Rusų krepšinio gerbėjams praėjusį savaitgalį turėjo būti sunku atpažinti savo mėgiamas komandas.

Nors sužaisti visi šeši planuoti moterų „Premier“ lygos turo susitikimai, kai kurios ekipos pajėgė išrikiuoti tik po 8 ar 9 krepšininkes.

Gausiu tarptautiniu desantu pasižymėjusius Rusijos klubus paliko absoliuti dauguma legionierių, įskaitant ir trenerius.

Savaitgalį šešiose arenose ant parketo iš viso žengė vos keturios svetimšalės žaidėjos.

Labai baisu dėl Lauros – kad tik ji saugiai grįžtų namo. Neabejoju, kad kaltinimai B. Griner yra sufabrikuoti. Nežinau, kiek Laura turi informacijos apie tai, kas čia vyksta. Išsigandau, kad jai gali panašiai atsitikti – vien dėl lietuviško paso.
Rima Valentienė, buvusi Lietuvos rinktinės žaidėja

Tarp jų – amerikietė Unique Thompson iš Vidnojės „Spartak“, belgė Kyara Linskens iš Orenburgo „Nadežda“, pastarosios tautietė Hind Ben Abdelkader iš Syktyvkaro „Nika“.

O taip pat lietuvė Laura Želnytė, vilkinti Krasnojarsko „Jenisej“ komandos aprangą.

Aukštaūgė sekmadienį žaidė dvikovoje su „Samara“ krepšininkėmis. 20 min. rungtyniavusi lietuvė prie šeimininkių pergalės 83:65 prisidėjo 9 taškais ir 4 atkovotais kamuoliais.

Tai buvo trečias „Jenisej“ mačas skaičiuojant nuo karo Ukrainoje pradžios. Tačiau šįkart L. Želnytė buvo vienintelė legionierė komandos gretose.

Mat kita ekipos užsienietė – tituluota Belgijos rinktinės įžaidėja Julie Vanloo – praėjusią savaitę paliko Krasnojarską kartu su trimis „Jenisej“ vyrų komandos amerikiečiais: Bryntonu Lemaru, Rionu Brownu bei Darralu Willisu. Apie tai pranešė pats klubas.

Julie Vanloo

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) vos pasipylus ukrainiečių kraujui rekomendavo visiems savo nariams nutraukti kontaktus su Rusijos ir Baltarusijos subjektais.

Atskirų LKF patarimų šiose šalyse dirbantiems Lietuvos žaidėjams ir specialistams nebuvo, tačiau išvykti ragino Užsienio reikalų ministerija.

Tai ir padarė visi penki vyrų VTB Vieningosios lygos klubuose rungtyniavę lietuviai: Marius Grigonis, Mindaugas Kuzminskas, Artūras Gudaitis, Adas Juškevičius, Eigirdas Žukauskas, o taip pat Permės „Parma“ treniravę Kazys Maksvytis bei Gintaras Kadžiulis, Krasnodaro „Lokomotiv“ viceprezidento pareigas ėjęs Ginas Rutkauskas.

„Manau, kad tai – kiekvieno sąmoningumo reikalas. Matome, kad absoliuti dauguma solidariai nutraukė kontraktus. Jeigu klaustumėte mano nuomonės, aš parekomenduočiau užbaigti santykius su Rusija“, – Delfi sakė LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

Tik ne visiems atsisveikinti pavyksta sklandžiai.

Įžymiausia iš Rusijoje žaidusių legionierių – dukart olimpinė ir pasaulio čempionė Brittney Griner – buvo sulaikyta, kuomet praėjusio mėnesio pabaigoje mėgino išskristi iš Šeremetjevo oro uosto Maskvoje.

Prieš kelias dienas paskelbta, jog muitininkai 31-erių vidurio puolėjos bagaže neva rado narkotinių medžiagų – hašišo aliejaus. Dėl narkotikų kontrabandos amerikietei, nuo 2014-ųjų atstovavusiai Jekaterinburgo UGMK klubui, gresia įkalinimas nuo penkerių iki dešimties metų.

Skandalas nuskambėjo taip plačiai, kad dėl jo pasisakė ir Lietuvoje pirmadienį viešėjęs JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas.

„Savo ambasadoje turime komandą, kuri dirba su Rusijoje sulaikytų amerikiečių bylomis. Darome viską, kad jų teisės būtų gerbiamos“, – teigė Vašingtono diplomatijos vadovas.

