Pirmą sykį trečiame pagal dydį Bosnijos ir Hercegovinos mieste – Tuzloje – abi rinktinės susitiks kitą ketvirtadienį, vasario 24-ąją. Sekmadienį, vasario 27-ąją, komandos dar sykį špagas sukryžiuos jau Vilniuje.

Kol kas tiek bosniai, tiek lietuviai yra laimėję po abejas žaistas rungtynes (su čekais ir bulgarais) ir keturių komandų turnyro lentelėje dalijasi 1-2 vietas.

Bosnijos ir Hercegovinos ekipą treniruoja Lietuvos krepšinio gerbėjams šiek tiek pažįstamas 45-erių Vedranas Bosničius. 2001-ųjų rudenį gynėjo pozicijoje žaidęs bosnis trumpam buvo prisijungęs prie tuometinio Vilniaus „Lietuvos ryto“, tačiau komandoje neįsitvirtino ir išvyko Vengriją.

Krepšininko karjerą V. Bosničius pabaigė Švedijoje, kur ėmėsi ir trenerio darbo. 2014-2018 m. jis treniravo Švedijos vyrų rinktinę, o ją palikęs tais pačiais metais stojo prie gimtosios savo šalies nacionalinės ekipos vairo.

Vedranas Bosničius

Prieš rungtynes su lietuviais V. Bosničius, kaip ir Kazys Maksvytis, yra paskelbęs ilgą išplėstinį komandos žaidėjų sąrašą, kurį sutrumpins dar labiau priartėjus trumpos treniruočių stovyklos pradžiai.

Tačiau bosnių treneris yra užtikrintas dėl vieno svarbaus niuanso – nacionalinei ekipai yra pasiruošęs padėti 22-ejų metų 206 cm ūgio lengvasis krašto puolėjas Džananas Musa, savo unikalias galimybes atskleidęs praėjusiame Ispanijos krepšinio ACB lygos ture.

Neradęs vietos NBA lygos Bruklino „Nets“ klube ir neįsitvirtinęs Stambulo „Anadolu Efes“, praėjusią vasarą bosnis pasirašė sutartį su Lugo „Rio Breogan“ ekipa ir tapo jos atakų lyderiu.

Vienoje komandoje su lietuviu Mindaugu Kačinu žaidžiantis Dž. Musa šį sezoną Ispanijos čempionate vidutiniškai pelno po 19,8 taško ir 22,2 naudingumo balo, o praėjusio savaitgalio rungtynėse su Valensijos „Basket“ bosnis pelnė net 31 tašką (5/6 trit., 12/13 baud.), surinko net 47 efektyvumo balus ir prie gana netikėtos komandos pergalės pridėjo ir naudingiausio turo žaidėjo titulą.

„Musa žaidžia puikiai ir manęs visiškai nestebina. Aš labai džiaugiuosi jo sprendimu pasirašyti sutartį su „Rio Breogan“ komanda – ten jis atgauna pasitikėjimą savo jėgomis ir aikštėje rodo tai, ką turi ir gali daryti.

Matome, kad per paskutinius dvejus metus jis sunkiai dirbo, nors daug progų to parodyti neturėjo. Manau, kad kitą sezoną jis jau žais Madrido „Real“ ar kurioje nors kitoje iš turtingiausių Eurolygos komandų“, – prognozavo V. Bosničius.

Po 19 taškų Dž. Musa pelnė ir per pirmąsias dvejas bosnių rungtynes pasaulio čempionato atrankoje, tapdamas rezultatyviausiu komandos žaidėju.

Džananas Musa

Ne tokia gera žinia V. Bosničiui jo trenerių štabui – natūralizuoto amerikiečio gynėjo Johno Robersono trauma. Strasbūro SIG ekipos krepšininkas kelį susižeidė per Vilniuje vykusias rungtynes su „Rytu“, turėjo iškentėti operaciją ir nežais keletą mėnesių. Jis per ankstesnes bosnių rungtynes rinko po 11 taškų.

„Šiuo metu krepšinio tvarkaraštis Europoje labai įtemptas, grafikus visiems gerokai sujaukė koronaviruso pandemija. Iki laukiančio FIBA „lango“ daugumai krepšininkų dar teks sužaisti netgi ne po vienas rungtynes ir aš labai tikiuosi, kad traumos mus aplenks.

Galiu pasidžiaugti tuo, kad į komandos gretas po pertraukos sugrįžta puolėjas Amaras Alibegovičius, kuris tikrai puikų sezoną žaidžia Bolonijos „Virtus“ gretose“, – tikino bosnių strategas.

V. Bosničius artėjant akistatoms su lietuviais negailėjo komplimentų būsimiems varžovams.

„Tai mums bus rimtas iššūkis. Lietuva yra krepšinio superjėga, kuri mėgsta greitą, atakuojantį žaidimą. Kad ir kas atvyktų į komandą, sudėtyje visada yra pajėgių žaidėjų. Įdomu tai, kad su lietuviais mes žaisime vienoje grupėje ir rudenį vyksiančiame Europos čempionate, todėl šiuose susitikimuose turime pasistemti patirties, padėsiančios mums Eurobasket turnyre.

Bet kuriuo atveju, esame pasirengę dviems 40 minučių krepšinio mūšiams ir sieksime pergalių. Tikiuosi, kad Tuzloje sulauksime ir gausaus žiūrovų palaikymo. Žiūrovų parama mums tikrai padėtų jaustis užtikrinčiau ir lengviau“, – kalbėdamas su „Slobodna Bosna” vylėsi bosnių strategas.

Kitą ketvirtadienį rungtynės Tuzloje prasidės 21 val. Lietuvos laiku, o Vilniuje sekmadienį komandos susirems 19.30 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)