Kaip prieš keletą dienų skelbė bosnių federacija, bilietai į šias rungtynes buvo išgraibstyti per tris valandas. Išsiilgę savos rinktinės žaidimo, daugiau nei 5 tūkstančiai vietos sirgalių areną sausakimšai užpildė likus beveik valandai iki susitikimo pradžios, o itin garsi balkaniška muzika ir aršios skanduotės signalizavo apie rungtynių metu laukiančią pragarišką atmosferą.

Pirmoje rungtynių pusėje ilgą laiką atsilikę, iniciatyvą į savo rankas lietuviai perėmė po ilgosios pertraukos. „Užsidegęs“ Osvaldas Olisevičius vien per trečiąjį kėlinį pataikė tris tritaškius, o dar vienas tolimas snaiperio šūvis likus žaisti 14,6 sek. tapo lemiamu, padidinusiu persvarą iki 5 taškų.
Iš viso puolėjas mačą užbaigė su 18 taškų.

Jei per pirmą pusę bosniai buvo suklydę vos 1 kartą, kur kas agresyvesnis lietuvių žaidimas antroje mačo dalyje vertė varžovus kamuolį prarasti kur kas dažniau (mačą bosniai baigė su 11 klaidų), aktyvus darbas gynyboje vedė iš kantrybės ir gerokai pristabdytą varžovų lyderį Džananą Musą, iš viso pelniusį 12 taškų, atlikusį 6 rezultatyvius perdavimus, bet suklydusį 5 sykius.

Lietuvos ekipoje antras pagal rezultatyvumą buvo Martynas Echodas su 13 taškų, o apskritai
pasižymėti pavyko visiems dešimčiai aikštėje pasirodžiusių lietuvių.

„Labai svarbus ir geras iškovotas taškas žiūrint į visas aplinkybes, kurios mus ištiko šiame „lange“. Renkantis komandą, renkantis į stovyklą. Gerai, kad žaidėjai susitvarkė. Buvo kitas svarbus aspektas – žaisti tokioje atmosferoje, su tokiu varžovų komandos palaikymu, kontakto lygiu. Gal kažkur ir neatlaikėme, bet iš esmės pavyko pakeisti rungtynių tėkmę ir antroje pusėje padėtį jau kontroliavome mes. Manau, kad laimėti šioje salėje bus sunku daugeliui komandų“, – po mačo Lietuvos žurnalistams sakė K. Maksvytis.

„Pirmoje rungtynių pusėje ilgai atsilikote ir neėmėt minutės pertraukėlių. Testavote žaidėjų psichologiją, ar kaip čia nutiko?“, – „Delfi“ paklausė Lietuvos rinktinės trenerio.

– Na, vienu metu, pirmo kėlinio pabaigoje, ta pertraukėlė labai brendo, nes buvome susitarę, jog gesinsime šeimininkų emocijas. Gal su ja šiek tiek ir pavėlavome, kaip ir su krepšininkų pražangomis. Labai jas „taupėme“, pirmojo kėlinio pabaigoje turėjome vos tris, antrame kėlinyje ilgą laiką apskritai be pražangų žaidėme.

Po pertraukos šitą dalyką ištaisėme ir patys pradėjome rungtyniauti su daugiau kontakto. Gal kai kur gavome „pigias“ pražangas, bet sustabdėme jų lyderį Musą. Patys geriau „judinome“ kamuolį, gerai išsidėstėme aikštėje ir tapo lengviau. Aišku, padėjo ir tai, kad įsimėtė Olisevičius, įsitraukė ir žaidėjai nuo suolo.

– Kaip pavyko pristabdyti Dž. Musą?

– Pirmoje rungtynių pusėje nepavyko. Visų pirma, turėjome problemų su jo greitu puolimu, kur jis yra agresyvus. Leidome jam žaisti ir „į jo stiprią ranką“, bet kai antroje pusėje jis šitokių galimybių jau nebegavo, pamatėme, kad ėmė daryti klaidas. Nebebuvo toks agresyvus, netgi ėmė dalinti perdavimus, ko anksčiau nedarė. Manau, trečiame kėlinyje tiesiog pavyko geriau susikoncentruoti.

Bosnija ir Hercegovina - Lietuva. Rungtynių statistika

– Pergalę galutinai nulėmusį tritaškį metė Olisevičius. Jis buvo „karštas“, todėl toks ir buvo planas?

– Taip, jis buvo „karštas“, bandėme jo ieškoti. Kaip ir bandėme ieškoti to paties Musos, kad jį vargintume. Paskutinius baudų metimus taip pat turėjo mesti Mindaugas Girdžiūnas arba Olisevičius, planas kaip ir pavyko. Iš esmės, žiūrovams tai buvo tikrai įdomios rungtynės. Gal ir galėjome jų paskutinę ataką sustabdyti, bet šiuo metu apie tai negalvojame. Svarbu, iškovojome labai svarbų tašką – esame labai laimingi.

