Gruodžio 2-16 dienomis 62-ejų specialistas iš pradžių viešės Bostone, kur stebės vidurinių mokyklų varžybas, vėliau kelsis į Čikagą, turinčią savą vietos lietuvių krepšinio lygą.

Parengti potencialių kandidatų į šalies jaunimo rinktines sąrašus V. Chomičiui padėjo pastarosios vadovas Aurimas Matulevičius.

V. Chomičiaus bloknote yra pažymėti apie dvidešimt 14-18 metų amžiaus vaikinų ir dešimtis merginų.

Aišku, kol kas pažįstame Matą tik teoriškai, bet treneris sako, kad jis – kaip Magicas Johnsonas, dėl to mus taip ir domina.
Valdemaras Chomičius

Sąraše – ir NBA rungtyniaujančio Igno Brazdeikio jaunesnysis brolis Augustas. Kanadoje augantis 16-metis gynėjas kitą mėnesį su savo komanda dalyvaus jaunimo turnyre Bostone.

Storiausiai apibraukta Mato Buzelio pavardė. 17-os prieš kelias savaites sulaukęs buvusio ilgamečio Lietuvos rinktinės medicininio personalo atstovo Aido Buzelio sūnus praėjusį mėnesį sukėlė nemažai šurmulio, socialiniame tinkle pasidalinęs JAV krepšinio federacijos kvietimu į kitą vasarą vyksiančias šios šalies jaunimo rinktinės stovyklas.

Iškart sureagavusi LKF skuba atsakyti į amerikiečių pasiūlymą dar svaresniu – per V. Chomičių 205 cm ūgio (įvairūs šaltiniai nurodo skirtingą skaičių) žaidėjui bus perduotas pirmasis kvietimas į ateinančią vasarą vyksiančią suaugusiųjų rinktinės stovyklą, kurioje Kazio Maksvyčio auklėtiniai ruošis Europos čempionatui.

„Su Kaziu tai aptarta, jis neprieštarauja. Matas – tikrai neeilinis talentas, norime jam parodyti ypatingą dėmesį. Tėtis jau žino, o sūnui kvietimas bus įteiktas į rankas“, – pirmadienį teigė LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

„Manau, tai reikalinga ir būtina iniciatyva – privalome domėtis mūsų išeivijos atžalomis. Visus talentus reikia žinoti nuo pat mažumės, kad ir kur jie bebūtų. Nesame didžiulė tauta, turime išnaudoti visus resursus. Daug kalbama apie žaidėjų „natūralizaciją“ – manau, pirmiausia reikia susitvarkyti su tuo, ką iš tiesų turime.

Gyvenimas taip susiklostė, jog daug lietuvių gyvena užsienyje, ten auga talentai, kuriuos reikia visada stebėti, domėtis ir pritraukti. Manau, geriausius bus lengviau integruoti į Lietuvos rinktinę, jeigu ne vien pakviesime į ją, kai žaidėjai jau bus subrendę, o užmegzime ryšius nuo pat pradžių. Gal pasirodysiu senamadiškas, bet man rinktinė reiškia šį tą daugiau nei likęs krepšinis – jei nejauti, kad tu ar tavo šaknys priklauso Lietuvai, jau ne tas“, – komentavo K. Maksvyčio asistentas Kęstutis Kemzūra.

M. Buzelis taip pat bus kviečiamas į jaunių (iki 18 metų) ekipos stovyklą.

Matas Buzelis / Foto:  Prep Hoops Ilinois

Nors tokio dėmesio sulaukė pirmasis, kol kas Ilinojaus valstijoje gimusio ir augusio jaunuolio gabumai LKF žinomi tik iš nuogirdų.

Žaidžiančio M. Buzelio vaizdo įrašų V. Chomičius nėra matęs, todėl dvigubai nekantrauja išvysti jį aikštėje ir įsitikinti, ar dvimetrinis krepšininkas tikrai yra toks universalus, jog gali rungtyniauti net įžaidėju.

