Su Lietuvos žiniasklaida pirmadienį bendravęs K. Maksvytis sakė, kad pirmieji jo darbai yra surinkti rinktinės trenerių štabą, padaryti žaidėjų sąrašą, o tuomet jau imtis pasiruošimo plano.

„Dėl trenerių štabo – bus atskiras pranešimas, jį paskelbsime per savaitę. Dėl žaidėjų sąrašo – turime mėnesį iki spalio 20 dienos. Juodraštį sau esu pasidaręs. Vienas sąrašas FIBA langams, kitas – vasarai. Aišku, patys svabiausi darbai – pirmieji. Rinktinę čiupinėsiu 3-4 dienas ir tuomet iš karto reikės žaisti. Sunku per tokį trumpą laiką įdiegti kažkokias naujoves. Pirmas turas bus labai svarbus ir norėčiau surinkti pačią stipriausią įmanomą rinktinę“, – sakė K. Maksvytis.

Anot vyriausiojo nacionalinės ekipos trenerio, kai kurie būsimi jo pagalbininkai jau yra dirbę rinktinėje, tarp jų gali būti ir tokie, kuri jau yra dirbę FIBA langų formatu ir galės padėti naudingais patarimais.

Delfi žiniomis, K. Maksvyčio asistentais gali tapti Kęstutis Kemzūra ir Giedrius Žibėnas.

Kalbėdamas apie FIBA atrankos sistemą – taip vadinamus FIBA varžybų langus – Lietuvos rinktinės strategas dar kartą pabrėžė, kad toks formatas nėra labai sąžiningas: „Treneris surenka žaidėjus, padaro kelias treniruotes ir jie jau turi žaisti pergalingai. Nedėkingas darbas. Aišku, atliksime tą darbą. Bandysiu sugrąžinti į rinktinę Adą Juškevičių, jis bus ypač reikalingas languose. Kai per tokį trumpą laiką reikia pasiekti gerą rezultatą, reikės kuo daugiau žaidėjų, kurie žino mano sistemą“.

Jis neabejojo, kad rinktinės kandidatų sąraše turi būti pavardės iš buvusių jo auklėtinių jaunimo rinktinėse.

„Kol kas kalbėjausi tik su tais, su kuriais daugiau bendrauju. Kai kurie pasveikino. Mėgstu gerą santykį su žaidėjais, reikės su kiekvienu galimu kandidatu pakalbėti. Be abejo, reikia prirpasti prie naujų savo pareigų. O dėl atsakomybės, esu kažkiek pajautęs ją per jaunimo čempionatus. Visuomet iš mūsų reikalavo aukščiausių rezultatų – jei jau netapsime čempionais, tai bus blogai. Žinau, kad ta kėdė karšta, visi pradeda panašiai, sutinkami su entuziazmu, bet po pralaimėjimų gali būti ir nemalonių akimirkų. Esu tam pasiruošęs. Man asmeniškai norėjosi pratęsti istoriją su jaunimo rinktine, kurios žaidėjai yra dabar vyrų rinktinėje“, – mintimis dalinosi krepšinio specialistas.

Paklaustas apie tikslus, K. Maksvytis buvo tikras, kad kalba eina tik apie medalius: „Be abejo tikiuosi bent medalio būsimuose čempionatuose. Jei apie tai nekalbėsiu, tai ko eisiu treniruot? Mums geriau pradėti nuo kuklių tikslų, bet žinau, kur einu, kur eina Lietuvos vyrų krepšio rinktinė. Nebus tikslas išeiti į kitą etapą, ar iškovoti kelias pergales. Tikslai visuomet turėtų būti medaliai. Todėl mano tikslas ir turėti geriausius žaidėjus rinktinėje. Trenerio galvos skausmas, kaip padalinti minutes, surasti tinkamą žaidimo braižą. Bet tai – malonus galvos skausmas. Turėsime planą A su dviem aukštaūgiais (galimai su Jonu Valančiūnu ir Domantu Saboniu), planą B – su mobilesne sudėtimi. Nemanau, kad geriausius žaidėjus reikėtų nekviesti ar laikyti ant suolo“.

Jis teigė, kad dar bendraus su savo pirmtaku D. Maskoliūnu ir paklausinės jį tiek apie rinktinės užkulisius, trenerių štabą, tiek apie žaidėjus, ką galima būtų labiau išnaudoti ir panašiai.