– Regimantas Miniotas užsiminė, kad rungtynės dėl kietumo ir teisėjų kontakto toleravimo šiek tiek priminė regbį. Kaip jums pačiam tai atrodo?

– Na, žinote, aš įsivaizduoju, kad ir teisėjams tokioje atmosferoje nėra lengva dirbti. Jie automatiškai įsiklauso į tribūnų triukšmą ir šiek tiek pasiduoda emocijoms. Vienu metu, kai buvome išsiveržę į priekį 6 ar 8 taškais, kokias dvi minutes vyko labai kieta kova abiejose aikštės pusėse. Gerai, kad toje kovoje atsilaikėme, bet tai mums vos nekainavo pergalės.

– Rinktinėje debiutavo Gytis Radzevičius, ant parketo praleidęs beveik 20 minučių. Kaip įvertintumėte jo pasirodymą?

– Mes visada žiūrime atsargiai į naujokus. Bet ne tik į juos, net ir senbuvius atsargiai įmetame į rungtynių sūkurį. Pasitikrinome pirmoje pusėje, jis tikrai neblogai įsitraukė į žaidimą ir turbūt apskritai geriausiai gynėsi prieš Musą. Atsakingai, išlaikė jį prieš save. Taip pat padėjo su atkovotais kamuoliais kai strigome – manau, debiutas pavykęs.

– Margiris Normantas taip pat buvo mestas į kovą, kai pražangų greitai prisirinko Vytenis Čižauskas. Kaip įvertintumėte jo žaidimą?

– Margiris turi gerą savybę – jis gali gintis. Krepšinyje tai itin svarbu, daugelis trenerių sako, kad žaidėjas yra vertas lygos ar komandos pagal savo gynybą. Taigi, pagal savo gynybą jis yra vertas ir rinktinės, ir „Ryto“, o gal net ir daugiau, nes yra agresyvus, gana gerai spaudžia kamuolį. To jo kietumo šiose rungtynėse reikėjo.

– Ar kažką keisite žiūrint į sekmadienį?

– Manau, kad pakeitimai bus neryškūs. Bandysime ištaisyti klaidas, kurias darėme. Norime žaisti taip, kaip antroje rungtynių pusėje Tuzloje. Gal kažkiek reikės pakoreguoti rotaciją, atsižvelgiant į šį mačą – su kuriais žaidėjais geriau atrodėme, su kuriais prasčiau.

– Ilgą laiką buvo kalbėta, kad mūsų rinktinei trūksta Eurolygos žaidėjų, kad neišsiversime be jų Bet atrodo, kad krepšininkų mums užtenka ir beveik be Eurolygos atstovų (vienintelis komandoje toks buvo Kauno „Žalgirio“ puolėjas R. Miniotas, – red.past.)?

– Žinote, kas labiausiai man patinka? Kad per labai trumpą laiką pavyko suburti komandą. Gera atmosfera, visi susiklausę – tiek rūbinėje, tie treniruočių metu. Senbuviai padeda tai daryti. Na, Lietuva yra krepšinio šalis, ir bet kokią rinktinę surinkus, kitiems būtų sudėtinga. O su Eurolygos žaidėjais būtų dar kitaip.

– Geras vakaras Lietuvos krepšiniui, „Žalgiris“ irgi laimėjo – namie įveikė „Real“. Ar nustebino šitas rezultatas?

– Džiaugiamės dėl „Žalgirio“. Aišku, kad kažkiek nustebino, nes „Real“ žaidžia gerą sezoną. Bet žiūrint iš kitos pusės, „Žalgiris“ jau kažkiek geriau žaidė tiek Karaliaus Mindaugo taurėje, tiek kitur. Žaidėjai išsigydė traumas – manau, kad nuo to Lietuvos krepšiniui tik geriau.

Tarpusavyje abi komandos dar kartą susitiks sekmadienį Vilniuje. Rungtynių Tuzloje įkarštyje čiurnos traumą patyrė rezultatyviausiai varžovų gretose žaidęs puolėjas Miralemas Halilovičius, pelnęs 20 taškų. Abejotina, ar jis galės pasirodyti aikštėje susitikime Lietuvoje.

FIBA pasaulio čempionato atranka: Bosnija ir Hercegovina - Lietuva

Kitose kiek anksčiau ketvirtadienį sužaistose grupės rungtynėse Bulgarijos krepšininkai namie 79:70 įveikė Čekiją ir į savo sąskaitą įsirašė pirmąją pergalę.

Standings provided by SofaScore LiveScore


Primename, kad į kitą atrankos varžybų etapą pateks trys geriausios grupės komandos, kurios bus sugrupuotos su trimis ekipomis iš E grupės. Joje žaidžia Prancūzija, Juodkalnija, Vengrija, Portugalija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)