75-ąjį jubiliejų švenčiantį Vidą Mačiulį pasveikino ir „Delfi TV“ laida „Sportinė forma“, kurioje ilgametis kultinės krepšinio laidos „Krepšinio pasaulyje“ kūrėjas ir vedėjas pasidalino įdomiais prisiminimais.

Nenuostabu, kad daugiausiai kalbėta apie vieną geriausių visų laikų Lietuvos krepšininkų A. Sabonį, kuris, kaip pripažino pašnekovas, buvo „jo pirmoji meilė“.

„Stebitės, kodėl jis man kalba, nors su žiniasklaida paprastai nemėgsta bendrauti? Kai jam buvo 15 metų, su Arvydu padariau pirmąjį radijo interviu. Pirmoji meilė visada išlieka širdyje. Priartėjau, puikiai draugavome nuo to laiko su jo tėvais, – kalbėjo V. Mačiulis. – Nesu toks švelnus ar saldus, koks atrodau ekrane, bet prie krepšininkų mokėjau prisitaikyti. Visada žinojau, kada galiu Arvydo klausti, o kada ne. Pateisinu Arvydą, nusibosta... Visiems, ypač garsiausiems žaidėjams nusibosta, kai padedi ragelį, o jau kitas skambina. Atjaučiu juos“.

Arvydas Sabonis

Ir tęsė: „Pamenu, kai dariau pirmąjį interviu su Arvydu televizijai 1981 metų pavasarį, turėjau tris minutes. Arvydui buvo sunku, tai parašiau tekstą, kurį jis ir skaitė kaip Brežnevas iš lapo. Iš tikrųjų galiu 100 proc. pasirašyti po tuo, ką dabar pasakysiu – tokio pašnekovo kaip Arvydas, mokančio išgirsti tavo klausimą, sugebančio nuostabiai atsakyti, nėra, bet reikia, kad jis to pokalbio norėtų“.

Kaip paaiškėjo, V. Mačiulis buvo A. Sabonio ir būsimos jo žmonos susitikimo iniciatorius.

„1988 metais suorganizavau, pakviečiau, kad žalgiriečius pasveikinti atvyktų „Mis Vilnietė“ Ingrida Mikelionytė. Tai buvo pirmoji artima jos ir Arvydo pažintis. Iš televizijos paėmiau ir atvežiau karalienės krėslą ir galvojau, kad kažkuris turi tą gražuolę atvesti ir pasodinti į tą krėslą. Galvoju, Arvydas tai ne – pasakys, kad eičiau toli. O buvo dar kuklus šviesiaplaukis Gintaras Einikis. Pasakiau Pūkiui, kad nueitų, priklauptų, pabučiuotų į ranką. O Gintaras sako: „Kaip galiu, juk tribūnoje mano panelė“. O aš sakau: „Dar geriau, pakils tavo autoritetas“. Vėliau Arvydas man priekaištavo, kodėl Pūkis lydėjo į krėslą Ingridą, o juk galėjo ir jis“, – pasakojo V. Mačiulis, pridūręs, kad pats filmavo didžiojo krepšininko vestuves ir tikrai nepretenduoja į piršlio vaidmenį šioje istorijoje.

Arvydas Sabonis ir Ingrida Sabonienė / Foto: Edmundas Katinas

Tikriausiai simboliška, kad V. Mačiulį Lietuvos krepšinio namuose su jubiliejumi pasveikino tas pats A. Sabonis, dabar einantis Lietuvos krepšinio federacijos prezidento pareigas.

29 metai ir 1175 laidos „Krepšinio pasaulyje“. Toks V. Mačiulio turtas. Paklaustas, koks interviu įsiminė labiausiai, laidos „Sportinė forma“ svečias nusijuokė.

„Tas, kurį filmavau, bet nenufilmavau. 1992 metais „Žalgiris“ žaidžia Slovėnijoje, Liublianoje, Europos taurės rungtynes su „Olimpija“. Kažkas prieina iš vietinių, pasako: „Malonu, kad atvažiavote – štai mūsų prezidentas sėdi – jis sutinka jums duoti interviu“. Iš to susijaudinimo eidamas kamerą įjungiau, o kai mikrofoną padaviau prezidentui – išjungiau. Jis penkias minutes nuostabiai kalbėjo apie krepšinį, Lietuvą. Grįžtu – nėra įrašo...“, – pasakojo V. Mačiulis.

