Lietuvės Europos čempionato atranką pradėjo pergale 69:59 prieš Suomiją.

G. Petronytės nuomone, simboliška, kad tokiu būdu buvo pažymėtas naujas tiek moterų rinktinės, tiek viso šalies krepšinio etapas.

32-ejų vidurio puolėja rugsėjį pati buvo netiesiogiai įsitraukusi į Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidento rinkimus. Savo komandoje ją pristatė būsimas nugalėtojas, 1997-ųjų Europos čempionių treneris Vydas Gedvilas.

Būtent moterų rinktinė pirmoji iš šalies nacionalinių ekipų žengė į aikštę po to, kai LKF vadovų kabinetuose įsikūrė nauji šeimininkai.

Tiek rinktinė, tiek mūsų vietinė lyga kasmet važiavo žemyn. Matėme, kad permainos reikalingos kaip oras, nebegalėjome sau leisti toliau grimzti į bedugnę.
Gintarė Petronytė

G. Petronytės teigimu, permainas jaučia ir komanda. Ne tik dėl to, jog jai vadovauja naujas treneris – Rimantas Grigas.

„Nemanau, kad stovime vietoje, pasikeitimai – pozityvūs ir matomi. Dabar jaučiame labai stiprų užnugarį, nuo pirmos dienos mums skiriamas didelis dėmesis, atvažiavo ir federacijos prezidentas, reiškė palaikymą.

Ir mes tai tikrai jautėme, žinojome, kad mumis tiki, kad mes rūpime. Dabar federacijoje yra daug suinteresuotų žmonių, kurie tikrai myli krepšinį. Aš tai jaučiu ir tikiu, kad dabar mums liko tik kilti aukštyn, nes žemyn – nebėra kur“, – kalbėjo rinktinės senbuvė.

Venecijos „Reyer“ (Italija) klubo legionierės įsitikinimu, ankstesnė LKF vadovybė taip pat atsakinga dėl to, jog moterų rinktinė nuo 2015 metų nebežaidžia elitiniuose turnyruose.

„Tas nuosmukis parodo, kad viskas ėjo tik žemyn, rezultatai buvo labai blogi. Tiek rinktinė, tiek mūsų vietinė lyga kasmet važiavo žemyn. Matėme, kad permainos reikalingos kaip oras, nebegalėjome sau leisti toliau grimzti į bedugnę.

Dabar greta savęs turime protingus ir stiprius žmones, kuriems tikrai labai rūpi moterų krepšinis. Situacija nėra beviltiška, turime jaunų perliukų“, – atgauti prarastas pozicijas viliasi G. Petronytė, kurios buvusi bendražygė aikštėje Rima Valentienė buvo paskirta naująja Moterų lygos vadove vietoje Giedriaus Gusto.


Kandidatuodamas LKF rinkimuose, V. Gedvilas nurodė, jog pati G. Petronytė bus atsakinga už merginų krepšinio plėtrą.

Vis dėlto rinktinės kapitonė pripažįsta, jog bent jau kol kas jos vaidmuo federacijoje – nebent simbolinis.

„Kol žaidžiu krepšinį profesionaliai, užklasine veikla gal labai neprisidėsiu. Bet kiek galėsiu, bursiu mus visas kartu, padėsiu patarimais“, – sakė vidurio puolėja.

Nepažadėjo ji ir artimiausioje ateityje prisijungti prie Vilniaus „Kibirkšties“, kuri kitą sezoną turėtų dalyvauti Eurolygos atrankoje, LKF su Vilniaus savivaldybe mėginant atgaivinti kadaise sostinėje „Lietuvos telekomo“ klubo puoselėtas tradicijas.

„Buvau pirma, kuri sakė, kad stiprus klubas – labai reikalingas visam moterų krepšiniui. Nuo nulio aukšto lygio komanda iškart neatsiras, bet žingsniai – teisingi. Šiuo metu būtų sunku surinkti 12 pajėgių žaidėjų, bet tikiu, kad ateityje tai bus padaryta“, – vertino G. Petronytė.

Sunkoka lietuvėms ketvirtadienį buvo ir prieš vos 64-ą vietą FIBA reitinge užimančią Suomiją – labiausiai komandą stabdė 27 prarasti kamuoliai.

