Etatiniai VTB Vieningosios lygos čempionai penktadienį nurungė tik du kėlinius ant kulnų mynusius žalgiriečius 73:51.

CSKA taip pat turėjo vargo puolime – dviženklį taškų skaičių surinko vos du žaidėjai.

Užtat abu jie „Žalgirį“ skriaudė negailestingai.

17 taškų pelnęs Aleksejus Švedas Kaune pakilo į rezultatyviausių visų laikų Eurolygos žaidėjų dešimtuką (2897 tšk.), iš jo bent trumpam išstumdamas dėl traumos šiame ture tik epizodiškai rungtyniavusį Mike'ą Jamesą (2889 tšk.).

Dar galingiau po krepšiais siautėjo Nikola Milutinovas, kurio sąskaitoje – 19 taškų, 12 atkovotų kamuolių (6 – puolime) ir 36 naudingumo balai.

Vis dėlto D. Itoudis visiškai pagrįstai po rungtynių akcentavo ne atskirus individualius pasirodymus, o bendrą visos komandos darbą saugant savąjį krepšį, į kurį mažiau taškų šiame sezone buvo įmetusi tik Minsko „Cmoki“ ekipa pačiose pirmose VTB lygos rungtynėse.

„Manau, visiems akivaizdu, jog rungtynes laimėjome dėl geros gynybos. Buvome labai motyvuoti ir tris kėlinius „Žalgiriui“ leidome rinkti maždaug po dešimt taškų. Tai – didelis pasiekimas, ypač turint omenyje, jog iš pradžių varžovai pataikė tritaškius ir gavo papildomą impulsą iš savo puikių sirgalių.

Nors patys puolime taip pat turėjome problemų, ypač antrame kėlinyje, kai oponentai keitėsi dengiamaisiais. Buvome statiški, lėti, o priešininkai žaidė labai agresyviai, ypatingai Lukas Lekavičius, Zoranas Dragičius, „Žalgirio“ aukštaūgiai.

Bet per pertrauką šiek tiek pakeitėme savo puolimo gaires, ėmėme išnaudoti priekinę liniją, rengėme ilgesnes atakas, mūsų išsidėstymas buvo geresnis. Trečias kėlinys buvo kritinis, per jį ir nulėmėme rungtynių baigtį. Rezultatas – gera pergalė išvykoje. Dabar svarbu išlikti sveikiems ir išnaudoti turimą potencialą. Grįžo N. Milutinovas, ir tai mums suteikia visiškai kitą krepšinio dimensiją“, – komentavo 51-erių specialistas.

Visų savo ginklų – suteptų ir užtaisytų – vienoje vietoje šiame sezone jis dar nebuvo turėjęs.

Atrodytų, jog toks didelis pasirinkimas net gali kelti rūpesčių – nelengva į vieną komandą sutalpinti tiek Eurolygoje autoritetą užsitarnavusių krepšininkų, tarp kurių – ir lietuvis Marius Grigonis.

Delfi pasiteiravus apie tai, graikas tarp eilučių užsiminė apie praėjusio sezono skandalą, kai ryškiausia klubo žvaigždė M. Jamesas buvo išvarytas iš ekipos dėl konfliktų su treneriu.

Anot D. Itoudžio, šiame sezone panašios bėdos „raudonarmiečiams“ negresia.

– CSKA pirmą kartą šiame sezone žaidė optimalia sudėtimi. Kiek įtakos rungtynių tėkmei turėjo jos gylis ir kiek rezervo dar palieka faktas, jog kol kas ne visi žaidėjai yra vienodos sportinės formos?Delfi paklausė CSKA trenerio

– Pabelskime tris kartus į medį. Mums labai svarbu išvengti naujų traumų. Minėjau N. Milutinovą, bet anaiptol ne jis vienas turėjo sveikatos problemų. Po traumų atsigauna Tornikė Šengelija, M. Grigonis. Danieliui Hackettui operacija buvo atlikta vasarą, Joelis Bolomboy irgi buvo ilgam iškritęs iš rikiuotės. Visiems kartu dar reikia susižaisti, bet svarbiausia, kad ši komanda dabar kvėpuoja sveiku oru. Mes daug dėmesio skyrėme atmosferai rūbinėje ir treniruotėse, dabar dėl to nėra problemų.

