Į 22-ejų metų supertalentą L. Dončičių artėjant finalo rungtynėms tarp Lietuvos ir Slovėnijos buvo nukreiptas ir beveik visas Dariaus Maskoliūno treniruojamos šeimininkų rinktinės dėmesys, tačiau visi iš anksto planuoti bandymai jį bent pristabdyti ant parketo liko bevaisiai.

Nesvarbu, kuris lietuvis bandydavo dengti Luką, nesvarbu, ar gynyba būdavo dvigubinama ar net trigubinama – didmeistris iš Liublianos visuomet rasdavo teisingą ėjimą ir išeitį.

Nors buvo žinoma, ką aikštėje darys Luka, aikštėje prieš 201 cm ūgio slovėną lietuviai buvo bejėgiai – kai norėjo, krepšininkas taškus rinko pats, kai norėjo – dalijo rezultatyvius perdavimus komandos draugams.

Būtent apie tai kitą rytą po rungtynių ir rašė Rtvslo.si:

„Lietuvos gynybai Lukos žaidimas buvo neišsprendžiama mįslė. Galvos skausmas lietuviams jis buvo nuo pirmos iki paskutinės minutės – atakas Luka užbaigdavo prasiveržimais, rinko taškus metimais su pražangomis, o kitais atvejais demonstravo išskirtinį aikštės matymą ir skirstė kamuolius komandos draugams. O šie daugeliu atvejų taip pat žinojo, ką daryti toliau.

Nesvarbu, kuris lietuvis bandydavo dengti Luką, nesvarbu, ar gynyba būdavo dvigubinama ar net trigubinama – didmeistris iš Liublianos visuomet rasdavo teisingą ėjimą ir išeitį. Tai atspindi ir jo statistika – 31 taškas, 13 rezultatyvių perdavimų ir 11 atkovotų kamuolių. Tai buvo pirmas jo trigubas dublis vilkint Slovėnijos rinktinės aprangą ir apskritai pirmas toks pasiekimas olimpinių atrankos turnyrų istorijoje.“

Nuspėjamai žaidusi ir savo pranašumų po lenta neišnaudojusi Lietuvos rinktinė antroje mačo pusėje akivaizdžiai nusileido slovėnams ir turėjo pripažinti varžovų pranašumą 85:96. D. Maskoliūnui po rungtynių teliko atsistatydinti.

Kaip pažymi Rtvslo.si, Aleksandro Sekuličiaus auklėtiniai visas atrankos turnyro rungtynes Lietuvoje laimėjo dviženkle persvara.

„Slovėnija olimpinės atrankos turnyro rungtynes vidutiniškai laimėjo 31 taško pranašumu, du kartus grupės varžybose perkopė 100 pelnytų taškų ribą, arti jos buvo ir pusfinalyje, ir finale – 96 ir 98 taškai.

Net ir vieni iš Europos krepšinio galiūnų lietuviai buvo įveikti dviženkle persvara, nors juos ir palaikė pilna arena Kaune. Dabar komandai teks sugrįžti iš rojaus ir pergrupuoti mintis prieš olimpinį turnyrą.

Pirmuoju smuiku griežęs Luka Dončičius šioje Slovėnijos rinktinėje yra ir alfa, ir omega. Po ketverių metų jis sugrįžo į komandą ir pademonstravo vieną iš geriausių kada nors matytų individualių pasirodymų Slovėnijos krepšinio istorijoje“, – triumfuoja Rtvslo.si.

Tuo metu Siol.net žurnalistas Jaka Lopatičius ironizuoja, kad už kelialapį į olimpines žaidynes Slovėnija turėtų lenktis Dalaso „Mavericks“ klubui.

„Turime dėkoti „Mavericks“ komandai, kuri buvo eliminuota pirmame NBA atkrintamųjų varžybų etape ir taip atidarė duris į olimpinę atranką vienai ryškiausių pasaulio krepšinio žvaigždžių – Luka atvyko į treniruočių stovyklą ir ramiai ruošėsi turnyrui, – pažymima Siol.net publikacijoje. –
Slovėnijos rinktinė pranoko Lietuvos krepšininkus, kurie antroje rungtynių pusėje nesugebėjo pralaužti kietos slovėnų gynybos ir žaidė pavieniui“

Pažymėtina, kad „Mavericks“ savininkas Markas Cubanas buvo vienas pirmųjų, L. Dončičių ir kitus slovėnus su pergale prieš lietuvius pasveikinusių socialiniuose tinkluose.


Jei Lietuvos rinktinę rūbinėje po mačo guodė prezidentas Gitanas Nausėda, Slovėnus savo ruožtu internete pasveikino šios šalies ministras pirmininkas Janezas Janša.

Kaip pažymi Delo.si, kartu su pergale Kaune išsipildė viena iš Slovėnijos sporto gerbėjų svajonių.

„Prabėgus 30 metų po Nepriklausomybės atkūrimo Slovėniją ant savo sparnų į olimpines žaidynes išnešė Luka Dončičius. Komanda pateko tarp 12 geriausių pasaulyje – auksinė slovėnų karta turės nuostabią galimybę pakovoti ir dėl medalio, turinčio visiškai kitokią vertę“, – džiaugiasi slovėnai.


Atgarsių apie šias rungtynes netrūko ir kitų šalių žiniasklaidoje.

„Slovėnija švenčia Dončičių ir su Dončičiumi. Krepšinio superjėga Lietuva nežais Tokijo olimpiniame turnyre – kelią užkirto slovėnai“, – rašo kroatų „Blic“.

„Monstras Dončičius sutiks Ispanijos rinktinę olimpinėse žaidynėse Tokijuje“, – nerimastingai skelbia ispanų Marca.com.

Laimėję atranką Kaune, slovėnai Tokijuje pateko į vieną grupę kartu su Argentinos ir Japonijos krepšininkais.

Visos vyrų olimpinio turnyro grupės:

A grupėB grupėC grupė
IranasAustralijaArgentina
PrancūzijaVokietijaJaponija
JAVItalijaIspanija
ČekijaNigerijaSlovėnija

Pažymėtina, kad olimpinių žaidynių krepšinio turnyro sistema yra modifikuota, lyginant su ankstesniais metais. Jei anksčiau komandos būdavo padalijamos po šešias į dvi grupes, Tokijo olimpinių žaidynių turnyre ekipos yra suskirstytos po keturias į tris grupes.

Iš kiekvienos grupės į atkrintamąsias varžybas – ketvirtfinalį – pateks po dvi geriausias komandas, taip pat į šį etapą žengs ir dvi iš trijų geriausią rezultatą turinčių trečiąsias vietas grupėje užėmusių rinktinių.

Nuo tada varžybos vyks įprastine „vieno minuso“ sistema. Ketvirtfinalį laimėjusios rinktinės žengs į pusfinalį, pusfinalį – į finalą, o finalą laimėjusi komanda iškovos aukso medalius.

Olimpinės žaidynės Tokijuje prasidės liepos 23 d. ir truks iki rugpjūčio 8 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (198)