Ukrainos nacionalinė ekipa buvo Ispanijoje, kur žaidė 2023 metų pasaulio čempionato atrankos rungtynes (pralaimėjo 74:88), kai Rusija įsiveržė į Ukrainos teritoriją. Po rungtynių žaidėjai prisijungė prie savo klubų Ispanijoje ir Prancūzijoje, o didžioji rinktinės dalis A. Bagatskio kvietimu patraukė į Latviją.

„Ukrainiečiams labai svarbu šiuo metu būti kaip įmanoma arčiau savo tėvynės, – A. Bagatskio žodžius cituoja delfi.lv. – Pasakiau, kad galėčiau suorganizuoti ir laikinai juos apgyvendinti Latvijoje. Ačiū Latvijos komandų asociacijų vadovui Kasparui Gorkšui ir Latvijos krepšinio federacijai, radome greitą būdą atsidurti Latvijoje.“

Keletas Ukrainos rinktinės narių patraukė prie Ukrainos-Lenkijos sienos, kad padėtų pabėgėliams. Pats A. Bagatskis įsitraukė į paramos Ukrainai grupę, kuri jau padėjo daugiau nei 200-ams Ukrainos vaikų rasti laikiną prieglobstį Latvijoje.

„Daugelis vaikų yra iš įvairių krepšinio grupių. Jie įleidžiami į treniruočių bazę, apgyvendinami, pamaitinami, jiems parūpinta galimybė toliau treniruotis. Šiuo metu galbūt jie ir neturi galimybės lankyti mokyklos, tačiau bus užimti“, – pasakojo buvęs žalgirietis.

Artiomas Pustovijus

A. Bagatskis išreiškė griežtą nuomonę apie Rusijos invaziją į Ukrainą. Anot jo, žmonės Rusijoje neprieštarauja tam, kas vyksta Ukrainoje, nes daugeliui taip patogu gyventi.

„Galiu pasakyti vienareikšmiškai, čia turi būti tvirta pozicija. Čia negalima elgtis taip, kaip daro didžioji Rusijos visuomenės dalis. Visi, kurie gyvena iš tų pinigų, sako, kad smerkia karą, tačiau nė vienas nepasako, kad dėl to kaltas Vladimiras Putinas ar Kremlius“, – kalbėjo treneris.

Buvęs ilgametis Latvijos krepšinio rinktinės žaidėjas, Kauno „Žalgirio“ atstovas ir treneris pastarosiomis dienomis turėjo keletą pokalbių su pažįstamais iš Rusijos.

Jų požiūris į karą, anot latvio, skirtingas: „Vienas verkia ir prašo atleidimo. Kitas sako: „Kaip jūs, latviai, galite taip imti ir išvažiuoti, juk turite žaisti krepšinį“. Aš jam sakau: „Tavo šalis puola kitą, bombarduoja miestus ir yra aukų, o tu man kalbi, kad mes jus įžeidėme.“

2014 metais Kijevo „Budivelnik“ treniravęs A. Bagatskis buvo Rusijos invazijos į Donecko ir Luhansko regionus, o taip pat Krymą liudininku . Vėliau jis dirbo Vieningos lygos klube „Nižnij Novgorod“. Latvis prisipažino, kad tuomet apie visą kontekstą nepagalvojo.

„Tuomet buvo kitaip. Dabar? Galiu atskleisti, kad prieš 3 dienas man pasiūlė darbą Rusijoje. Aš tik pasakiau: Duokite man automatą ir leiskite pravažiuoti pro Kremlių. Ar jūs išprotėjote? Kaip galite net pagalvoti apie tai? Tol, kol Rusijoje bus diktatūra, aš ten dirbti neketinu – tabu“, – emocingai kalbėjo A. Bagatskis.

Treneris teigė, kad šiuos žodžius išsakė savo agentui, kad jis perduotų žinutę visiems, ne tik konkrečiam Rusijos klubui, siūliusiam jam darbą.

„Agentas man ir sako, kad tai nėra teisingas kelias nuomonei išreikšti, tačiau jis dirba man. Jis serbas. Galbūt tai irgi atsakymas, kodėl sulaukiau tokio pasiūlymo“, – svarstė A. Bagatskis.

Latvių krepšinio legenda Ukrainos nacionalinę ekipą ir „Kyiv Basket“ komandą treniruoja nuo 2019 metų. Jo vedama rinktinė įveikė 2022 metų Europos čempionato atrankos barjerą.

Iš Senojo žemyno pirmenybių pritaikius sankcijas pašalinta Rusijos krepšinio rinktinė.

Ainaras Bagatskis, Jorge Garbajosa
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Dalintis
Nuomonės