„Nuotaikos permainingos, jau sekmadienį vakare išgirdome naujienas apie kelis rinktinės kandidatus, kurie nelabai gerai jaučiasi. Turiu omeny „Ryto“ ir „Lietkabelio“ krepšininkus, kurie žaidė Karaliaus Mindaugo taurės turnyre.

Padarėme koronaviruso testus, deja, Vaidas Kariniauskas negali prisijungti prie rinktinės.

Laimei, šiai dienai kiti rinktinės kandidatai iš „Lietkabelio“ ir „Ryto“ pasiruošę padėti, tad su jais bandysime tęsti treniruočių procesą“, – kalbėjo K. Maksvytis, kurio vadovaujama rinktinė šią savaitę pasaulio čempionato atrankoje dukart susitiks su Bosnijos ir Hercegovinos nacionaline komanda.

Prieš pirmąją treniruotę strategas pasidalijo mintimis apie komandos gretas bei artimiausius varžovus.

– Dovydas Giedraitis ne kaip jaučiasi, jam gali būti roto virusas. Ar šioje vietoje nėra rizikos, jog galite likti tik su vieninteliu įžaidėju Vyteniu Čižausku?, – spaudos konferencijoje buvo paklaustas K. Maksvytis.

– Mes reaguojame į situaciją, abu „Lietkabelio“ įžaidėjai, tiek D. Giedraitis, tiek K. Žemaitis jaučiasi geriau. Tikiuosi, jog tai lengvas apsinuodijimas maistu.

Viliuosi, abu galės prisijungti prie rinktinės ir abu dalyvaus treniruočių procese. Jei kuris nors iš jų negalės prisijungti, eisime prie plano B, papildysime rinktinės gretas žaidėju iš išplėstinio sąrašo.

– Iškritus V. Kariniauskui ir liekant V. Čižauskui, ar ne per didelė atsakomybė krenta ant debiutanto K. Žemaičio?

– Dėl D. Giedraičio buvome sprendimą priėmę anksčiau jį pakviesti į rinktinę. Taip jau sutapo, jog sekmadienį vakare ir V. Kariniauskas, ir K. Žemaitis jautėsi prastai.

Pirmadienį Kristupas jaučiasi geriau, jo neigiamas testas. Manau, jog išeisime iš tos situacijos. Jei ne, kviesime dar vieną įžaidėją iš tų 24-ių žaidėjų sąrašo, kurį buvome registravę FIBA rungtynėms.

– Kokios šį kartą buvo derybos su Kauno „Žalgiriu“? Ar be Regimanto Minioto buvo bandoma kviesti Luką Lekavičių, Edgarą Ulanovą?

– Dėmesį telkėme tik į R. Miniotą, grįžus į rikiuotę traumuotiems „Žalgirio“ aukštaūgiams Regimantas dabar mažiau žaidžia. Tikimės, jog jis užpildys tą nišą neatvykus į rinktinę kitiems aukštaūgiams. Teko bendrauti su Edgaru Ulanovu, situacija nepasikeitė, sunkus sezonas, daug rungtynių, tad su klubu bendrauta tik dėl R. Minioto.

– Kalbant apie varžovus, Eigirdas Žukauskas atrodė, jog yra geras variantas stabdyti bosnių lyderį Džananą Musą, bet E. Žukauskas gydosi traumą. Kas gali sėkmingai gintis prieš Dž. Musą?

– Turbūt Arnas Butkevičius, Margiris Normantas, Tomas Dimša. Turbūt šitiems žaidėjams skirsime jo globą. Lengva nebus, matome, jog Dž. Musa Ispanijos lygoje skina MVP laurus. Ir geriausios Ispanijos komandos turi bėdų stabdydami Dž. Musą. Bandysime spręsti jo klausimą su aukštesniais gynėjais.

– Koks motyvas kviestis vidurio puolėją Martyną Sajų? Kur jis gali padėti komandai?

– Martynas demonstruoja gerą sportinę formą, teko ir „Parma“ ekipai žaisti prieš jį, norime pamatyti jį rinktinės kontekste ir duoti jam šansą.

– Daugelis spėliojo, kodėl Vytenio Lipkevičiaus nėra rinktinės kandidatų sąraše?

