D. Maskoliūnas sekmadienį paskelbė 15-os krepšininkų, kviečiamų į dvi savaites truksiančią treniruočių stovyklą, sąrašą. Nacionalinė ekipa ruošis olimpiniam atrankos turnyrui Kaune, kur sieks iškovoti kelialapį į Tokijo žaidynes.

Į stovyklą treneris nusprendė nepakviesti ne tik traumų kamuojamo Sankt Peterburgo „Zenit“ vidurio puolėjo Artūro Gudaičio, bet ir naudingai Graikijos pirmenybių atkrintamosiose varžybose šiuo metu žaidžiančio Atėnų AEK atstovo J. Mačiulio.

Lietuvos rinktinės senbuvis šį sezoną Graikijos čempionate per rungtynes vidutiniškai pelno po 9,4 taško, atkovoja 5,2 kamuolio, atlieka 1,3 rezultatyvaus perdavimo ir perima 1,2 kamuolio. Jo naudingumo balų vidurkis – 11,3.

Per ketverias atkrintamųjų varžybų rungtynes lietuvis AEK ekipoje buvo vienas lyderių, pelnydamas po 10 ir daugiau taškų. O antroje pusfinalio serijos su Atėnų „Panathinaikos“ dvikovoje pasižymėjo dvigubu dubliu – 10 taškų ir 11 atkovotų kamuolių.

Jei būčiau šiemet dar žaidęs Lietuvos rinktinėje, tai tikrai būtų paskutiniai metai. Yra tikrai gerų žaidėjų mano pozicijoje, kurie galima sakyti ateina į savo kajreros piką, geriausius savo metus. Tai jie ir turi žaisti. Tai natūrali kartų kaita ir prieš gamtą, prieš amžių nepakovosi.
Jonas Mačiulis

„Su Jonu kalbėjome telefonu, viską aptarėme. Aš labai seniai jį pažįstu, mus sieja ne tik trenerio ir žaidėjo ryšiai, mes nuo seno geri draugai. Tikrai neturiu ko vynioti į vatą, mes gražiai pasikalbėjome, ir gavau Jono pažadą, kad jis pasiruošęs prisidėti, jei kažkam iškils problemų“, – komentavo D. Maskoliūnas.

Pats J. Mačiulis teigia suprantantis situaciją.

„Bendravau su Dariumi. Tai, kad manęs nėra kandidatų sąraše, buvo trenerių sprendimas. Mano pozicijoje yra tikrai gerų žaidėjų. Yra kaip yra. Kartų kaita turi kažkada įvykti“, – atsiliepė veteranas.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad dedamas taškas jo karjeroje Lietuvos rinktinėje, J. Mačiulis atkreipė dėmesį ir į savo amžių, ir į pamainą savo pozicijoje.

„Jei būčiau šiemet dar žaidęs Lietuvos rinktinėje, tai tikrai būtų paskutiniai metai. Rokas Giedraitis, Tadas Sedekerskis, Mindaugas Kuzminskas ir Edgaras Ulanovas, kuriam gal šis sezonas buvo nekoks dėl traumų – yra tikrai gerų žaidėjų mano pozicijoje, kurie ateina į savo karjeros piką, geriausius metus. Jie ir turi žaisti. Tai natūrali kartų kaita. Prieš gamtą, prieš amžių nepakovosi“, – kalbėjo jis.

Jonas Mačiulis

Apie naują veidą rinktinėje – Lietuvos pilietybę neseniai gavusį ir D. Maskoliūno pakviestą Igną Brazdeikį, J. Mačiulis negalėjo daug pasakyti: „Nemačiau Igno žaidžiant. Tiesą sakant, nelabai domiuosi NBA, man ta lyga neįdomi. Ten yra gerų žaidėjų, bet NBA krepšinis man nepatinka. Apžvalgas pažiūriu, bet kaip žaidžia Ignas nemačiau, tai ir nelabai turiu ką pasakyti“.

AEK puolėjas kalbėjo, kad bus pasiekiamas, palaikys sportinę formą ir, jei vis dėlto jo paslaugų rinktinei prireiktų, būtinai atvyks.

