Šiuo metu 73-ejų M. Fratello yra vienas iš Los Andželo „Clippers“ rungtynių analitikų, laiko įterpti savo prisiminimams apie A. Sabonį jis rado per rungtynes su Indianos „Pacers“, kurių metu intrigos nebuvo – Kalifornijos komanda triuškino savo svečius.

Pats M. Fratello vyriausiuoju treneriu NBA lygoje su pertraukomis dirbo 1983-2006 metais, per tą laiką vadovavo Atlantos „Hawks“, Klivlando „Cavaliers“ ir Memfio „Grizzlies“ ekipoms.

Būtent dirbant „Hawks“ klube į talentingąjį A. Sabonį ir nukrypo M. Fratello akys.

„Buvo 1985-ieji, Arvydas Sabonis žaidė tuometinėje Sovietų Sąjungoje (Kauno „Žalgiryje“, – red. past.). Aš treniravau „Hawks“, ir mes turėjome skautą, kuris grįžęs iš Sovietų Sąjungos papasakojo, kad pamatė geriausią aukštaūgį, kokį kada nors yra stebėjęs.

Kadangi tų metų naujokų biržoje turėjome ketvirtojo rato šaukimą, aš ir pasiūliau – kodėl mums nepasirinkus to vaikino iš Sovietų Sąjungos? Taigi, mes tai ir padarėme – pašaukėme jį ketvirtame rate ir gavome teises į A. Sabonį, kuris tuo metu buvo tiesiog neįtikėtinas“, – tiesioginės rungtynių transliacijos metu pasakojo M. Fratello.

Visgi 77-uoju šaukimu pakviestas A. Sabonis į NBA persikelti nepanoro.

„Jis tuomet nenorėjo atvykti į NBA. Jautėsi pakankamai komfortabiliai ten, kur žaidė, uždirbdavo pakankamai. O tais laikais taisyklė buvo tokia – jeigu žaidėjas nesutinka atvykti į NBA, tu po sezono prarandi teises į jį, o jis vėl gali būti kviečiamas naujokų biržoje“, – aiškino M. Fratello.

„Taigi, jį pašaukę mes atkreipėme kitų klubų dėmesį, ir ateinantį sezoną „Blazers“ A. Saboniui išnaudojo savo pirmo rato šaukimą. Tiesa, Arvydas ir į „Blazers“ atvyko tik po ilgos pertraukos, patyręs sunkių traumų. Nepaisant to, net ir tada jis buvo puikus krepšininkas“, – dėstė M. Fratello, 1986-aisiais išrinktas geriausiu NBA sezono treneriu.

„Vienas iš visų laikų geriausiai kamuolį perduodančių aukštaūgių“, – pridūrė jo kolega Brianas Siemanas.


Šiek tiek patikslinant M. Fratello teiginius reikia pažymėti, kad „Hawks“ teises į A. Sabonį prarado dėl to, kad tuometinės naujokų biržos metu lietuviui dar nebuvo 21-erių metų. Ši NBA naujokų biržos taisyklė vėliau buvo anuliuota.

„Blazers“ A. Sabonį 1986-ųjų naujokų biržoje pakvietė 24-uoju šaukimu, bet į NBA lietuvis persikėlė tik 1995-aisiais.

Lygoje jis praleido 7 sezonus, vidutiniškai per rungtynes pelnė po 12 taškų ir atkovojo po 7,3 kamuolio.

Geriausią statistiką A. Sabonis fiksavo 1997-1998 m. sezone, kai per rungtynes vidutiniškai rinko po 16 taškų ir atkovojo po 7,9 kamuolio.

Pažymėtina, kad A. Sabonį pirmasis pašaukęs „Hawks“ klubas priešpaskutiniame XX a. dešimtmetyje palaikė neblogus santykius su Sovietų Sąjungos sporto vadovybe.

Tuometinis „Hawks“ savininkas Tedas Turneris buvo vienas iš „Geros valios“ žaidynių organizavimo iniciatorių, grupelė žaidėjų, tarp kurių buvo ir Šarūnas Marčiulionis, 1987-aisiais keliavo į JAV treniruotis su „Hawks“, pati „Hawks“ komanda 1988-aisiais viešėjo Sovietų Sąjungoje, vienas iš rungtynių sužaidė ir Vilniuje.

Ukrainietis Aleksandras Volkovas 1989-aisiais išvyko į NBA ir atstovavo būtent „Hawks“. Atlantos klubas taikėsi ir į Š. Marčiulionį, bet pastarasis iškeliavo į „Golden State Warriors“ komandą.

Pats M. Fratello 2011-2014 m. yra treniravęs Ukrainos rinktinę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)