Antony Blinkenas

Tačiau Delfi pirmadienį kalbinta buvusi ilgametė Lietuvos rinktinės įžaidėja Rima Valentienė nuogąstauja, kad B. Griner teisės Rusijos pareigūnams rūpi mažiausiai.

JAV rinktinės lyderės istorijos sujaudinta dabartinė Moterų lygos direktorė neslepia nerimo ir dėl L. Želnytės.

„Labai baisu dėl Lauros – kad tik ji saugiai grįžtų namo. Nežinau, kiek ji turi informacijos apie tai, kas čia vyksta. Išsigandau, kad jai gali panašiai atsitikti – vien dėl lietuviško paso.

Neabejoju, kad tie kaltinimai B. Griner yra sufabrikuoti. Juk ji tiek metų skraidė į Rusijos komandas, kurios išgali pasiūlyti tikrai neblogus atlyginimus. Dabar ji matyt nespėjo laiku sureaguoti ir pavėlavo išvykti. Aš tik stebiuosi, jog sulaikė ne vyrų, o moterų krepšinio, kuris vis dėlto nėra toks populiarus, atstovę“, – svarstė R. Valentienė.

Ji pati asmeniškai pamėgino išsiaiškinti L. Želnytės situaciją – nors dalis populiariausių socialinių tinklų Rusijoje praėjusią savaitę buvo užblokuoti, R. Valentienei pavyko su tautiete apsikeisti žinutėmis „Instagram“.

„Laura atrašė, kad jos lagaminai sukrauti jau savaitę, ir netrukus ji bandys grįžti į Lietuvą. Bet daugiau nieko nežinau“, – sakė Moterų lygos vadovė.

Rima Valentienė (viduryje), Mindaugas Balčiūnas

Delfi pirmadienį taip pat susisiekė su L. Želnyte. Iš Panevėžio kilusi 27-erių krepšininkė patvirtino artimiausiomis dienomis keliausianti į Lietuvą, tačiau nekomentavo, kas iki šiol ją sulaikė Krasnojarske – tik nurodė turėjusi tam asmeninių priežasčių.

190 cm ūgio lietuvė „Jenisej“ papildė sausio viduryje ir spėjo sužaisti penkerias rungtynes, per kurias fiksavo 5,4 taško ir 4,2 atkovoto kamuolio vidurkius. Ji buvo vienintelė Lietuvos krepšininkė Rusijos pirmenybėse.

Sezoną vidurio puolėja pradėjo „Pieštanske čajky“ klube Slovakijoje, o prieš tai kelerius metus rungtyniavo įvairiose Italijos komandose.


Praeityje Lietuvos jaunimo rinktinėse žaidusi aukštaūgė pernai taip pat atstovavo šaliai krepšinio 3x3 Europos čempionato atrankoje.

„Premier“ lygoje „Jenisej“ tarp dvylikos komandų užima penktą vietą (9 pergalės/10 pralaimėjimų). Pirmauja titulą ginanti daugkartinė Eurolygos čempionė UGMK (20/0).

Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) Jekaterinburgo klubą kartu su kitomis Rusijos ekipomis praėjusią savaitę pašalino iš šio sezono europinių turnyrų.

Todėl vietoje UGMK ir Kursko „Dinamo“ Eurolygos ketvirtfinaliuose pasirodys Rygos TTT (Latvija) su Daugile Šarauskaite bei Žironos „Spar“ (Ispanija) su Giedre Labuckiene.

Latvės seriją iki dviejų pergalių antradienį pradės su Stambulo „Fenerbahče“ (Turkija), ispanės po dienos stos į kovą su tautietėmis iš Salamankos „Avenida“ klubo.

Savo ruožtu, iš antro pagal rangą Europos taurės turnyro atkrintamųjų varžybų išmesta Maskvos MBA komanda.

Europos taurės ketvirtfinaliuose taip pat rungsis dvi lietuvės: Gintarės Petronytės atstovaujama Venecijos „Umana Reyer“ (Italija) susitiks su „Valencia“ (Ispanija), o Liono ASVEL (Prancūzija) su Juste Jocyte bandys įveikti Mersino „Čukurova Basketbol“ (Turkija) barjerą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Dalintis
Nuomonės