Nors Jonas per paskutinius tris mačus realizavo tik vieną trijų taškų šūvį iš 11-os ir įstabų 56 procentus viršijusį taiklumą numušė iki 46 proc., jis – vis dar tarp NBA sezono lyderių, trečias. Dabar pirmauja Patty Millsas (50 proc.) ir Joe Harrisas (46,6 proc.).

Per 22-ejas sužaistas rungtynes JV realizavo 23 tritaškius iš 50-ies (46 proc.), o labiausiai šiuo aspektu pasižymėjo per dvikovą su Los Andželo „Clippers“, kai išmetė net 9 tolimas bombas, iš kurių tikslą pasiekė 5.

Po šio pasirodymo lietuvis, kalbėdamas su JAV žiniasklaida, juokavo, kad jau užklausė Naujojo Orleano „Pelicans“ trenerio Willie Greeno, ar gali kitą kartą paleisti dar daugiau tritaškių.

Geriausią krepšinį karjeroje žaidžiantis J. Valančiūnas neslepia, kad ties šiuo žaidimo komponentu dirba ir papildomai – gludina savo metimo techniką tiek prieš treniruotes, tiek ir po jų.

„Žaidžiu taip, kaip leidžia varžovai. Tai – komandinis sportas ir jo esmė ne tai, kaip man išmesti 9 tritaškius, o tai, kaip mums laimėti. Darau viską, ką galiu, kad padėčiau komandai“, – teigė jis.

Aiškindamas, kas lėmė tai, kad pradėjo daug dažniau ir drąsiau atakuoti iš tolimos distancijos, J. Valančiūnas akcentavo šiuolaikinio krepšinio madas.

„Žinote, dideli vyrukai lygoje evoliucionuoja ir meta tuos tritaškius tam, kad išplėstų komandos puolimą. Aš irgi bandau įdiegti tai į savo žaidimą. Nenoriu išnykti, noriu būti sėkmingas šioje lygoje“, – pareiškė 29-erių metų vidurio puolėjas.

Tai, kad J. Valančiūnas gali taip stabiliai pataikyti, nė kiek nestebina vieno pirmųjų jo trenerių Gintauto Reginos.

„Man tai nėra netikėta. Kadangi teko dirbti su juo, kai jis dar buvo jaunas, moksleivis, žinau, kad jis turi gerą kamuolio jutimą. Tai rodo ir geras jo baudų pataikymas. Nėra nieko stebėtino, kad žaidėjas su amžiumi suranda savyje papildomų rezervų. Jis dabar fokusuoja ties tuo, stengiasi tą elementą dar labiau pagerinti, bet nėra taip, kad jam tai būtų visiškai naujas dalykas.

Jo tritaškių metimų kiekis priklauso nuo trenerio ir to, kiek plačiai šis mato jo žaidimo amplitudę. Vieni reikalavo, kad jis būtų agresyvus ir aktyvus arčiau krepšio, o „Pelikanuose“ jis gavo kiek kitokį vaidmenį, norima, kad jis daugiau mestų iš trijų taškų zonos, nes po krepšiu numatyta vieta Zionui Williamsonui. Taigi Jonui atrištos rankos, o žinant jo pasitikėjimą savimi, jis tą puikiai ir daro“, – „Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ pastebėjo G. Regina.

Visgi jis atkreipė dėmesį į tai, kad oponentai su laiku gali kažkiek prisitaikyti prie šios daug kam dar naujos J. Valančiūno stiprybės.

„Be abejo, kol kas tai daugeliui yra siurprizas ir varžovai ties juo šiek tiek rizikuoja. Bet aš manau, kad kuo toliau, tuo labiau jam tuos tritaškius išmesti darysis sunkiau, nes visi žinos, ko iš jo galima tikėtis“, – įspėjo specialistas.

Jonas per pastaruosius šešerius metus NBA pirmenybėse sukaupė jau 120 taiklių tritaškių, bet štai rinktinėje šio ginklo apskritai nenaudoja: per 11 metų už Lietuvą sužaistą 71-ą oficialių mačą centras dar nėra pataikęs nė vieno tokio metimo, o ir mėgino viso labo tik du kartus – per lengvai besiklosčiusias kovas su Vengrija ir Dominikos Respublika.

Vis dėlto G. Regina rado logišką pagrindimą tam, kodėl mūsų šalies NBA bokštai, gindami rinktinės garbę, dažnai būna ne tokie efektyvūs, kaip kad atstovaudami savo klubams už Atlanto.

„NBA ir FIBA krepšinis skiriasi. Kai rinktinėje šalia tavęs yra žaidėjai, kurie prasčiau pataiko ar silpniau veržiasi, priešininkai automatiškai eina į pagalbas. Todėl tiek J. Valančiūno, tiek Domanto Sabonio atžvilgiu gynyboje yra sustiprintas dėmesys. Jei juos dvigubina ar trigubina, jiems yra žymiai sunkiau.

Manau, kad gal Kaziui Maksvyčiui pavyks padaryti tą duetą efektyvų. Kazys yra naujesnės kartos treneris, savo vertę įrodęs su jaunimo rinktinėmis. Jis turėtų rasti sprendimų, kaip tuos du žaidėjus aikštelėje sutalpinti“, – vylėsi buvęs VKM talentų kalvis .

Savo ruožtu komentatorius Vaidas Čeponis pridūrė, kad skiriasi ir NBA bei FIBA aikštelių dydžiai, o J. Valančiūno sugebėjimų prie tritaškio linijos kai kurie ankstesni nacionalinės komandos treneriai nevertino.

Visa laida „Krepšinio zona“ – vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)