Ispanijos profesionalių krepšininkų asociacijos vadovas – 50-metis A. Reyesas socialiniuose tinkluose itin aktyvus buvo pirmosios koronaviruso bangos metu ir net ir sunkiai sirgdamas išsamiai švietė visuomenę apie šios ligos keltą grėsmę. Šiuo metu buvęs garsus krepšininkas „Twitter“ socialiniame tinkle dėmesį sutelkė į Vladimiro Putino kontroliuojamos Rusijos agresiją Ukrainoje – nepriklausomoje Europos šalyje sukeltą karą.

Kadangi Ispanijoje į situaciją Ukrainoje dalis visuomenės žvelgia paviršutiniškai, o sporto pasaulio žmonės apskritai privengia kalbėti arba gana abstrakčiai atsiliepia apie brutalius Rusijos veiksmus, A. Reyesas ir vėl ėmėsi šviečiamosios veiklos.

„Rusija įsiveržė į Ukrainą ir tai yra faktas. Yra agresorius ir užpultasis. Ir jums tai ne pasakymas „karui ne“, demagogai. Reikia sakyti „ne invazijai!“ Žmonės, atsikvošėkite“, – vos prasidėjus Rusijos puolimui savo poziciją išdėstė A. Reyesas. – Suvokite, kad kol mes dalijamės nuomonėmis sėdėdami ant sofų, žmonės Ukrainoje kovoja dėl savo gyvybių ir laisvės.“

„Svetima gėda už visus putinistus, kurie, nesuvokdami konteksto, bando savo išvedžiojimais pateisinti režimo veiksmus. Prisiminkite 1940-uosius, kai Josifas Stalinas po Ribentroppo-Molotovo pakto užgrobė Baltijos šalis. Daugiau nei akivaizdu, kad Putino tikslas pakartoti sovietininio komunizmo „šlovę“, – tęsė A. Reysas, viešai išvardijęs ir ne vieną vartotoją ar „Twitter“ profilį, iš kurio skleidžiama rusiška propaganda.

„Visus tokius profilius blokuosiu ir atliksiu kitus reikalingus veiksmus. Aš tikrinu, ar mano sekėjai atitinka šiuos reikalavimus. Jie jau tikrai tai sužinojo“, – ir Ispanijoje egzistuojančius „trolius“ perspėjo A. Reyesas.

Savo poziciją A. Reyesas leidžia suprasti labai aiškiai: „Tik negalima pasinerti į rusofobiją. Čia yra vienas pagrindinis kaltininkas – Putinas. Daug rusų gyvena Ispanijoje, tarp jų turiu draugų, kurie bjaurisi Putinu ir pradeda kentėti dėl jo veiksmų išprovokuotų sankcijų. Nepulkime į tokią neteisybę ir supraskime, kur yra tikrasis blogis.“

A. Reyesas ironiškai sureagavo į Ispanijos vyriausybės sprendimą Ukrainos neparemti ginkluote ir vėliau sekusius ministro pirmininko išvedžiojimus apie „finansinę pagalbą ir vienybę.“ „Ką gi, galų gale mes vis tiek išsiųsime tuos ginklus, tačiau jau gali būti per vėlu“, – perspėjo jis, tikruoju didvyriu šioje kovoje su Rusijos režimu pavadinęs Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį.

Verta pastebėti, kad Ispanija buvo ir viena paskutinių Europos Sąjungos šalių, užvėrusių savo oro erdvę Rusijos avialinijoms.

Pažymėtina, kad A. Reyesas entuziastingai palaikė Kauno „Žalgirio“ sprendimą nežaisti Eurolygos rungtynių su agresorės Rusijos klubais ir Lietuvos klubo įrašu pasidalijo savo „Twitter“ profilyje“.


Profesionaliai krepšinį F. Reyesas žaidė beveik 20 metų, keletą sezonų atstovavo ir „Real“ klubui. Lietuvai nelemtame 1999-ųjų Europos čempionato ketvirtfinalyje A. Reyesas buvo būtent tas žmogus, kuris sugebėjo sustabdyti Arvydą Sabonį ir Ispanijai netikėtai padėjo palaužti favorite į auksą laikytą Lietuvos rinktinę.

Su Ispanijos rinktine vidurio puolėjas iškovojo du sidabro medalius ir vieną bronzą.


Primename, kad praėjusią savaitę pateiktą „Žalgirio“ pasiūlymą šalinti iš Eurolygos rusus kiti klubai atmetė, tačiau šios savaitės pradžioje visgi buvo priimtas neryžtingas sprendimas juos suspenduoti, neva tikintis likusias rungtynes sužaisti vėliau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Dalintis
Nuomonės