Pirmoji tema skirta „Ryto“ sistemos auklėtiniams, kartu su Lietuvos jaunimo iki 19 metų rinktine jau šį šeštadienį pradedantiems pasirodymą pasaulio čempionate.

Rinktinės sudėtyje – penki „Ryto“ sistemos veidai

Į pirmąją stovyklą birželio pradžioje vyriausiasis rinktinės treneris Gediminas Petrauskas pakvietė 16 krepšininkų. Net 6 iš jų – „Ryto“ jaunimo sistemos krepšininkai. Į galutinį dvyliktuką prasimušė Augustas Marčiulionis, Ąžuolas Tubelis, Hubertas Pivorius, Jokūbas Rubinas ir metais už komandos draugus jaunesnis Rokas Jocius. Pasirengimo stovyklose prakaitą taip pat liejo Tautvilas Tubelis.

Beje, Lietuvos jaunimo rinktinės trenerių štabe dirbs ir 1993–1998 m. Vilniaus „Statyboje“ žaidęs Virginijus Sirvydis.

„Kas liečia Augustą ir Ąžuolą, tai yra auksinė Vilniaus karta ir jie toliau progresuoja. Stebėti jų žaidimą yra didelis džiaugsmas ir malonumas. Kitas smagus aspektas – metais jaunesnis R. Jocius, kuris taip pat sugebėjo patekti į rinktinę.

Rokas per pastaruosius metus žaisdamas „Ryto“ sistemoje tikrai patobulėjo ir smagu stebėti, kaip jaunuolis sugeba prasimušti į vyresnio amžiaus rinktinę. Tai įrodymas, kad mūsų treneriai paruošia neblogus žaidėjus. Aišku, Augustas ir Ąžuolas turės prisiimti daugiausiai atsakomybės. Tuo metu J. Rubinas ir H. Pivorius yra stabilūs metikas ir, manau, taip pat duos naudos rinktinei“, – savo įžvalgomis dalinasi „Ryto“ sporto direktorius Donatas Zavackas.

Donatas Zavackas (Foto: bcneptunas.lt)

Vilniuje gimusi ir užaugusi 2002-ųjų krepšininkų karta nebe reikalo vadinama auksine. A. Marčiulionis ir Ą. Tubelis atstovaudami savo krepšinio mokyklų komandoms į viršų kėlė prestižinių Lietuvos moksleivių krepšinio lygos (MKL) čempionatų taures, tačiau didžiausi šių vilniečių pasiekimai kol kas yra iškovoti vilkinti būtent „Ryto“ marškinėlius.

2018 m. A. Marčiulionis ir Ą. Tubelis kartu su vyresniais komandos draugais Belgrade džiaugėsi Eurolygos jaunių turnyro trofėjumi. 2019 m. sunkiai jaunimo krepšinyje sulaikomas duetas svariai prisidėjo ir prie „Ryto“ jaunių iškovotos LKL ateities taurės. Dar po metų, 2020-aisiais, A. Marčiulionis ir Ą. Tubelis Eurolygos jaunių atrankoje jau griežė pagrindiniais smuikais.

„Ryto“ jaunių ekipa užtikrintai triumfavo šiame turnyre, o Ą. Tubelis buvo pripažintas naudingiausiu turnyro žaidėju. Vis tik dėl netrukus pasaulį užklupusios pandemijos pagrindinis Eurolygos jaunimo turnyras buvo atšauktas.

Ą. Tubelis ir A. Marčiulionis dalyvavo daugelyje prestižinių stovyklų, į kurias kviečiami tik patys perspektyviausi pasaulio krepšininkai. Viena jų – 2020 m. vasarį NBA „Visų žvaigždžių savaitgalio“ metu vykusi „Basketball Without Borders“ (liet. „Krepšinis be sienų“) stovykla, į kurią buvo pakviesta 40 krepšininkų iš viso pasaulio.

Visą „Ryto“ sistemą perėję ir pagrindinėje komandoje debiutavę Augustas ir Ąžuolas kitą sezoną žais NCAA pirmenybėse. A. Marčiulioniui tai bus debiutinis sezonas NCAA lygoje, o nuostabų sezoną Arizonos „Wildcats“ gretose sužaidęs Ą. Tubelis sieks savo žaidimą pakelti į dar aukštesnį lygį.

Rekordai – nuo Vilniaus iki Majamio

H. Pivorius – dar vienas Vilniuje gimęs ir augęs talentas, savo jaunoje karjeroje jau turintis titulų bei spalvingos patirties. Jis su tuometine Šarūno Marčiulionio akademijos komanda net trejus sezonus iš eilės nepatyrė nė vieno pralaimėjimo. Iš viso trenerio Tomo Purlio auklėtiniai 2013–2016 m. laimėjo 72 rungtynes iš eilės (absoliutus MKL rekordas) ir savo amžiaus grupėje pasiekė 3 titulus iš eilės.

2018 m. vasarą vykusiame U16 Europos čempionate H. Pivorius tapo taikliausiu pirmenybių snaiperiu. Tuomet gynėjas Serbijoje vykusiame čempionate pataikė net 18 iš 34 savo mestų tritaškių (52,9 proc.).

2018–2019 sezono viduryje H. Pivorius prisijungė prie Vilniaus „Rytas-2“ ekipos, su kuria žaidė Regionų krepšinio lygoje (RKL). Snaiperis taip pat gynė „Ryto“ garbę Eurolygos jaunių finaliniame etape Vitorijoje (Ispanija).