– Žiūrime į bendrą vaizdą, perspektyvą, jei yra du vienos pozicijos žaidėjai, renkamės gal jaunesnį arba kuris rinktinės „languose“ žais ilgesnį laiką.

Vytenis pagal savo sportinę formą vertas būtų rinktinės, bet po Karaliaus Mindaugo taurės jis, kiek žinome, nelabai gerai jaučiasi.

– Klausimas apie bosnius, panašu, jie slapukauja su savo sudėtimi. Gal jūs turite daugiau informacijos?

– Taip ir yra. Iš savo šaltinių sužinojome, jog yra traumuotas natūralizuotas amerikietis Johnas Robersonas. Jis turi gana rimtą vaidmenį rinktinėje. Bosnių strategas paskutiniame „lange“ rėmėsi 8-9 žaidėjais.

J. Robersonas skiriasi nuo vietinių, jis gali pelnyti taškus, ir kurti žaidimą. Žinome tik tiek, kad jis traumuotas, iškritęs 3-4 mėnesiams. Galbūt bosniai kvies naują natūralizuotą žaidėją ar vietinį iš savo lygos. Iš esmės jūs teisus, informacijos nedaug apie varžovus.

– Eurolygos ir FIBA santykiai, ar yra kažkoks progresas šioje vietoje, jog ateityje būtų galima tikėtis optimalių rinktinių sudėčių?

– Nematau jokio progreso, tik pavieniai atvejai, kai Eurolygos klubai išleidžia savo žaidėjus. Pavyzdžiui, Graikijoje vienas Eurolygos klubas išleidžia savo žaidėjus, kitas – ne.

Nematau didelių pasikeitimų. Dabar didesnius šansus turi mažesnės rinktinės, kurios gali kovoti prieš tas, kurios negali remtis geriausiais krepšininkais, rungtyniaujančiais Eurolygoje.

– Ar buvo bandymas kviesti Mindaugą Kuzminską? Jis pirmame „lange“ žaidė, šį kartą jo nebus komandoje.

– Dar prieš pirmas rungtynes buvo informacija, kad „Zenit“ jį išleis tik į pirmą „langą“. Paskutinėmis žiniomis, M. Kuzminskas negalėtų prisijungti prie rinktinės, nes turi teigiamą COVID-19 testą.

– Ar buvo kalbama su kitais Eurolygos klubais, kuriuose žaidžia lietuviai?

– Buvo kalba prieš pirmą „langą“ su „Barcelona“ dėl Roko Jokubaičio. Su kitais klubais neteko bendrauti.

Paskutinės minutės kvietimas

Primename, į išplėstinį rinktinės kandidatų sąrašą anksčiau įtrauktas 193 cm ūgio Dovydas Giedraitis taip pat prisijungė prie prieš keletą dienų jau skelbto keturioliktuko.

D. Giedraitis 2017, 2018 ir 2019 metais atstovavo Lietuvos jaunimo rinktinėms, o dar sekmadienio vakarą kartu su „Lietkabelio“ komanda pasidabino Karaliaus Mindaugo taurės sidabro medaliu.

Artimiausios rungtynės:

  • vasario 24 d. 21 val. Bosnija ir Hercegovina – Lietuva
  • vasario 27 d. 19:30 val. Lietuva – Bosnija ir Hercegovina („Avia Solution Group“)

Standings provided by SofaScore LiveScore
ŽaidėjasKlubas
Arnas ButkevičiusVilniaus „Rytas“
Gytis MasiulisBilbao „Surne“ (Ispanija)
Gytis RadzevičiusVilniaus „Rytas“
Kristupas ŽemaitisPanevėžio „Lietkabelis“
Dovydas GiedraitisPanevėžio „Lietkabelis“
Laurynas BirutisSantjago de Kompostelos „Obradoiro CAB“ (Ispanija)
Margiris NormantasVilniaus „Rytas“
Martynas EchodasVenecijos „Umana Reyer“ (Italija)
Martynas SajusBairoito „Medi“ (Vokietija)
Mindaugas GirdžiūnasVilniaus „Rytas“
Osvaldas OlisevičiusEmilijos Redžo „UnaHotels“ (Italija)
Regimantas MiniotasKauno „Žalgiris“
Tomas DimšaTrevizo „NutriBullet“ (Italija)
Vytenis ČižauskasDordonės „Boulazac“ (Prancūzija)



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)