„Oho, kiek klaidų, – po rungtynių spaudos konferencijoje nagrinėdama protokolą, antakius kėlė krepšininkė. – Išties baugina tokie skaičiai. Na, suomių gynyba buvo labai kieta, agresyvus stepout'as, į kamuolį bėgdavo dvi trys žaidėjos. Ir mes pasimetėme vietoje to, kad šaltai ir protingai reaguotume. Sunku ieškoti pasiteisinimų, nes nesame jaunos mergaitės, tiek klysti negalime.

Kita vertus, viskas dar nauja, naujas treneris. Turėjome vos kelias dienas perprasti naują sistemą. Įsivėlėme į chaotišką krepšinį, ne viskas pavyko. Tačiau esame išsiilgusios pergalių, norime įrodyti, kad laikas grįžti į aukščiausią lygį. Dėjome visą širdį ir pasiekėme pergalę. Lengva nebus ir toliau – bet kai tiek metų nepatenkame į čempionatus, nieko kito ir negalime tikėtis.“

Ji pati prie pergalės prisidėjo 16 taškų, 5 atkovotais kamuoliais ir 2 rezultatyviais perdavimais.

Patyrusi krepšininkė negailėjo pamokų 20-metei Suomijos krepšinio vilčiai Awak Kuier, kuriai sunkiai sekėsi atsilaikyti po savuoju krepšiu.

Awak Kuier (dešinėje), Giedrė Labuckienė

Tačiau antroje susitikimo pusėje Egipte gimusi sudaniečių kilmės aukštaūgė pasijautė kur kas tvirčiau: nors ir suklydo 6 kartus bei „iš žaidimo“ atakavo tik 42 proc. tikslumu, vis tiek surinko 21 tašką, sugriebė 14 atšokusių kamuolių bei išrašė 4 blokus.

„Kadangi abi žaidžiame Italijos čempionate, aš ją neblogai žinau, stebiu – labai perspektyvi krepšininkė. Žinojome, kad ji gali tikrai daug. Pirmus du kėlinius ją stabdyti sekėsi neblogai, o paskui nebevykdėme trenerio nurodymų, leidome judėti į stipriąją dešinę pusę. Normalu, kad gavusi tiek laisvės ji surinko neblogą statistiką, nepasakyčiau, kad kažkuo labai nustebino“, – komentavo G. Petronytė.

Tuo metu pati Suomijos rinktinės lyderė Delfi tikino, jog gautos pamokos veltui nenueis, ir namuose lietuvėms bus pasipriešinta labiau.

„Dabar jau geriau žinome lietuves ir kitą kartą būsime stipresnės. Nors manau, kad ir šiandien žaidėme visai gerai – nieko nepadarysi, kad varžovės turėjo ryškią ūgio persvarą“, – svarstė A. Kuier.

Paraleliai vykusiose B grupės rungtynėse Ukraina nustebino Europos vicečempiones prancūzes, laimėjusi 90:71.

Tokiu įvykių posūkiu stebėjosi R. Grigas, stebėjosi ir Suomijos rinktinės treneris Pekka Salminenas, netikėtą rezultatą sužinojęs iš Delfi ir turėjęs greitai permąstyti, ką derėtų laikyti grupės favoritėmis.

„Prieš 5 sekundes dar būčiau įvardinęs Prancūzijos komandą, o dabar... Ką gi, Alina Jagupova tikrai yra geriausia žaidėja už WNBA ribų (ukrainiečių lyderė į prancūzių krepšį sumetė 33 taškus – Delfi). Išties įdomi situacija, įdomi grupė“, – smakrą kasė suomis.

Sekmadienį lietuvės išvykoje susitiks su Prancūzija, suomės savoje aikštėje priims ukrainietes.

Primename, kad tik stipriausia grupės komanda garantuos sau kelialapį į 2023 metais vyksiantį finalinį etapą.

Iš dešimties antras pozicijas grupėse užimsiančių ekipų tolyn žengs keturios. Tiesa, jei atrankoje taip pat žaidžiančios finalinio etapo šeimininkės Slovėnija ir Izraelis finišuos tarp stipriausių, kelialapiai bus perleisti dar dviem antras vietas grupėse užimsiančioms rinktinėms.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)