KT pripažino, kad LKL ir 10 jos klubų sudarė konkurenciją ribojantį susitarimą, kai nusprendė nemokėti krepšininkams atlyginimų ar kitokių finansinių kompensacijų už likusią sezono dalį, nutraukus 2019–2020 m. čempionatą dėl pandemijos.

Už Konkurencijos įstatymo ir Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo (SESV) pažeidimą LKL ir klubams skirtos nuo tūkstančio iki 16,5 tūkst. eurų dydžio baudos.

Tyrimą KT pradėjo praėjusių metų balandį, kai viešojoje erdvėje pasirodė publikacija apie LKL ir klubų diskusijas dėl krepšininkų algų mokėjimo sąlygų.

KT skelbia nustačiusi, jog 2020 m. kovo 13 d. vykusio LKL neeilinio valdybos posėdžio metu ne tik nuspręsta nutraukti čempionatą dėl pandemijos, bet ir tuo pačiu susitarta, kad nuo tos dienos krepšininkams nebus mokami atlyginimai ar piniginės kompensacijos už likusią čempionato dalį.

Tokio susitarimo, kurio turėjo laikytis visi klubai, sudarymą esą patvirtina kovo 17 d. vykęs klubų atstovų susirašinėjimas elektroniniais laiškais , kuriuose neigiamai vertinta, kad kai kurie klubai nukrypsta nuo sutartos pozicijos mokėti krepšininkams atlyginimus tik iki kovo 13 d.

KT pateikė ir klubų korespondencijos ištrauktas (kalba netaisyta).

„Šiaulių“ atstovas: „Pataisykite mane ,ar as ne taip supratau, kad laikomes visi klubai vieningos pozicijos del algu mokėjimo TIK iki kovo 13d ? Nes i eteri eina visai kitokie pasisakymai. <...>“

Klaipėdos „Neptūnas“: „Mes padarem susirinkima su zaidejais ir susirinkimo metu pabrezem kad iki kovo 13 d. <...>“

Vilniaus „Rytas“: „Nei vienam agentui ar žaidėjui iš klubo pusės nebuvo pasiūlya kitų sąlygų! Išmokėjima už laikotarpį iki kovo 13 d.! <…>“

Prienų „Cbet“: „Prienai laikosi pozicijos mokėti iki lkl sezono nutraukimo, žaidėjams išsiųsti oficialus raštai. Jau sulaukta atsakymų, aišku kategoriškai nesutinka žaidėjai. <...>“

Klaipėdos „Neptūnas“: „Visi darome ta pati. Nepasiduokime provokacijoms. <...>“

LKL klubų dalyvavimas karteliniame susitarime (Foto: Konkurencijos taryba)

Vėlesniuose klubų atstovų laiškuose taip pat minimas „susitarimas“, „vienybė“, „vieninga pozicija“ dėl atlyginimų krepšininkams mokėjimo sąlygų, raginimai laikytis vieningos pozicijos ir pan., o 2020 m. kovo 30 d. „Neptūno“ klubo dalininkų atstovas visiems klubams išsiuntė elektroninį laišką, kuriame Utenos „Juventus“ ir Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ klubus apkaltino nukrypus nuo susitarimo: „man labai liūdna, kad musu tarpe yra gudresnių už gudrius. Mes visi buvome prie bendro stalo sutarę, kad laikysimės vieningos pozicijos dėl atlyginimų krepšininkams mokėjimo. Deja, Pasvalys ir Utena nusprendė pabūti gudresniais.“

Nors aiškios pozicijos LKL valdybos posėdžio metu neišreiškė trys klubai – Kėdainių „Nevėžio“, Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ ir Panevėžio „Lietkabelio“, o dar trys – Alytaus „Dzūkija“, Kauno „Žalgiris“ ir Utenos „Juventus“ nereagavo į tolesnį susirašinėjimą laiškais, tačiau KT, vadovaudamasi Lietuvos bei ES teismų praktika, konstatavo, kad susitarimo dalyviais laikytini visi LKL klubai nepriklausomai nuo to, ar jie išreiškė pritarimą susitarimui garsiai ar nebyliai.

"Betsafe-LKL" logotipas

„Ūkio subjektas, norintis atsiriboti nuo konkurenciją ribojančio susitarimo, turi savo poziciją išreikšti tvirtai ir aiškiai, kad kiti kartelio dalyviai gerai suprastų jo ketinimus. Tylėjimas susirinkime, kuriame vyksta neteisėta antikonkurencinė diskusija, nėra laikomas tvirtu ir nedviprasmišku atsiribojimu“, – sakė KT pirmininkas Šarūnas Keserauskas.

Jis atkreipė dėmesį, kad COVID-19 pandemija taip pat negali tapti paskata konkurentams sudaryti kartelinius susitarimus ar pateisinti konkurencijos pažeidimus, siekiant bendromis pastangomis sumažinti krizės padarinius samdomų asmenų ar vartotojų sąskaita.

