Pusfinalyje sensacingai ir dramatiškai įveikę šeimininkus kanadiečius, finale Čekijos krepšininkai lyg volu pervažiavo kitą Europai atstovavusią rinktinę – Graikiją.

Čekijos krepšininkai iškovojo daugiau nei užtikrintą pergalę 97:72 (32:22, 18:21, 31:11, 16:18).

Roneno Ginzburgo auklėtiniai dviženkle persvara laimėjo pirmąjį kėlinį, o galutinai pergalę įtvirtino trečiajame ketvirtyje, kuriame pelnė 20 taškų daugiau nei varžovai.

Patrikas Auda čekams pelnė 20, Janas Vesely – 16 (9 atk. kam.), Jaromiras Bohačikas – 15, Ondrejus Balvinas – 14, Tomašas Satoransky – 12 taškų.

T. Satoransky apskritai buvo išrinktas naudingiausiu olimpinės atrankos Kanadoje žaidėju.

Čikagos „Bulls“ gynėjas per rungtynes Kanadoje vidutiniškai pelnė po 16 taškų, atkovojo po 5,5 atšokusio kamuolio ir atliko po 5,5 rezultatyvaus perdavimo.

„Visiškai nesvarbu, kaip aš žaidžiau individualiai. Taip, tai buvo šaunu, tačiau mes čia atvažiavome tiesiog olimpinio kelialapio, ir viena iš mano ir visos komandos svajonių išsipildė“, – kalbėjo krepšininkas.

Tomašas Satoransky

Kovą po lenta čekai laimėjo 35-23, tritaškius metė 44 proc. taiklumu (11/25), pagal bendrą efektyvumo koeficientą varžovus jie pranoko 127-65.

Graikams Georgios Papagiannis surinko 14, Giannoulis Larentzakis ir Konstantinas Mitoglou – po 12 taškų.

Graikus treniravęs amerikietis Rickas Pitino iš karto po rungtynių informavo paliekantis komandos stratego postą, pažymėjęs, kad šalies krepšinio ateitis yra šviesi, o Graikijoje yra daug puikių trenerių, galinčių atlikti šį darbą.


Primename, kad šeimininkams nepavyko laimėti nė vieno iš keturių olimpinių atrankos turnyrų. Jei Kanadoje triumfavo Čekija, Lietuvoje atranką laimėjo Slovėnija, Kroatijoje – Vokietija, o Belgrade šeimininkus serbus finale sensacingai eliminavo Italija.

Čekams užsitikrinus kelialapį į olimpiadą tapo aiškios ir visos olimpinių žaidynių turnyro grupės.

Visos vyrų olimpinio turnyro grupės:

A grupėB grupėC grupė
IranasAustralijaArgentina
PrancūzijaVokietijaJaponija
JAVItalijaIspanija
ČekijaNigerijaSlovėnija


Pažymėtina, kad olimpinių žaidynių krepšinio turnyro sistema yra modifikuota, lyginant su ankstesniais metais. Jei anksčiau komandos būdavo padalijamos po šešias į dvi grupes, Tokijo olimpinių žaidynių turnyre ekipos yra suskirstytos po keturias į tris grupes.

Iš kiekvienos grupės į atkrintamąsias varžybas – ketvirtfinalį – pateks po dvi geriausias komandas, taip pat į šį etapą žengs ir dvi iš trijų geriausią rezultatą turinčių trečiąsias vietas grupėje užėmusių rinktinių.

Nuo tada varžybos vyks įprastine „vieno minuso“ sistema. Ketvirtfinalį laimėjusios rinktinės žengs į pusfinalį, pusfinalį – į finalą, o finalą laimėjusi komanda iškovos aukso medalius.

Lyginant su ankstesniais olimpiniais turnyrais, čempione tapusiai komandai teks sužaisti 6, o ne 8 rungtynes (3 grupėje ir 3 atkrintamosiose varžybose). Iki šiol vien olimpinio turnyro grupėje komandos sužaisdavo po 5 rungtynes.

Olimpinės žaidynės Tokijuje prasidės liepos 23 d. ir truks iki rugpjūčio 8 d.

Įdomu, kad krepšinio turnyro rungtynės dėl olimpinės bronzos vyks vėliau nei didysis finalas. Dėl trečios vietos komandos susigrums rugpjūčio 7 dieną 13 val., o dėl čempionų titulo – rugpjūčio 7 dieną 4 val. 30 min. Lietuvos laiku.

Lietuvos rinktinė, turnyro Kaune finale 85:96 pralaimėjusi Slovėnijai, į olimpines žaidynes nepateko pirmą kartą nuo šalies Nepriklausomybės atkūrimo. Iš karto po šio fiasko iš rinktinės vyriausiojo trenerio posto atsistatydino Darius Maskoliūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)