Eurolygos reguliariajame sezone CSKA užėmė antrą vietą, o VTB vieningoje lygoje Rusijos čempionai liko tik ketvirti. Interviu „Matchtv.ru“ žurnalistui Jevgenijui Dzičkovskiui Maskvos CSKA vadovas bandė paaiškinti, kodėl nacionalinėje lygoje komanda atsidūrė žemesnėje pozicijoje, nei prestižiniame Eurolygos turnyre.

„VTB Vieningoje lygoje mes išties pralaimėjome dažniau nei ankstesniais sezonais. Priežastys įvairios. Kažkas nepasistengė arba sąmoningai save saugojo, tai žmogiškas momentas. Dar ir COVID-19 istorija pridėjo treneriams galvos skausmo – neįmanoma sudėlioti sudėtis ir tiksliai paskirstyti krūvį.

Vis dėlto svarbiausia – atkrintamosios varžybos – prieš akis. Svarbiausia, kad visi išliktų sveiki. Pavyzdžiui, Janis Strelniekas neregistruotas VTB Vieningoje lygoje, vadinasi iki Eurolygos finalo ketverto jis beveik mėnesį bus be rungtynių praktikos. Legionierių limitas kažkiek kiša koją – sunku komandą padaryti vieninga, kai nuolat yra skirstymas į „savus“ ir legionierius“, – kalbėjo A. Vatutinas.

CSKA klubo galva neabejoja, kad Eurolygos finalo ketverto varžybos yra loterija: „Turime pagrindo didžiuotis, nes surinkome tiek pat pergalių, kiek ir „Barcelona“. Ir tai ne eilinis CSKA patekimas į Eurolygos finalo ketvertą, kaip visuomet būna, o rimtas laimėjimas labai sudėtingu klubui metu. Dabar viską lems vienos ar dvejos rungtynės.

Įsivaizduokite, kad į Eurolygą atvyko NBA komanda. Ar ji gali pralaimėti vieną iš 10 mačų? Žinoma. Nusiteikimo trūkumas, nuovargis, kažkas susirgo – ir pralaimi. Ar tai reiškia, kad amerikiečiai silpnesni? Ne. Tačiau to pralaimėjimo niekaip neatšauksi“.

Anot jo, yra kalbama apie tai, kad Eurolyga taptų uždara lyga, o uždarumas reikštų pirmiausiai nedalyvavimą nacionaliniuose čempionatuose. Tokiu būdu reguliariajame sezone būtų sužaista daugiau rungtynių tarp grandų.

„Nacionaliniuose čempionatuose nelieka jėgų žaisti, bent jau iki atkrintamųjų varžybų etapo. Apskritai tai yra sunki ir plati tema. Tokių komandų kaip CSKA, „Real“ ar „Fenerbahče“ dalyvavimas savo šalių čempionatuose duoda impulsą kitoms ekipoms tobulėti, nes jos stengiasi tuos milžinus įveikti. Dėl to nėra labai gražu palikti nacionalinius čempionatus, kita vertus, keturiskart surinkti pilnas arenas dvikovose tarp „Real“ ir „Barcelonos“ yra daug pelningiau, nei joms stoti akistaton su kito lygio komandomis“, – svarstė A. Vatutinas.

CSKA bosas priminė, kad iki pandemijos už pergalę Eurolygos reguliariajame sezone klubas gaudavo kiek daugiau nei 30 tūkst. eurų, 70 tūkst. – už pergalę atkrintamosiose varžybose ir milijoną – už triumfą finalo ketverte.

„Tiesa, kai 2019 metais laimėjome čempionų titulą, žaidėjų ir trenerių premijoms, patvirtintoms sutartyse, išleidome daugiau nei gavome už visą minėtą sezoną iš Eurolygos“, – pastebėjo jis.

Maskvos klubo vadovas paneigė stereotipą, kad CSKA gali nupirkti kiekvieną žaidėją, kokį užsimano: „Taip buvo 2005 ar 2010 metais, tačiau dabar tikrai negalėtume įsigyti nei Kevino Duranto, nei Lukos Dončičiaus, net jeigu tie ir sutiktų. Eurolygoje yra „fair play“ reikalavimai, pagal kuriuos žaidėjų algos negali viršyti 65 proc. visų klubo išlaidų“.

A. Vatutinas apgailestavo, kad Eurolygos finalo ketvertas vyksta ne Rusijoje, o Vokietijos mieste Kelne, kuriame įvestos itin griežtos karantino taisyklės.