„Esu kalbėjęs su jo asmeniniu treneriu, kuris sakė, kad lietuvis – vienas geriausių auklėtinių. Aišku, kol kas pažįstame Matą tik teoriškai, bet treneris sako, kad jis – kaip Magicas Johnsonas (206 cm ūgio legendinis Los Andželo „Lakers“ įžaidėjas – Delfi). Dėl to mus taip ir domina.

Su pačiu Matu susisiekti sudėtinga, nes jis būna užimtas nuo ryto iki nakties. Dažnai pasikalbu su jo tėčiu – net ir jis paprastai palieka sūnui žinutę, kad paskambintų, kai galės. Bet jeigu žmogus pasiryžęs, turi surasti laiko ir galimybių atvažiuoti į rinktinę“, – sakė V. Chomičius.

Tituluotas praeities krepšininkas sau kelia užduotį ne tik įvertinti Šiaurės Amerikoje augančių jaunųjų lietuvių perspektyvas aikštėje, bet ir motyvuoti juos siekti aukštumų.

„Kiekvieną dieną važiuosiu į skirtingas mokyklas, stebėsiu ir analizuosiu skirtingus vaikus. Noriu įsitikinti, kiek jie galėtų padėti Lietuvos rinktinėms.

Anksčiau niekad negirdėjau, kad apie užsienio lietuvius būtų kalbama kaip apie realius rinktinių kandidatus. Nors turime tikrai daug talentingų vaikų, kurie galėtų atvažiuoti į stovyklas ir save parodyti. Yra problema, aktuali ypač mergaitėms, jog tokiame amžiuje labai sudėtinga pasirinkti, ar toliau sportuoti, ar susitelkti į mokslus. Ir jei nėra stimulo, joms sudėtinga pasiryžti daryti ir tai, ir tai. Mano misija – kad vaikai suprastų, jog Lietuva jais domisi, jog krepšinis čia labai svarbus, ir toliau degtų noru žaisti“, – kalbėjo V. Chomičius.

Talentų LKF dairosi ne tik JAV. Pasak M. Balčiūno, laiku sureagavus į tėvynę iš Jungtinės Karalystės sostinės pavyko prisikviesti vietinių trenerių jau nužiūrėtą Elingą Misiūnaitę.

„Britanijos lietuvių krepšinio lygos įkūrėjas Kęstutis Dobrovolskis pranešė, kad mergaitę, kuriai nėra nė 13 metų, anglai jau kviečia į savo rinktinę, yra paruošę jai pasą. Nupirkome jai lėktuvo bilietus, nukreipėme į Panevėžį – treneriai sakė, kad žaidėja – tikrai talentinga, tokių Lietuvoje nėra“, – pasakojo M. Balčiūnas, anot kurio gabių vaikų bus dairomasi ir Airijoje, Skandinavijoje.

Mindaugas Balčiūnas

„Jau reikia pagalvoti apie stovyklų rengimą užsienyje. Gal ne sezono metu, kai vaikai užsiėmę, bet vasarą, nusiunčiant savo trenerius į vietą. Imkime kad ir Tel Avivo „Maccabi“ klubo pavyzdį: jie labai kruopščiai ieškodavo ir atsiveždavo žydų kilmės žaidėjų iš užsienio, pavyzdžiui, Davidą Blu.

Kalbant apie M. Buzelį, jo šeima, tėvai užaugę Lietuvoje, buvę krepšininkai. Nemanau, kad jis abejingas Lietuvai. Mano asmenine nuomone, Matui būtų naudingiau prisidėti prie Lietuvos krepšinio, atsivertų daugiau galimybių“, – pridūrė K. Kemzūra.

Pastaraisiais metais nacionalinėje rinktinėje jau žaidžia Portlande (JAV) pasaulį išvydęs Domantas Sabonis. Kaune gimusiam, bet Kanadoje augusiam I. Brazdeikiui Lietuvos pilietybė buvo sugrąžinta praėjusį pavasarį, kol kas Orlando „Magic“ klubo atstovas su rinktinės marškinėliais dar nedebiutavo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)