Jei Lietuva Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) reitinge yra aštunta, Danija užima tik 56-ą poziciją.

Bet pirmadienį ši praraja susitraukė iki vieno vienintelio taško.

Lietuviams svarbiausia, jog jis atnešė kelialapį į finalinį Europos pirmenybių etapą, bet danai galės prisiminti ir tai, kad skaičiuojant bendrą dvejų tarpusavio rungtynių rezultatą jie taip ir liko pranašesni.

Paskutinį C grupės mačą Vilniaus „burbulo“ šeimininkai laimėjo 77:76.

Dvikova buvo tokia įtempta, kad neišvengiamai kilo ir kontroversijų.

„Jei atvirai, tai – kažkokia nesąmonė. Geriau daugiau nieko nebesakysiu. Bet būtent dėl to mažos federacijos niekada nepakyla į viršų“, – išrėžė 20 taškų surinkęs Adama Darboe, kurio lemiamą metimą blokavo Mantas Kalnietis.

„Mes žaidėme kietai, jie žaidė kietai – buvo geros rungtynės. Lietuviams keliskart pasisekė – buvo teisėjų sprendimų, kurie, mano nuomone, turėjo būti kitokie. Bet jei nori nugalėti tokią didelę krepšinio šalį kaip Lietuva, turi pats tai ir padaryti – negali pasikliauti kažkuo kitu“, – sakė 21 tašką pelnęs rezultatyviausias danų žaidėjas Kevinas Larsenas.

Komandos vairininkas Erezas Bittmanas iškart po finalinės sirenos pakeltu tonu ilgokai reiškė pretenzijas prie sekretoriato stalo.

Vis dėlto spaudos konferencijoje jis pasirodė jau atvėsęs ir savo skundų nedetalizavo.

Tiesa, 52-ejų specialistas iš Izraelio nepamiršo paminėti fakto, jog dėl pandemijos abejas rungtynes su lietuviais teko žaisti Vilniuje.

„Sunku pasirinkti tinkamus žodžius. Mūsų padėtis buvo nepaprastai sunki: per tris mėnesius antrą kartą iš eilės reikėjo įveikti Lietuvą. Ir vėl padaryti tai Vilniuje. Apie tai niekas negalėjo nė pagalvoti. Nenoriu skųstis sistema, bet tokiai mažai šaliai kaip mes, kuri prieš keletą metų dar žaidė mažų valstybių čempionate, užduotis buvo pragariška nuo pat pradžių. Galiu tik pasvajoti, kas būtų, jei šios rungtynės būtų žaidžiamos Kopenhagoje, stebint 8 ar 9 tūkstančiams mūsų sirgalių.

Esame labai nusivylę, kita vertus, turime savimi didžiuotis. Juk prieš atrankos varžybų pradžią visi mus laikė pačia silpniausia komanda iš 32 dalyvių. Daugiau nei 90 proc. žmonių būtų pasakę, kad Lietuva šį mačą laimės lengvai“, – kalbėjo E. Bittmanas.

Danijos ir Lietuvos rinktinių susitikimo statistika

Treneris žavėjosi net be lyderio Gabrieliaus Lundbergo patrankų mėsa netapusiais auklėtiniais, išskirdamas aukštaūgius – jau minėtą K. Larseną ir dvigubą dublį (12 taškų, 10 atkovotų kamuolių) surinkusį Jonasą Zohore.

Abu jie žaidžia antrame pagal pajėgumą Ispanijos divizione. K. Larseno bendraklubis Lugo „Breogan“ gretose yra Mindaugas Kačinas.

„Jie žaidžia antroje lygoje, ir, su visa pagarba, šiandien buvo žymiai geresni už elitinės ACB lygos žaidėją (Lauryną Birutį – Delfi) ar tą puikų vaikiną, kuris bus pakviestas NBA naujokų biržoje (Mareką Blaževičių – Delfi). Parodėme, kad rinktinėje neturi reikšmės klubas, kuriame rungtyniauji. Iki kelialapio mums pritrūko vieno baudos metimo, vieno atkovoto kamuolio, vieno teisėjo švilpuko. Tai – ir didelė garbė, ir didelis nusivylimas“, – kalbėjo E. Bittmanas.

Jis suskaičiavo, jog Danija Europos čempionato atrankoje sužaidė 18 rungtynių – daugiau nei bet kuri kita rinktinė.

Kvalifikacijos kovas preliminariame etape danai pradėjo dar prieš trejus su puse metų varžydamiesi su Armėnija ir Albanija, vėliau įveikė švedų ir baltarusių barjerus.

„Prieš man atvykstant dirbti į Daniją, žmonės kalbėjo, kad kai rinktinė keliauja žaisti rungtynių išvykoje, žaidėjai pirmiausia galvoja, ką nusipirkti „duty-free“ parduotuvėse. Dabar parodėme Europai, ką galime. Net ir čia, šioje arenoje – nors joje nebuvo sirgalių – po rungtynių aptarnaujantis personalas priėjo išreikšti pagarbą už kovą.

Tikrai tikiuosi, kad mūsų žaidimas patrauks daugiau danų vaikų į krepšinio treniruotes, kad atsiras daugiau rimtų klubų, kad sporto ministerija stipriau parems krepšinį, nes potencialas yra didelis. Galime tapti faktoriumi Europos krepšinyje“, – vylėsi E. Bittmanas.

Erezas Bittmanas

Primename, kad pirmąsias tarpusavio rungtynes praėjusį lapkritį lietuviai pralaimėjo danams 76:80.

Kartu su Lietuva į finalinį etapą žengė C grupės nugalėtoja Belgija (4/2) bei šeimininkų teisėmis Europos čempionate dalyvausianti Čekija (2/4). Nieko nebelėmusią šių komandų tarpusavio akistatą pirmadienį laimėjo čekai rezultatu 91:86.

Senojo žemyno pirmenybės 2022 metų rugsėjo 1-18 dienomis vyks Čekijoje, Gruzijoje, Italijoje ir Vokietijoje.

Po nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos rinktinė praleido tik 1993-iųjų Europos čempionatą ir vėliau finaliniame etape kovojo 12 kartų iš eilės. Praėjusiame turnyre, vykusiame 2017-aisiais, Dainiaus Adomaičio treniruojama ekipa užėmė 9-ą vietą.

Danija žemyno pirmenybėse nedalyvavo nuo 1955 metų.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (278)