„Tai pirmas mano finalo ketvertas, kai telefonas „neplyšauja“ nuo „padėk su bilietais, atributika, rekomenduok viešbutį“ ir panašiai. Nulis. Visiška tyla. Galima suprasti žmones, 5 dienas praleisti viešbutyje, neturint galimybės niekur išeiti, nevilioja. O ir bilietai neparduodami. Bet krepšinis žaidžiamas dėl sirgalių. Maskvoje ar kitame Rusijos mieste pavyktų surengti visavertį finalo ketvertą su žmonėmis tribūnose“, – kalbėjo jis.

Dimitrios Itoudis ir Mike'as Jamesas (cskabasket.com nuotr.)

Maskvos CSKA klubas pirmadienį informavo, kad komandai dar bent du artimiausius sezonus vadovaus Rusijoje pritapęs graikas Dimitris Itoudis. Nauja sutartis su 50-mečiu graiku galios iki 2023-ųjų vasaros. Jis į Maskvą atvyko dar 2014-aisiais, kai poste pakeitė italą Ettore Messiną.

„D. Itoudis išvairavo CSKA laivą iš sudėtingos situacijos šį sezoną. Pirmą kartą vykstame į finalo ketvertą ne kaip favoritai. Pagal įvairių konfliktų skaičių patekome į sudėtingą situaciją, vertinant pagal tai, man tai sudėtingiausias sezonas, kuriame reikėjo įjungti tiesioginį „rankinį valdymą“. Tai – ne mūsų kelias, bet taip jau susiklostė.

Kai pralaimėjome kovo pradžioje Stambule „Anadolu Efes“ ekipai 30 taškų, paklausiau D. Itoudžio: „Esi tikras, kad išplauksi?“ Jis pažadėjo, kad susitvarkys. Taip, dvikovose su „Fenerbahče“ mums padėjo COVID-19, tačiau jei su mumis būtų Mike'as Jamesas ir Nikola Milutinovas, kalbėtume tik apie pirmąsias vietas abiejuose turnyruose.

Vis dėlto ir be jų komanda nesubyrėjo, Michaelo Erico ir Iffe Lundbergo adaptacija vyko sklandžiai. Ir tai – tiesioginis D. Itoudžio nuopelnas“, – kalbėjo A. Vatutinas, pabrėžęs, kad jo santykiai su graiku taip pat nėra idealūs, o nesutarimų klube būta ir anksčiau.

Dimitris Itoudis ir Andrejus Vatutinas

Kalbėdamas apie garsiai nuvilnijusį konfliktą tarp D. Itoudžio ir M. Jameso, CSKA vadovas sakė, kad kol graikas treniruoja komandą, joje vietos amerikiečiui tikrai neatsiras. Ir anot jo, žaidėjas ir krepšininkas konfliktavo nuolat. Kai atrodė, jog abiem pusės pavyks susitarti, vyrai vėl susipykdavo.

„Nieko nebūčiau pakeitęs, nors paprastai pavykdavo iki šiol 99 proc. visų įtemptų konfliktų sureguliuoti. Čia kalba ėjo apie du žmones ir jų charakterius. Taip būna – atsiranda kibirkštis ir staiga – gaisras.

Visų detalių nežinau net aš, abi pusės mato situaciją skirtingai. Iki pabaigos galvojau, kad bendras sutarimas atsiras, tačiau – deja. Kitos išeities nebuvo.

Džiaugiuosi Mike'o sėkme NBA, „Nets“ komandoje. Išsiskyrimo su lyderiu, dar turinčiu dvejų metų sutartį, nepavadinsi paprastu sprendimu, vis dėlto geras Mike'o žaidimas Brukline į naudą ir jam, ir mums. Numatyti šią problemą buvo neįmanoma. Gaila, kad ši situacija pareikalavo aukų“, – sakė jis.

VTB Vieningoje lygoje Maskvos CSKA šiuo metu pusfinalio serijoje pirmauja 1-0 prieš Sankt Peterburgo „Zenit“. Eurolygos finalo ketverto varžybose D. Itoudžio auklėtiniai gegužės 28 dieną susigrums su Stambulo „Anadolu Efes“,o kitoje poroje žais Šarūno Jasikevičiaus treniruojama „Barcelona“ ir Milano „Armani“.

Anot paskutinių pranešimų, manoma, kad kitą sezoną M. Jamesas į Eurolygą nesugrįš. Kontraktą su žaidėju turintis CSKA klubas sudarys amerikiečiui sąlygas karjerą tęsti gimtinėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)