Legendinis žurnalistas taip pat papasakojo, koks giminystės ryšys jį sieja su dabartiniu Kauno „Žalgirio“ lyderiu Mariumi Grigoniu.

„Turiu gražią dukrą Vilmą, o ji – savo gražią dukrą Salomėją, kuri kartu su M. Grigoniu mokėsi Kauno Jėzuitų gimnazijoje. Kai iš stažuotės Amerikoje Salomėja grįžo atgal, gimnazijoje buvo viena tuščia vieta, Marius pasiūlė atsisėsti šalia. Tai kai prisėdo, taip ir liko tiek metų. Išlaikė tą meilę, ištikimybę. o juk 4 metus praleido Ispanijoje, metus Vokietijoje. 2017 metų liepos 8 dieną įvyko jų vestuvės – aš džiaugiuosi.

Marius Grigonis, Thomas Walkup

Žmona žiūrėjo visas mano „Krepšinio pasaulyje“ laidas, bet kad rungtynes žiūrėtų... O dabar – Mariau, mesk, ką darai, Mariau, muša – duok atgal. Esame dvigubai nelaimingesni, kai pralaimi, ir dvigubai laimingesni, kai laimi. Mariu puikiai žaidžia. Jis toks liūtas aikštelėje, o gyvenime – nuoširdus, paprastas. Didžiuojuosi, tik kad būtų sveikas, drūtas. Ne aš juos supiršau, ir „Krepšinio pasaulyje“ čia niekuo dėtas, kad Marius yra mūsų anūkės vyras“, – kalbėjo jis.

Laidos „Sportinė forma“ svečias nekantriai laukia savo filmo apie Šarūną Jasikevičių pasirodymo. O viskas prasidėjo nuo knygos apie Š. Jasikevičių pristatymo, kur V. Mačiulio paklausė, ar jis neplanuoja statyti filmo apie garsųjį įžaidėją, o dabar „Barcelona“ vyriausiąjį trenerį.

„Skaitau tą knygą, o ten rašo – Vidas Mačiulis nuo vaikystės lydėjo su vaizdo kamera. Ir iš tiesų, nuo 1992 metų buvau šalia Jono Kazlausko – kroviau tą kraitį. Filmavau, kai 1994 metais Lietuvos jauniai pirmieji mūsų šaliai padovanojo auksą, vėliau – kai Š. Jasikevičius tapo Europos jaunimo čempionu. „Krepšinio evangelija pagal Šarą“ – bus pirmoji dalis, kur atsiskleidžia jo kelias su kitais į didįjį krepšinį. Antroji dalis bus su Š. Jasikevičiaus komentarais“, – trumpai pristatė jis.

Anot Vido, asmeniniame archyve – dar daug unikalių vaizdo įrašų ir interviu: „Norėčiau sukurti juostą apie Vytautą Bimbą, legendinį pokario laikų krepšinio trenerį, „Žalgirio“ fizinio rengimo trenerį Aleksandrą Kosauską, trenerį Joną Kazlauską...

Sudėtingiausia, kad „Krepšinio pasaulyje“ man pelno neduoda. Nieko negaunu, o man reikia mokėti režisieriui, montuotojui, už kurą... Noriu, turiu jėgų, bet kai kitiems nereikia, tai kam man reikalinga? Kas manęs paprašo – einu keliais, bet surandu. Bet kai pačiam reikia prašinėti... Aš turtingas – per 29 metus milijonai žmonių prisijungė ir žiūrėjo „Krepšinio pasaulyje“.

Paprašytas įvardinti simbolinį lietuvių starto penketą, pašnekovas susilaikė – nenori užsitraukti krepšininkų nemalonės, juk bendrauti reikės ir toliau, tačiau prasitarė, kad be A. Sabonio to penketo neįsivaizduotų.

Daugiau laidos dalyvių minčių – vaizdo įraše.

Laidos vedėją rengia Aleksandras Pogrebnojus.

Visą „Delfi TV“ laidos „Sportinė forma“ archyvą rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)