„Graikijoje yra žaidžiama ir dėl trečios vietos, tad sezonas tęsis iki birželio 10 dienos. Panašiai tokiu metu sportuoti pradės ir rinktinė. Jei visi savo sezonus baigs sveiki, manęs neprireiks. Toks yra sutarimas. Sportuosiu, palaikysiu formą ir, jei visi į stovyklą atvyks sveiki, tuo ir baigsis ši istorija“, – sakė krepšininkas.

J. Mačiulis Lietuvos rinktinės marškinėlius paskutinį kartą vilkosi atrankoje į 2022 metų Europos čempionatą.

Per 6-erias rungtynes jis vidutiniškai žaidė po 18,7 min., pelnė 6 taškus ir atkovojo 3 kamuolius. Paskutinėje lemiamoje dvikovoje su Danija puolėjas pelnė 10 taškų, atkovojo 6 kamuolius ir surinko 13 naudingumo balų.

Jonas Mačiulis

Sekmadienį AEK patyrė pralaimėjimą 83:94 ir pusfinalio serijoje iki trijų pergalių su PAO atsilieka 1-2.

„Nuo pat pradžių varžovai buvo labai susikaupę po pralaimėjimo penktadienį, išėjo su kitokia energija ir nusiteikimu. Realiai jie kontroliavo įvykius visą laiką. Mes buvome juos prisiviję, bet perlaužti rungtynių eigos nepavyko, – sekmadienio dvikovą komentavo J. Mačiulis. – Esame nusiteikę kovoti. Kamuolys apvalus – visko gali būti. Pamatysime trečiadienį. Svarbu, kad esame visi sveiki, nes sekmadienį buvo labai atkakli kova, tai sumušimų, primušimų turi visi, o kovingumo mums tikrai netrūksta“.

J. Mačiulis taip pat pasakojo, kad prieš minėtas rungtynes drabužinėje gyvai buvo aptariamas incidentas, kai Minsko oro uoste priverstinai buvo nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių.

„Kiek teko pavartyti Graikijos žiniasklaidą – sureaguota buvo stipriai, pasisakė ir graikų premjeras. O rūbinėje prieš rungtynes taip pat visi aptarinėjo šį įvykį, keli žaidėjai, kaip ir aš, turėjo pažįstamų tame lėktuve. Nemalonus incidentas. Nesinori politizuoti, bet atgarsiai stiprūs“, – pasakojo J. Mačiulis.

Šiuo lėktuvu skrido Baltarusijos opozicijos aktyvistas ir blogeris, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas R. Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis sulaikytas, taip pat sulaikyta jo mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė Sofija Sapega. Pernai „Nexta“ įkūrėjus Sciapaną Pucilą ir R. Pratasevičių Baltarusija įtraukė į „asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje“, sąrašą, o patį kanalą paskelbė „ekstremistiniu“ ir nurodė jį blokuoti.

Lietuvos duomenimis, lėktuve buvo 171 keleivis, iš jų – 94 Lietuvos piliečiai, taip pat 11 graikų, devyni prancūzai, po keletą baltarusių, lenkų, rumunų, vokiečių, latvių, rusų, taip pat Sakartvelo ir kitų šalių piliečių. Sekmadienio vakarą lėktuvas grįžo iš Minsko į Vilnių. Incidentą pasmerkė NATO, Europos Komisijos, dalies ES valstybių vadovai.

Lietuvos rinktinė pasiruošimą atrankai Kaune turėtų pradėti birželio 16 dieną. Lietuviai sužais trejas kontrolines rungtynes su kitomis komandomis, kurios taip pat ruošiasi analogiškiems olimpinės kvalifikacijos turnyrams kitose šalyse.

Birželio 18 ir 24 dienomis Lietuva susitiks su Dominikos Respublika, o birželio 22 dieną – su Rusija. Visos rungtynės vyks „Žalgirio“ arenoje.

Olimpinės atrankos turnyrą lietuviai pradės birželio 29 dieną rungtynėmis su Venesuelos komanda, liepos 1 dieną lauks akistata su Pietų Korėjos rinktine. Kitoje grupėje rungtyniaus Slovėnijos, Lenkijos ir Angolos krepšininkai. Į pusfinalį pateks po dvi geriausias grupės komandas.

Tokijo olimpinės žaidynės vyks 2021 m. liepos 23 - rugpjūčio 8 dienomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)