Vyriausiasis rinktinės treneris Kazys Maksvytis su Kauno klubu susitarė tik dėl šį sezoną septyneriose Eurolygos rungtynėse pasirodžiusio ir ant parketo iš viso kiek daugiau nei valandą (vidurkiai – 9 minutės, 3,3 taško) praleidusio Regimanto Minioto išleidimo.

Visų kitų potencialių žaliai-baltų kandidatų – Luko Lekavičiaus, Edgaro Ulanovo ir Mareko Blaževičiaus – rinktinėje ir vėl nebus.

Į Vilniuje rengiamą stovyklą neprisikviesti ir kiti Eurolygos atstovai – Marius Grigonis iš Maskvos CSKA, Mindaugas Kuzminskas iš Sankt Peterburgo „Zenit“, Donatas Motiejūnas iš „Monaco“, Rokas Giedraitis ir Tadas Sedekerskis iš Vitorijos „Baskonia“ ekipos bei Rokas Jokubaitis iš „Barcelonos“.

Tiesa, pastarųjų žaidėjų atveju, vargu ar galima tikėtis jų darbdavių malonės sezono viduryje, nors „Zenit“ išimtį praėjusiame rinktinių „lange“ dėl M. Kuzminsko ir padarė.

Tuo metu situacija dėl Kauno desanto – kiek kitokia: „Žalgiris“ ketvirtadienį namuose priims Madrido „Real“, tad minėtiems žaidėjams pervažiuoti į sekmadienį Vilniuje vyksiantį pasaulio čempionato atrankos mūšį su bosniais nebūtų pernelyg sudėtinga ar neįmanoma.

„Sunkus sezonas, įtemptos rungtynės. Taip kad šį kartą paprašėme „Žalgirio“, kad jis nenukentėtų pats ir mums šiek tiek padėtų. Tikimės, jog Regimantas užpildys tą nišą neatvykus į rinktinę kitiems aukštaūgiams. Juk pasveikus kitiems „Žalgirio“ aukštiems žaidėjams, komandoje dabar jis žaidžia mažiau, – diplomatiškai apie Kauno klubo išleistą R. Miniotą kalbėjo K. Maksvytis. – Teko bendrauti su Edgaru Ulanovu, situacija nepasikeitė, sunkus sezonas, daug rungtynių. Tad su klubu kalbėta tik dėl Minioto.“

Kaip leido suprasti pats K. Maksvytis, didelių vilčių dėl galimybių susitarti dėl kitų krepšininkų jis net nepuoselėjo.

Iš šioje vietoje verta atkreipti dėmesį keletą įdomių aplinkybių.

Eurolygoje net teorinių galimybių patekti į atkrintamąsias varžybas nebeturintis „Žalgiris“ (skirtingai nei rinktinė, kuri siekia prasibrauti į 2023-iųjų planetos pirmenybes) iš esmės bekovoja tik dėl savo garbės ir galbūt priešpaskutinės vietos turnyro lentelėje.

Tokie patys tikslai belikę ir pagrindiniam bei bene vieninteliam bent jau dabar žalgiriečių konkurentui „Panathinaikos“, tačiau PAO, kurio penktadienį ir antradienį Atėnuose laukia du „paimami“ mačai (su Belgrado „Crvena Zvezda“ ir tuo pačiu „Žalgiriu“), į Graikijos rinktinę išsiuntė net penkis savo krepšininkus – Vassilį Kavvadą, Leonidą Kaselakį, Lefterį Bochoridį, Georgį Papagiannį bei Niką Chougkazą.

Maža to, išplėstiniame stratego Sotirio Manolopoulo sudarytame sąraše yra ir penki Pirėjo „Olympiakos“ žaidėjai bei netgi „Barcos“ žvaigždė Nickas Calathesas. Nors kol kas neaišku, kiek iš jų ir ar iš viso prisijungs prie graikų gretų, neatmestina, kad bent jau antram susitikimui su turkais vienokio ar kitokio papildymo bus sulaukta.

„Barcelona“ šiuo metu stumdosi dėl pirmos vietos su „Real“, o „Olympiakos“ dalinasi ketvirtą-penktą laiptelį su „Zenit“, taigi kiekvienas laimėjimas tiek katalonams, tiek Pirėjo atstovams yra aukso vertės.

O kokios aplinkybės nuo trumpo žaidimo rinktinėje turėtų sulaikyti „Žalgirio“ žaidėjus, komandai greičiausiai kovojant tik dėl priešpaskutinės Eurolygos pozicijos?

