Pralaimėję slovėnams ir rūbinėje paguosti prezidento Gitano Nausėdos, Lietuvos krepšininkai išsiskirstė atostogauti ir olimpines žaidynes patys galės stebėti tik kaip neutralūs žiūrovai.

Prabėgus vos keliolikai minučių po finalinio švilpuko, apie savo pasitraukimą iš rinktinės trenerio posto paskelbė ir nesėkmingai komandai vadovavęs D. Maskoliūnas – kas iš jo perims vairą, lieka atviras klausimas Lietuvos krepšinio federacijai (LKF), kuri šį rudenį išgyvens ir radikalius pokyčius.

Prezidento postą paliks dešimtmetį organizacijai vadovavęs Arvydas Sabonis, vyks nauji vadovo rinkimai. Kaip jau ne kartą minėta, į šį postą pretenduoja trys kandidatai – Robertas Javtokas, Ramūnas Butautas ir Vydas Gedvilas.

Užduoties išvesti rinktinę į olimpiadą D. Maskoliūnas neįgyvendino, tačiau treneriui vargais negalais pavyko įveikti kitą barjerą – dar vasarį po dramatiškos pergalės prieš Daniją lietuviai užsitikrino kelialapį į 2022-ųjų Europos čempionatą.

Ir nors šis vyks tik kitą rudenį, vėl žaidžiančią Lietuvos rinktinę sirgaliai pamatys kur kas anksčiau – lapkričio mėnesį. Būtent tuomet lietuviai su dar 31 Europos rinktine pradės kovą dėl bilietų į 2023-ųjų pasaulio pirmenybes. Pasaulio čempionato atrankos varžybos užtruks ilgai ir vėl bus vykdomos „langų“ principu, o pirmasis iš šešerių „langų“ bus atidarytas šių metų lapkričio 22-30 dienomis.

Tiesa, tai automatiškai reiškia, kad rinktinės greičiausiai ir vėl versis ne tik be NBA žaidėjų, bet ir be Eurolygos krepšininkų – šie nacionalinių komandų marškinėlius apsivilks tik kitų metų vasarą, jau Europos čempionate.

Bet kuriuo atveju, pasaulio čempionato atrankos varžybos vyks, ir jos Europos zonoje tęsis beveik pusantrų metų – iki 2023-ųjų vasario. Likusių penkių „langų“ datos: 2022-ųjų vasario 21 – kovo 1 d., 2022-ųjų birželio 27 – liepos 5 d., 2022-ųjų rugpjūčio 22-30 d., 2022-ųjų lapkričio 7-15 d., 2023-ųjų vasario 20-28 d.

Į kokią grupę pateks lietuviai ir kas taps pirmaisiais mūsų varžovais lapkričio mėnesį, paaiškės burtų traukimo ceremonijoje, kurią Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) surengs jau po Tokijo olimpinių žaidynių.

Pažymėtina, kad vienas iš 2022-ųjų vasaros „langų“ rugpjūtį bus organizuojamas prieš pat Europos čempionatą, kuris keturiose šalyse bus surengtas kitų metų rugsėjo 1-18 dienomis. Ten jau grupės varžybose Vokietijoje vienais iš lietuvių varžovų bus olimpinės atrankos finale lietuvius nuskriaudę slovėnai.

Lietuvos rinktinės grafikas (data, turnyras, varžovai)

2021 lapkričio 22-30 d.Pasaulio čempionato atrankaNulems burtai
2022-ųjų vasario 21 – kovo 1 d.Pasaulio čempionato atrankaNulems burtai
2022-ųjų birželio 27 – liepos 5 d.Pasaulio čempionato atrankaNulems burtai
2022-ųjų rugpjūčio 22-30 d.Pasaulio čempionato atranka*Paaiškės vėliau
2022-ųjų rugsėjo 1-18 d.Europos čempionatasVokietija, Slovėnija, Bosnija ir Hercegovina, Prancūzija, Vengrija
2022-ųjų lapkričio 7-15 d.,Pasaulio čempionato atranka*Paaiškės vėliau
2023-ųjų vasario 20-28 d.Pasaulio čempionato atranka*Paaiškės vėliau
2023-ųjų rugpjūčio 25 – rugsėjo 10 d.Pasaulio čempionatas*Nulems burtai

*jei pateks

Atrankos į pasaulio pirmenybes sistema bus tokia pati, kaip prieš 2019-ųjų pasaulio čempionatą, į kurį Lietuvos rinktinei padėjo patekti treneris Dainius Adomaitis. Pradžioje komandos varžysis grupėse po 4, į kitą etapą pateks po 3 geriausias komandas, iš kurių bus suformuotos naujos grupės.

Pasaulio čempionatą 2023-iaisiais drauge organizuos trys Azijos šalys – Japonija, Indonezija ir Filipinai. Jis vyks tų metų rugpjūčio 25 – rugsėjo 10 dienomis, turnyre dalyvaus 32 rinktinės. Europos žemyno komandoms atiteks 12 vietų varžybose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (146)