Jie tapo paskutiniais, 24-aisiais, Senojo žemyno čempionato, numatyto kitų metų rugsėjį Čekijoje, Gruzijoje, Italijoje ir Vokietijoje, dalyviais.

Susitikimą lietuviai pradėjo susikaupę ir ryžtingai: po Tomo Dimšos, Jono Mačiulio ir Mareko Blaževičiaus pirmavo 14:6, tačiau varžovus tempė aukštaūgis Jonas Zohore – 18:14.

Nors pirmas kėlinys buvo laimėtas 25:19, antrąjį gerokai sėkmingiau pradėjo varžovai, kurie netrukus išlygino rezultatą – 27:27. Sunkiu metu du tritaškius smeigė Mantas Kalnietis, sėkmingai centravo Mindaugas Kuzminskas ir šeimininkai atkūrė trapų pranašumą – 41:37.


Po didžiosios pertraukos lietuvių bėdos nesibaigė: tritaškiais prapliupę danai varė į neviltį tiek Darių Maskoliūną, tiek visą rinktinę – 50:55.

Atsilikdami 58:60 ketvirtą kėlinį šeimininkai atidarė spurtu 8:0 ir perėmė kontrolę į savo rankas – 66:60. G. Masiulis galingu dėjimu dar labiau priartino saviškius prie pergalės – 75:66.

Visgi viską lėmė paskutinė minutė ir netgi paskutinė ataka: Adama Darboe galėjo išplėšti pergalę danams, tačiau jo metimą iš po krepšio blokavo M. Kalnietis – 77:76.

Mantas su 11 taškų ir buvo rezultatyviausias. Po 10 taškų surinko Vaidas Kariniauskas, Jonas Mačiulis ir Tomas Dimša.


Rezultatas

Lietuva – Danija 77:76 (25:19, 16:18, 17:23, 19:16).

Danijos ir Lietuvos rinktinių susitikimo statistika

Lietuva: Mantas Kalnietis 11 (3/6 tritaškiai, 6 rez. perd.), Vaidas Kariniauskas, Jonas Mačiulis (2/3 tritaškiai, 6 atk. kam.) ir Tomas Dimša (2/4 tritaškiai) po 10, Gytis Masiulis ir Marekas Blaževičius (6/6 baudos) po 8, Arnas Butkevičius ir Mindaugas Kuzminskas (0/3 tritaškiai) po 6, Laurynas Birutis 4, Eimantas Bendžius (0/4 tritaškiai) ir Šarūnas Vasiliauskas po 2 taškus. Arnas Velička (5:30 min.) taškų nepelnė.

Danija: Kevinas Larsenas 21 (5/8 dvitaškiai, 3/3 tritaškiai, 6 atk. kam.), Adama Darboe 20 (6 rez. perd.), Jonas Zohore (10 atk. kam.) ir Philipas Hertzas) po 12, Sebastianas Arisas 6, Danielis Andreas Mortensenas 3, Mathiasas Bakas Christensenas 2 taškai.

Pirmoje tarpusavio akistatoje 76:80 pajėgesni buvo danai. Tiesa, svarbiausioje dvikovoje jie neturi nei per pusę sezono iki Eurolygos pakilusio Gabrielio Lundbergo, nei seniai joje žaidžiančio Shavono Shieldso.

Tuo metu Darius Maskoliūnas į dvyliktuką įtraukė Arną Veličką ir Mareką Blaževičių, kuriais pakeitė pergalę 94:74 prieš čekus padėjusius pasiekti Mindaugą Girdžiūną ir Regimantą Miniotą.

C grupės nugalėtojais anksčiau laiko tapo Belgijos krepšininkai (4/2), o čekai (2/4), kaip vieni finalinio turnyro šeimininkai, vietą jame turėjo be kovos. Jie paskutiniame ture įveikė belgus 91:86.

Lietuviams ši atranka klostėsi itin permainingai: jos metu skaudžiai buvo pralaimėta ne tik danams (pirmą kartą istorijoje), bet ir belgams, o čekai namuose palaužti tik po itin sėkmingo ketvirto kėlinio.

Nenuostabu, kad prieš lemiamą langą rinktinei griežtą kalbą rėžė ir Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Arvydas Sabonis, pats su šalies marškinėliais 1995-aisiais buvęs per plauką nuo aukso.

Apskritai lietuviai po Nepriklausomybės atkūrimo praleido tik 1993-iųjų turnyrą – jie dalyvavo 12-oje iš eilės pastarųjų Europos pirmenybių.

Šią vasarą Lietuvos rinktinės laukia dar vienas ne mažiau atsakingas iššūkis – atranka Kaune ir kova dėl olimpinio kelialapio, kur tarp varžovų turėtų būti ir NBA superžvaigždė slovėnas Luka Dončičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1414)