latvių krepšininkas ir treneris Ainaras Bagatskis. Savo nuomone apie Rusijos melus ir nusikaltimus jau pasidalijo ir grupė kitų Seulo olimpinių čempionų – A. Sabonis, R. Kurtinaitis, V. Chomičius, Lietuvos krepšinio legendos Vladas Garastas ir Modestas Paulauskas.

Pasaulį kur kas įdėmiau atkreipti dėmesį į įvykius Ukrainoje ragino Šarūnas Jasikevičius, Jonas Valančiūnas, Domantas Sabonis, Kauno „Žalgirio“ klubas ir kiti krepšinio bendruomenės nariai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Dalintis
Nuomonės