2019 m. rugsėjį atakuojantis gynėjas išvyko į Majamį (JAV) ir du metus tobulino savo įgūdžius krikščioniškoje Kristupo Kolumbo vidurinėje mokykloje. 2019–2020 m. 72 tritaškius pataikęs lietuvis pagerino visų laikų mokyklos rekordą. Dar aukštesnę kartelę ateities mokyklos snaiperiams Hubertas nubrėžė praėjusį sezoną, kai tinklelius skrodė net 80 taiklių tritaškių. Artėjantį sezoną H. Pivorius ruošiasi debiutuoti NCAA čempionate.

Vilnius – patrauklus karjeros pakilimo takas

Prieš pora metų prie „Ryto“ jaunimo šeimos prisijungęs J. Rubinas praėjusį sezoną buvo vienas Vilniaus „Perlo Energijos“ lyderių. Edvino Justos auklėtinis NKL čempionate vidutiniškai pelnydavo 14 taškų, atlikdavo 5 rezultatyvius perdavimus, perimdavo po 2 kamuolius ir rinkdavo 13 naudingumo balų vidurkį. Būtent Jokūbas tapo pagrindiniu komandos įžaidėju, kuomet „Perlo Energijos“ marškinėlius išaugo A. Marčiulionis.

MKL čempionu su gimtąja Mažeikių komanda tapęs J. Rubinas džiaugiasi prisijungęs prie „Ryto“ šeimos.

„Nebuvo sunku apsispręsti, – apie persikėlimą iš Mažeikių į Vilnių NKL svetainei yra sakęs J. Rubinas. – Mažeikiai yra mažesnis miestas, mažesnės galimybės.“

Įžaidėjui komplimentų negaili ir pats „Perlo Energijos“ treneris Edvinas Justa. „Jaunas ir perspektyvus žaidėjas. Mes labai džiaugiamės, tikimės, kad jis nesustos ir tiek jo asmeniniai, tiek ir komandiniai rezultatai eis į viršų. Aš įsivaizduoju, kad jo didžiausias noras šiuo metu yra patekti į „Ryto“ pagrindinę sudėtį, – mano E. Justa. – Jis mato konkurenciją, kiek reikia dirbti, ypatingai gynyboje. Manau, kad jis LKL tikrai žais, o kaip vėliau susidėlios karjera, priklausys nuo jo ir situacijų.“

Jeigu A. Marčiulionis atakų organizatoriaus vadeles pasaulio čempionate dalinsis su J. Rubinu, Ą. Tubelis aikštėje taip pat turės patikimą partnerį. Prieš metus „Ryto“ šeimą papildęs R. Jocius su vyresniais varžovais aikštėje stumdosi ne pirmą sezoną. Netrukus 18-ąjį gimtadienį minėsiantis R. Jocius praėjusį sezoną debiutavo „Perlo Energijos“ gretose. 208 cm ūgio R. Jocius NKL čempionate rinko po 9 taškus atkovodavo 7 kamuolius ir fiksuodavo 11 naudingumo balų vidurkį.

Treneriai ir ekspertai pastebi ypatingas R. Jociaus fizines savybes – 208 cm ūgio krepšininko į šonus ištiestų rankų ilgis jau dabar siekia 218 cm., o tokių duomenų žaidėjai šiuolaikinėje krepšinio rinkoje itin paklausūs.

Tiek J. Rubinas, tiek R. Jocius patenka į perspektyviausių NKL krepšininkų dešimtuką, o R. Jocius praėjusį sezoną jau spėjo debiutuoti ir pagrindinėje „Ryto“ komandos sudėtyje.

Rinktinė pajėgi ir taktiškai, ir fiziškai

Pasaulio čempionatas Daugpilyje ir Rygoje (Latvija) vyks liepos 3–11 d. Tai bus vienintelės oficialios pirmenybės šią vasarą, kuriose rungsis Lietuvos jaunimo rinktinė. Kitų amžiaus grupių Europos ir pasaulio čempionatai dėl COVID-19 pandemijos nebus rengiami.

„Jeigu tokiuose trumpuose čempionatuose laimi pirmąsias 1–2 rungtynes, įgauni labai daug pasitikėjimo, kas yra labai svarbu“, – sako D. Zavackas.

„Ryto“ sporto direktorius pastebi, kad bent keli Lietuvos rinktinės nariai išskiria savo atletiškumu, kas mūsų šalies jaunimo krepšinyje yra daugiau išimtis nei taisyklė:

„Bent jau anksčiau būdavo taip, kad pasaulio ir Europos čempionatuose lietuviai varžovams nusileisdavo savo fizine branda. Tačiau žiūrint į R. Jocių, Ą. Tubelį ir A. Marčiulionį tikrai negalėtum pasakyti, kad lietuvių kūnai bręsta vėliau (šypsosi). Aišku, kiekvienoje taisyklėje yra išimčių ir galbūt čia yra tas atvejis.“

Lietuviai planetos pirmenybes pradės A grupėje, kur pirmajame etape susitiks su bendraamžiais iš su Kanados, Japonijos ir Senegalo.

„Kanados ir Senegalo rinktinės turės didelį atletiškumą o mūsų stiprybė bus ne tik individualiai stiprūs žaidėjai, bet ir taktiniai sumanymai, kuo Lietuvos krepšinis visada pasižymi. Apie Japonijos rinktinę daug informacijos neturiu, bet reikia gerbti kiekvieną varžovą, kitaip gali skaudžiai nudegti.

Visai Lietuvos jaunimo rinktinei linkiu kuo didžiausios sėkmės ir gero čempionato“, – kalbėjo D. Zavackas.

Pirmosiose rungtynėse Lietuvos rinktinė jau šeštadienį 15 val. stos į kovą su kanadiečiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)