„Sunku pasakyti, neturiu vienareikšmiško atsakymo. Aš manau, kad tai susiję su tuo, jog „Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas labai nori išvengti paskutinės vietos Eurolygoje. Jis anksčiau yra minėjęs, kad dėl esamos situacijos jam gėda ir į gatvę išeiti. Aišku, ketvirtadienį žalgiriečiai žaidžia su Madrido klubu ir šansų laimėti nėra daug, ypač po to, kai „Real“ pralaimėjo Ispanijos Karaliaus taurės turnyro finale. Bet galbūt svarstoma apie tai, kad sutriktų pasirengimas kitos savaitės rungtynėms su „Panathinaikos“. Be to, Lietuvos rinktinei tai nėra kažkokios lemiamos rungtynės, nors sutinku, kad svarbios.

Tačiau sekmadienį, mano manymu, „Žalgiris“ tikrai galėtų išleisti ne tik R. Miniotą, bet ir L. Lekavičių bei E. Ulanovą. Taigi yra argumentų ir už, ir prieš. O „Panathinaikos“ komandai, turbūt skirtingai nei „Žalgiriui“, nėra skirtumo, ar būti paskutinėje vietoje, ar priešpaskutinėje. Tik gerokai nustebčiau, jei ir „Olympiakos“ išleis keletą svarbių savo žaidėjų į Graikijos rinktinę“, – „Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ svarstė komentatorius Vaidas Čeponis.

Savo nuomonę šiuo klausimu turi ir buvęs rinktinės trenerių štabo narys, dešinioji Dainiaus Adomaičio ranka Klaipėdos „Neptūne“ Mindaugas Brazys.

„Visų pirma, aš visada buvau tos nuomonės, kad rinktinėje turėtų žaisti patys stipriausi. Tik nenorėčiau čia priekaištauti nei mūsų rinktinei, nei federacijai ar „Žalgiriui“ – paprasčiausiai man niekada nepatiko tas FIBA ir Eurolygos karas. Reiktų, kad tos dvi organizacijos susitartų ir tie „langai“ galėtų vykti normaliai su prisijungusiais visais stipriausiais žaidėjais. Tai būtų geriausias dalykas, kuris galėtų nutikti pasaulio krepšiniui.

O dabartinė situacija yra dviprasmiška: visi kalbame, kad ketvirtadienį kaip ketvirtadienį – „Žalgiris“ žaidžia Eurolygoje ir tai kauniečiams yra prioritetas, bet sekmadienį kaip ir galėtų išleisti – tačiau tuomet treniruotųsi be kelių žaidėjų. Tai vėl viską reiktų padėti ant svarstyklių ir pasverti, tuo labiau, kad kitą antradienį Atėnuose bus žaidžiama būtent su „Panathinaikos“. Tad jeigu keli žalgiriečiai sekmadienį padėtų rinktinei, pirmadienį treniruotėje jų, ko gero, neturėtume ir jie atvyktų tik tiesiai į skrydį. Nukentėtų pasiruošimas.

Manyčiau, kad čia teisingiausia viską palikti tarpusavyje spręsti rinktinės trenerių kolektyvui ir „Žalgirio“ organizacijai. Matome, kad R. Miniotą davė, tai – puiku, nors vienas jų žmogus bus rinktinėje. Žiūrėsime. Tikiuosi, kad Lietuvos rinktinės pajėgumas yra toks, jog ji sugebės laimėti abejas rungtynes, nes į kitą etapą reikia stengtis išeiti su visais šešiais įskaitiniais taškais, tuomet bus žymiai ramiau toliau ir galbūt nereikės žaisti paskutinio mačo slegiant didžiulei įtampai. Tą galiu pasakyti iš savo patirties“, – kalbėjo specialistas.

Dviem pergalėmis startavusių lietuvių artėjantį ketvirtadienį Tuzloje ir sekmadienį Vilniuje laukia du atsakingi susirėmimai su kita F grupės lydere Bosnija ir Hercegovina.

Visa laida „Krepšinio zona“ – vaizdo įraše.

Lietuvos rinktinės sudėtis:

ŽaidėjasKlubas
Arnas ButkevičiusVilniaus „Rytas“
Gytis RadzevičiusVilniaus „Rytas“
Laurynas BirutisSantjago de Kompostelos „Obradoiro CAB“ (Ispanija)
Margiris NormantasVilniaus „Rytas“
Martynas EchodasVenecijos „Umana Reyer“ (Italija)
Martynas SajusBairoito „Medi“ (Vokietija)
Mindaugas GirdžiūnasVilniaus „Rytas“
Osvaldas OlisevičiusEmilijos Redžo „UnaHotels“ (Italija)
Regimantas MiniotasKauno „Žalgiris“
Tomas DimšaTrevizo „NutriBullet“ (Italija)
Vytenis ČižauskasDordonės „Boulazac“ (Prancūzija)


Standings provided by SofaScore LiveScore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)