Š. Keserausko teigimu, nesant bendros pozicijos dėl atlyginimų ar kitokių finansinių kompensacijų mokėjimo nutraukus čempionatą, krepšininkai būtų galėję gauti konkurencingą atlygį, būtų turėję didesnes galimybes derėtis. Šie veiksniai būtų galėję nulemti tiek žaidėjų sprendimus dėl klubo pasirinkimo, tiek skirtingas klubų pozicijas naujame sezone. KT susidomėjus situacija bei pradėjus tyrimą, krepšinio klubai ir LKL susitarimą nutraukė.

Šarūnas Keserauskas

Atsižvelgdama į ūkio subjektų pajamas, pažeidimo pavojingumą ir trukmę, KT pažeidėjams skyrė atitinkamo dydžio baudas.

Baudų dydžiai

Kauno „Žalgiris“ – 16 510 eurų
Vilniaus „Rytas“ – 5 890 eurų
LKL – 3 440 eurų
Klaipėdos „Neptūnas“ – 3 010 eurų
Prienų „Cbet“ – 2 130 eurų
Pasvalio „Pieno žvaigždės“ – 1 750 eurų
Panevėžio „Lietkabelis“ – 1 610 eurų
Kėdainių „Nevėžis“ – 1 590 eurų
„Šiauliai“ – 1 550 eurų
Utenos „Juventus“ – 1 530 eurų
Alytaus „Dzūkija“ – 1 070 eurų

Nutarimas gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui per vieną mėnesį nuo jo įteikimo arba nuo jo paskelbimo KT interneto svetainėje dienos.

Primename, kad 2020-ųjų pavasarį pandemijos išgąsdintos LKL komandos, sutikusios anksčiau laiko nutraukti sezoną, karštligiškai ieškojo būdų, kaip sumažinti neišvengiamus nuostolius.

Dalis komandų tuomet ieškojo kompromisų su savo atstovais dėl atsiskaitymo už nutrūkusią sezono dalį, kitos stengėsi išvengti bet kokių išlaidų.

Skandalą sukėlė žiniasklaidai nutekintas „Neptūno“ savininko Sigito Ambrazevičiaus laiškas „Juventus“ ir „Pieno žvaigždžių“ vadovams, kuriame pastarieji kaltinti nesilaikantys „susitarimo dėl krepšininkų atlyginimų“.

„Sveiki Kolegos, ir ne kolegos, man labai liūdna, kad musu tarpe yra gudresnių už gudrius. Mes visi buvome prie bendro stalo sutarę, kad laikysimės vieningos pozicijos dėl atlyginimų krepšininkams mokėjimo. Deja, Pasvalys ir Utena nusprendė pabūti gudresniais.

Kreipiuosi į Jus Pasvaly, ir Utena. Kam reikėjo pasisakyti už bendrą poziciją prie posėdžių stalo? Jei Jūs netaupote rėmėjų bei miesto paramos (o tai yra miestiečių pinigų) yra Jūsų reikalas, tai tik parodo, kad Jūs savo lėšų į krepšinį nededate…. o tik leidžiate svetimus finansus. Jei aš būčiau laužęs susitarimus, ir bandęs su man reikalingais krepšininkais tartis, tai būčiau padaręs taip, kad kad nei agentai, nei visi Lietuvos krepšininkai nebūtų to sužinoję. Dabar Jūs mus visiem likusiem „pakišote kiaulę“.

Visus Jus krepšinio aikštelėje laikiau priešininkais, o už aikštelės ribų kolegomis, tai nuo šiol Jūs Utena bei Pasvaly nebesate kolegos, o tik priešininkai iš kažkur. Klaipėdoje tikrai nebesate laukiami“, – rašyta paviešintame laiške (kalba netaisyta).

Šiuo laišku susidomėjusi KT pradėjo tyrimą dėl galimo Konkurencijos įstatymo pažeidimo, aiškindamasi, ar susitarimas dėl krepšininkams mokamo atlygio neapribojo konkurencijos.

Konkurencijos taryba

Už dalyvavimą kartelyje įmonėms gresia bauda, siekianti iki 10 proc. metinių pajamų. Papildomai iki 14,5 tūkst. eurų bauda gali būti skiriama įmonės vadovui, taip pat apribojant teisę eiti viešo ar privataus juridinio asmens vadovo pareigas, būti kolegialaus valdymo ar priežiūros organo nariu nuo trejų iki penkerių metų.

LKL generalinė direktorė Rasa Liuimienė Delfi rugsėjį teigė nesutinkanti su KT įtarimais ir nepalankaus verdikto atveju žadėjo jį skųsti teismui.

Vis dėlto tolesnis bylinėjimasis neatleistų klubų ir lygos nuo pareigos per tris mėnesius sumokėti paskirtas baudas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)