Paklaustas, kaip pavyks suderinti darbą rinktinėje su vyriausojo „Parma“ trenerio pareigomis, K. Maksvytis kalbėjo, kad toks užimtumas – tik į naudą.

„Iš vienos pusės lyg reikia derinti du darbus, kita vertus, jei rinktinės treneris dirba tik rinktinėje, praranda formą, praktiką, greitį, per kurį reikia priimti sprendimus. Kol kas bandysiu suderinti, tai neturėtų trukdyti, – sakė treneris. – O dėl klubo – turėjome istoriją prieš tai, jie matė, koks man tai buvo skausmingas etapas. Šįkart apsidraudėme, į sutartį įtraukėme sąlygą apie darbą rinktinėje. Be to, aktyvūs buvo ir Lietuvos krepšnio federacijos atstovai, jie daug kalbėjo su Permės klubu. Tai šįkart nebuvo jokių problemų.

Daugiau laiko lietuviui „susitaupys“ ir dėl to, kad Permės klubui nepavyko prasibrauti į FIBA Čempionų lygos varžbas. Lemiamose kvalifikacinio turnyro Sofijoje finalo rungtynėse permiečiai 65:67 (13:20, 15:21, 24:8, 13:18) nusileido Kamianskės „Prometej“ klubui iš Ukrainos.

Sulaukė K. Maksvytis klausimo ir apie šaudynes Permėje. Kaip praneša BNS, mažiausiai aštuoni žmonės žuvo pirmadienį per ginkluoto asmens išpuolį Rusijos Permės mieste veikiančiame universitete, dar 19 žmonių buvo sužeista, iš jų mažiausiai šeši – sunkiai.

„Jaučiuosi saugiai. Šiaip Permėje saugu, retas toks atvejis, aikšinasi aplinkybes. Permė – šioks toks užkampis Rusijos mastu, nors miestas milijoninis. Tokių įvykių nebūna. Stebėsime, kas toliau“, – sureagavo K. Maksvytis.


Profesionaliai krepšinio nežaidusio K. Maksvyčio karjera įsibėgėjo treniruojant „auksine“ pramintą Lietuvos jaunųjų talentų kartą su Jonu Valančiūnu priešakyje, kuri 2008-2012 metais laimėjo keturis skirtingų amžiaus grupių Europos ir pasaulio čempionatus iš eilės.

2012-2015 ir 2017-2019 metais K. Maksvytis vadovavo Klaipėdos „Neptūnui“, su kuriuo taip pat iškovojo keturis Lietuvos krepšinio lygos (LKL) medalius, 2015-2017 metais dirigavo Panevėžio „Lietkabeliui“ ir pridėjo dar vieną sidabrą.

2019-aisiais specialistas išvyko dirbti į „Parma“ klubą. Debiutinį jo sezoną VTB Vieningoje lygoje nutraukė pandemija, o praėjusiame reguliariajame sezone „Parma“ užėmė aštuntą vietą bei pasirodymą atkrintamosiose varžybose baigė ketvirtfinalyje. Vasarą K. Maksvytis pratęsė sutartį su Ado Juškevičiaus bei Eigirdo Žukausko atstovaujama Permės ekipa pagal formulę „1+1“.

K. Maksvytis jau buvo laikomas vienu pagrindinių pretendentų į Lietuvos rinktinės stratego postą 2019 metais, tačiau tokiam scenarijui pasipriešinus „Parma“ vadovybei, nacionalinė komanda buvo patikėta Dariui Maskoliūnui.

Artimiausi iššūkiai jo laukia 2023 metų planetos čempionato atrankoje, startuojančioje lapkričio pabaigoje. Lietuviai varžysis F grupėje su Bosnija ir Hercegovina, Čekija bei Bulgarija.

K. Maksvytis tapo aštuntuoju rinktinės vairininku po nepriklausomybės atkūrimo. Jo pirmtakai: Vladas Garastas (1992-1996 m.), Jonas Kazlauskas (1997-2001 ir 2012-2016 m.), Antanas Sireika (2003-2006 m.), Ramūnas Butautas (2007-2009 m.), Kęstutis Kemzūra (2010-2012 m.), Dainius Adomaitis (2016-2019 m.) ir D. Maskoliūnas (2019-2021 m.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)