2019 metais Juodkalnija tapo mažiausia šalimi, kada nors dalyvavusia FIBA pasaulio čempionate. Šiuo metu anksti kažką kalbėti, tačiau šiuo metu vykstančioje 2023 metų planetos pirmenybių atrankoje Islandija turi visas galimybes šį rekordą pagerinti.

H grupėje Craigo Pederseno treniruojami islandai savo sąskaitoje turi dvi pergales ir pralaimėjimą. Ketvirtadienį jie namie dramatiškai po dviejų pratęsimų 107:105 nugalėjo Italijos nacionalinę ekipą.

Tryggvi Hlinasonas

Aikštės šeimininkai iššvaistė dviženklį pranašumą per paskutines 5 pagrindinio rungtynių laiko minutes, o Stefano Tonutas dviem taikliais dvitaškiais iš eilės ir perimtu kamuoliu perkėlė dvikovą į pratęsimą.

Čia italams dar kartą pasisekė – Meo Sacchetti auklėtiniai sukūrė dar vieną nedidelį stebuklą, kurio autoriumi tapo vienintelį savo tritaškį tą vakarą lemiamu momentu pataikęs S. Tonutas.

Savo žiūrovų palaikoma Islandijos rinktinė galiausiai iškovojo pergalę dėka titaniškų savo vidurio puolėjo T. Hlinasono pastangų.


24 metų 216 cm ūgio ispanų „Zaragoza“ komandai atstovaujantis milžinas pataikė 4 taškus iš eilės ir atkovojo itin svarbų kamuolį puolime tuo praktiškai garantuodamas sėkmę savo rinktinei likus žaisti minutę iki antrojo pratęsimo pabaigos.

„Žinoma, italų komanda labai gera ir jie naudojoi plačiu taktikos arsenalu, kad pelnytų taškus ir mus įveiktų, – po pergalės kalbėjo T. Hlinasonas. – Tačiau mes žinojome, kad turime kovoti ir išsaugoti intrigą iki pačios pabaigos. Esu nepaprastai laimingas, kad sugebėjome laimėti.“

Islandas nugalėtojams pelnė 34 taškus (14/16 dvitaškiai, 6/12 budos), atkovojo 21 kamuolį, blokavo 5 metimus ir surinko net 50 naudingumo balų.


T. Hlinasonas tapo FIBA pasaulio čempionato Europos zonos atrankų rekordininku. Ankstesnis rekordas – 37 naudingumo balai – priklausė Bosnijos ir Hercegovinos atstovui Edinui Atičiui, Sakartvelo krepšininkui Giorgi Šermanidi ir latviui Janiui Strelniekui. Visi trys pastarieji žaidėjai rekordą pasiekė 2019 metais.

Absoliučiu FIBA pasaulio čempionato atrankos rekordininku yra laikomas Korėjos rinktinės atstovas Guna Ra. Jis rungtynėse su Sirija 2018 metais surinko 59 naudingumo balus, o dvikovoje su Honkongu – 58.

„Manau, kad varžovai žinojo, ko laukti, bet mes nustebinome juos pradėdami „mažu“ penketu, – sakė prieš pergalės 25 taškus pridėjęs Elvaras Fridrikssonas. – Pabaigoje tai buvo 50 prie 50. Aišku, kad jaudulys buvo. Kai komandas skiria taškas, viskas gali baigtis arba pergale, arba pralaimėjimu. Manau, mes nuveikėme didelį darbą, kad pabaigoje sugebėjome italus įveikti.“

Islandų taktines gudrybes pastebėjo ir Italijos rinktinės strategas: „Mažesnio penketo islandai mums pavojingesni, nes yra greitesni ir geriau žaidžia, tačiau mes labai nukentėjome būtent po krepšiu“.

371 tūkst. gyventojų turinti Islandija sekmadienį žais atsakomąsias rungtynes Bolonijoje, Italijos mieste, kur gyvena maždaug tiek pat žmonių.

„Jei mes kovosime taip pat kiekvienose rungtynėse, galime nugalėti bet ką. Šiandien mes tai įrodėme žaisdami su Italija. Tikrai ne kasdien gali įveikti italus ir turime tuo pasidžiaugti“, – sakė T. Hlinasonas.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)