Kai jau turime visus žaidėjus savo dispozicijoje, galime įvertinti, koks iš tiesų yra mūsų potencialas ir kaip jis atitinka prieš sezoną puoselėtus lūkesčius. Kad tai padarytume, turi praeiti daugiau laiko, bet tikiuosi, jog žaisime pačiu aukščiausiu lygiu.

– Iš 19 „Žalgirio“ klaidų 14 buvo padaryta antroje rungtynių pusėje. Ar tai – pokalbio rūbinėje pasekmė?

– Ne tik jo. Tam ir ruošėmės prieš rungtynes. Pavyzdžiui, mes visada turime bent tris variantus, kaip gintis nuo varžovų žaidimo du prieš du. Šiandien tobulai suveikė antrasis planas: dauguma „Žalgirio“ klaidų – mūsų gynybos rezultatas.

Turime labai stiprius skautus, mano asistentas Andreas Pistiolis puikiai padirbėjo analizuodamas medžiagą. Ir patys žaidėjai – patyrę, pažįsta savo varžovus Eurolygoje kaip nuluptus. Visi žino, ką gali L. Lekavičius, Mantas Kalnietis. Bet mums čia paprasta kalbėti – sunku yra tiems, kurie tas kalbas verčia darbais aikštėje. Ir jie tikrai tai padarė labai kokybiškai.

– Pirmą kartą prieš „Žalgirį“ žaidusiam M. Grigoniui nekrito tritaškiai, kaip įvertintumėte jo pasirodymą?

– Manau, kad vakaras jam buvo emocingas. Mačiau, kaip Paulius Jankūnas prieš rungtynes įteikė įrėmintą nuotrauką. Viską suprantu, nes patyriau savo kailiu. 2014 metais pirmą kartą mano treniruojamas CSKA žaidė Atėnuose su „Panathinaikos“. Sirgaliai plojo, skandavo mano vardą, o man akyse kaupėsi ašaros (D. Itoudis prieš tai 13 metų dirbo „Panathinaikos“ trenerių štabe – Delfi).

Todėl gerai suprantu Mariaus emocijas, juk jis čia buvo svarbus žaidėjas. Bet jis vis tiek šiandien sužaidė 15 kokybiškų minučių. Marius – kūrėjas puolime ir patikimas gynyboje, mums jis – puikus papildymas.

D. Itoudžio auklėtiniai nutraukė žalgiriečių trijų pergalių namuose iš eilės seriją, tuo metu patys maskviečiai laimėjo penktas iš šešerių pastarųjų rungtynių.

Šeimininkams vis dar nepadėjo koronavirusu neseniai persirgęs puolėjas Nielsas Giffey, nebuvo ir traumuotų aukštaūgių Pauliaus Jankūno bei Joffrey Lauvergne'o.

Per visą istoriją Eurolygoje komandos susitiko jau 29-ą kartą, kauniečiai laimėjo tik keturis sykius. Pastarąjį kartą įveikti CSKA pavyko 2018-aisiais rungtynėse dėl trečios vietos.

Kita Eurolygos savaitė bus „dviguba“. Trečiadienį kauniečiai namuose priims „Monaco“ su Donatu Motiejūnu, o penktadienį keliaus aplankyti Kazanės UNIKS.

Savo ruožtu, CSKA pirmiausia savoje teritorijoje išmėgins jėgas su tuo pačiu UNIKS, o savaitę užbaigs svečiuose pas Berlyno ALBA.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)