Ne pagal savo kišenę svajojęs ir prabangią sudėtį subūręs Chimkų klubas 2021-aisiais patyrė visišką krachą ne tik aikštelėje, bet ir už jos ribų bei netgi gali apskritai išnykti.

Nors prieš sezono startą mėlynai-geltoniems buvo piešiami šviesūs metai ir patekimas į Eurolygos atkrintamąsias, o drąsiausieji – tokie, kaip Rusijos krepšinio guru ir TV komentatorius Vladimiras Gomelskis – net prognozavo vietą Finalo ketverte, viskas pakrypo priešinga kryptimi.

Koronaviruso užpulti ir itin išretintomis gretomis besivertę chimkiečiai pralaimėjo septynis iš pirmų aštuonių Eurolygos mačų. Tačiau tai tebuvo dar tik pirmi žiedeliai.

Vėliau „Chimki“ prapylė net 17 rungtynių iš eilės, užfiksavo visų laikų turnyro antirekordą ir atleido vyriausiąjį trenerį Rimą Kurtinaitį su visais jo asistentais lietuviais, išskyrus Aurimą Jasilionį. Savo valia iš Rusijos išvyko ne vienas atlyginimų nesulaukęs legionierius. O netrukus atskriejo ir Eurolygos sankcijos – komandai dėl turimų 3 milijonų eurų skolų buvo uždrausta registruoti naujus žaidėjus.

Po tokių smūgių Pamaskvės ekipa taip ir nebeatsigavo: Eurolygoje ji visą sezoną murkdėsi pačiame tunyro lentelės dugne ir finišavo su vos 4 pergalėmis iš 34 galimų, o VTB lygoje užėmė septintą poziciją, bet atkrintamosiose neprilygo Krasnodaro „Lokomotiv“.

Visgi ir tuo chimkiečių bėdos nepasibaigė: penktadienį skolų smaugiamas klubas, per savo gyvavimo istoriją dukart triumfavęs Europos taurės turnyre, informavo VTB lygą, kad kitą sezoną joje dalyvauti negalės.

Pakomentuoti klaikiai besiklosčiusius metus ir problemas, kurios užpuolė „Chimki“ kolektyvą, „Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ sutiko trenerio asistentu iki pat sezono pabaigos jame dirbęs A. Jasilionis.

„Mes net neišsiskyrėme, tiesiog atsisveikinome ir tiek. Dėl ateities reikėtų klausti klubo vadovų. Baigėsi sezonas ir jie ten turi reikalų, kuriuos turi išspręsti. O po to jau galvosime ir žiūrėsime, kaip viskas ten toliau, ar tęsime bendradarbiavimą. Kažkiek yra įsiskolinimas ir man, bet dedamos visos pastangos, kad jis būtų išmokėtas. Labai daug nenorėčiau spekuliuoti ta pinigų tema. Mes visi esame profesionalai ir atvykome atlikti savo darbą. Nors nuolat vėlavo atlyginimai, vadovai mus vis patikindavo, kad iki sezono pabaigos viskas bus sutvarkyta“, – pasakojo 39-erių metų specialistas.

Kalbėdamas apie itin prastą visą sezoną A. Jasilionis visko nurašyti finansams taip pat nenorėjo.

„Iš tikrųjų tai buvo labai daug komponentų. Negalima sakyti, kad viską lėmė vėluojančios algos. Buvo tikrai ir daugiau faktorių, kurie pagilino tą duobę. Nieko naujo nepasakysiu: pagrindinis jų – COVID-19 liga“, – teigė jis.

Ne patys sėkmingiausi metai buvo ir „Chimki“ superžvaigždei Aleksejui Švedui. Nors Lioša antrą kartą karjeroje ir iškovojo Alphonso Fordo vardo prizą, skiriamą rezultatyviausiam Eurolygos žaidėjui (vid. 19,8 taško), tačiau ne tik nežibėjo taiklumu (VTB lygos sezoną pradėjo pataikydamas viso labo 5 tritaškius iš 40, o užbaigė su 2 taikliais šūviais iš 18), bet ir kas vakarą prarasdavo po kone 5 kamuolius.

Paklaustas, ar ekipai nebūtų geriau, jei vietoje milijonus gaunančio A. Švedo, būtų įsigyti pora ar trejetas kitų pajėgių krepšininkų, kurie užtikrinčiau gintųsi, A. Jasilionis nuo kategoriško atsakymo išsisuko.

„Čia galima tik spėlioti. Vienokia komanda yra su Aleksejumi ir visai kitokia be jo. Aišku, už tokius pinigus galima būtų nuspirkti vieną-du geresnius žaidėjus, Aleksejus yra žvaigždė Rusijoje, daug pasiekęs ir mylimas visų rusų. Matyti jį komandoje yra ir vadovų noras. Treneriai tame nelabai turi kokį lemiamą žodį“, – tikino 2015-aisiais Vilniaus „Lietuvos rytui“ laikinai vadovavęs strategas.

Nors Rusijos krepšinio flagmanas jau ne vieną dešimtmetį yra CSKA, A. Jasilionis įsitikinęs, kad Maskvos srityje pakanka erdvės ir antros komandos egzistavimui.

„Aš manau, kad Maskvos sritis, kuri turi tokią gerą sporto bazę, privalo turėti savo krepšinio komandą. Žinoma, Maskva yra Maskva ir čia visi visada palaikys CSKA, bet šiam regionui tikrai reikalinga ir kita komanda.

Šiomis dienomis vyksta pokalbiai su rėmėjais, Maskvos srities gubernatoriais ir sprendžiamas klubo likimas. Daroma viskas, kad „Chimki“ išliktų. Sirgaliai netgi mitinguoja prie salės“, – sakė jis.

Visa laida „Krepšinio zona“ – vaizdo įraše.

Rimas Kurtinaitis "Chimki" klubo stratego poste

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)