Pirmose naujai suformuotos L grupės rungtynėse „Rytas“ svečiams iš Prancūzijos nusileido 71:76 (15:18, 17:25, 20:17, 19:16).

Pirmoje pusėje itin prastai tritaškius metę (1/9) vilniečiai ilgą laiką atsiliko nuo varžovų, vienu metu komandas skyrė net 13 taškų, tačiau tačiau trečio ir ketvirto kėlinių sandūroje šeimininkai patys surengė spurtą 13:0 ir, žaisdami be ant suolo pasodinto savo lyderio Ivano Buvos, atgaivino intrigą.

Prieš dramatišką mačo atomazgą kroatas grįžo į aikštę ir vėl drąsiai ėmėsi inciatyvos. Tačiau netgi pernelyg drąsiai – likus 35 sek., vilniečiams atsiliekant 71:74, kroatas nusprendė mesti gana sudėtingą metimą iš po krepšio, nepataikė, ir padėtis visiškai komplikavosi. Tiesa, po nesėkmingo prancūzų antpuolio Speedy Smithas tritaškiu dar pabandė išlyginti rezultatą, bet metimas buvo netaiklus.

„Rungtynių startas buvo labai prastas. Vėliau atsitiesėme, po pertraukos buvome agresyvesni, bet tas turėtas deficitas mus pasivijo. Aišku, aš šiandien dar galvosiu apie tą paskutinį savo metimą – kas galėjo nutikti jį pataikius, tačiau tai reikia užmiršti ir žiūrėti į priekį. Laukia dar daug svarbių rungtynių“, – spaudos konferencijoje kalbėjo 13 taškų pelnęs, 5 kamuolius perėmęs ir apskritai labai aktyviai žaidęs S. Smithas.

Savo ruožtu „Ryto“ treneris Giedrius Žibėnas neslėpė, kad koją komandai kišo ne veiksmai puolime, bet agresyvumo gynyboje stoka – du vienintelius savo baudų metimus SIG metė tik ketvirtojo kėlinio pabaigoje, vilniečiai kartais tarsi patys nenorėdavo išnaudoti per kėlinį leistino pražangų limito (iš viso per rungtynes prasižengė vos 13 sykių, kai varžovai – 21).

„Rungtynės buvo labai fiziškos. Deja, varžovai smogė pirmi. Jie labiau norėjo, aukojosi, aikštėje jautėsi laisvai. Nes mes leidome jiems taip jaustis. Baudų metimų skaičius tik atspindi mūsų darbą gynyboje. Negalima žaisti tik keliolika minučių, reikia žaisti visas rungtynes, tačiau mums to padaryti nepavyko“, – tikino treneris.

Paklaustas, kodėl varžovai pražangomis buvo stabdomi taip retai, G. Žibėnas dėmesį atkreipė ir į taisyklių traktavimą.

„Visų pirma, teisėjai leido daug kontakto. Gal žaidėjas ir sąžiningai daro pražangą, gal Lietuvoje tokios pražangos yra švilpiamos, bet čia – ne. Tačiau žaidėjai patys turi prisitaikyti prie traktavimo. Mums pasiūlė fiziškumą, o mes neprisitaikėme, prireikė trijų kėlinių, kad įeitume į savo žaidimą. Rėkiame, raginame, šaukiame – galbūt reikia kažkokius tikslesnius žodžius parinkti, kad pražangos būtų padaromos. Deja, nepavyko – grupė žaidėjų vos su viena pražanga ar nuliu. Tokiose rungtynėse – per mažas skaičius“, – dėstė treneris.

Nors I. Buva su 20 taškų ir vėl buvo rezultatyviausias, G. Žibėnas savo aukštaūgiui lyderiui turėjo pastabų. Anot trenerio, minėta ataka rungtynių pabaigoje buvo suplanuota kitokia ir kroatas iniciatyvos ėmėsi savarankiškai.

„Planavome kitokią ataką, ne jis turėjo mesti tą metimą. Taip, yra keli deriniai būtent jam, kai kamuolį Ivanui reikia perduoti kaip saldainį, tačiau kai ataka organizuojama ne tokia, ir kai jis be reikalo imasi iniciatyvos – būna blogai. Bet aš kaip treneris turiu išsireikalauti kitokio rezultato“, – pabrėžė jis.

Ivan Buva

Kalbėdamas apie spurtą 13:0 be I. Buvos, treneris išskyrė keletą akcentų: „Mes labai priklausomi nuo gynybos, nors kartais gali atrodyti kitaip. Tačiau tuomet, Ivanui atsisėdus, mes užsivedėme, ėmėme keistis ginamaisiais, tapome mobilesni, ėjome į kontaktą ir patys iniciavome fiziškumą. Tiesa, apskritai dėl Ivano gynybos negaliu skųstis, šį kartą atstovėjo neblogai.“

Nors rungtynių išvakarėse G. Žibėnas tikino, jog „Rytas“ bus pasiruošęs gintis nuo vienos iš taikliausių turnyro tritaškininkų komandos snaiperių salvių, to padaryti šį kartą nepavyko. SIG smeigė 10 iš 26 tritaškių (vilniečiai – 6/22), keli itin skaudūs dūriai buvo praleisti ketvirtojo kėlinio lemiamomis minutėmis.

„Tris tritaškius – tai yra devynis taškus – galiu prisiimti kaip savo atsakomybę. Rizikavome ties 23 varžovų numeriu (Jeanu-Baptiste Maille, – aut. past.), bet jis kaip tyčia pataikė 3 iš 6. O kitose situacijose tai tiesiog nesuspėdavome, rankos nebuvo tokios aktyvios, kokios turėtų būti šitame lygyje. Apskritai viena iš didesnių mūsų problemų yra paskutinės keturios varžovų atakos sekundės. Iki tol lyg ir kamšome skyles, tačiau tada jie nusimeta kamuolį ir mus baudžia“, – vardijo treneris.

Rungtynėse su „Žalgiriu“ arena buvo beveik pilna (daugiau nei 9 tūkst. žiūrovų), o šį kartą pasižiūrėti Čempionų lygos susirinko tik apie 3 tūkst. vilniečių.

„Negaliu skųstis dėl to. Tie, kurie ateina, yra ištikimi ir lojalūs, mums duoda energijos, raudona banga arenoje pakilo. Noriu pasakyti ačiū ir paprašyti, kad tęstumėte, ką darote. O mes pasidarysime išvadas, nes laukia labai rimtas mėnuo. Turime padirbėti patys su savimi, įeiti į rungtynes kiečiau, išsivalyti galvas“, – pažymėjo G. Žibėnas.

„Rytas“ šiose rungtynėse vertėsi be Jarvio Williamso ir Maurice'o Ndouro. Anot G. Žibėno, klubas viliasi, kad traumą išsigydęs senegalietis į aikštelę sugriš iki vasario vidurio, kai vyks Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketverto kovos.

Primename, kad kitose Čempionų lygos grupės rungtynėse diena anksčiau Sombathėjaus „Falco“ (Vengrija) namuose 73:79 nusileido Tenerifės „Lenovo“ (Ispanija) krepšininkams.

Kitą savaitę – vasario 2 d. – „Rytas” namuose priims „Falco“. Tiesa, dar prieš tai – šeštadienį – vilniečių išvykoje laukia LKL akistata su Panevėžio „Lietkabeliu“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)