Daugiau niekada joks „Cougars“ krepšininkas nevilkės 1-uoju K. Thompsono numeriu pažymėtų marškinėlių, o taip pat apsaugotas ir 55-asis numeris, kuriuo pažymėtus marškinėlius 1973-1977 metais vilkėjo S. Puidokas. Čikagos dangoraižiu vadintas vidurio puolėjas, atmetęs „Duke“ ir „Notre Dame“ pasiūlymus, Vašingtono valstijoje gerino rekordus, tačiau vėliau buvo užmirštas net ir „Cougars“ gerbėjų.

S. Puidokas gimė 1955 metais metais Čikagos lietuvių Jono Puidoko ir Genovaitės Giedraitis šeimoje. 211 cm ūgio ir 120 kg svorio milžinas krepšinio aikštelėje buvo dominuojanti jėga – nepaisant greičio stokos, jis buvo sunkiai sustabdomas ne tik po krepšiais, bet ir toliau nuo krepšio. S. Puidokas buvo vienas pirmųjų iš toli pataikyti gebėjusių JAV aukštaūgių krepšininkų.

Tuo metu, kai S. Puidokas debiutavo NCAA, talentingiausiu JAV krepšininku buvo laikomas legendinis NBA vidurio puolėjas Billas Waltonas. Vis dėlto net tuometinė UCLA universiteto žvaigždė Čikagos lietuvio sulaikyti negalėjo – būdamas pirmakursis, S. Puidokas akistatose prieš ketvirtakursį B. Waltoną per rungtynes vidutiniškai įmesdavo po 24 taškus.

S. Puidokas iki šiol yra rezultatyviausias ir daugiausiai kamuolių atkovojęs „Cougars“ krepšininkas – per ketverius metus NCAA pirmenybėse jis pelnė 1894 taškus ir atkovojo 992 kamuolius. Jo karjeros Vašingtono universitete vidurkiai – 18,6 taško ir 9,7 atkovoto kamuolio. Palyginimui, 2008-2011 metais „Cougars“ marškinėlius vilkėjusio K. Thompsono vidurkiai – 17,9 taško ir 4,8 atkovoto kamuolio.

Lietuvių kilmės amerikiečio statistiniai rodikliai galėjo būti dar įspūdingesni, jei tuo metu būtų egzistavusi tritaškio linija. Visi S. Puidoko tolimi metimai buvo 2 taškų vertės.

„Jis buvo vienas pirmųjų aukštaūgių, galėjusių įmesti iš toli. Nors puolime turėdavome kiek lėtesnio Steve‘o palaukti, su juo negalėjo susitvarkyti jokia tuometinė žvaigždė. Jis buvo labai didelis ir platus, todėl varžovai turėdavo dvigubinti ar trigubinti savo gynybas, o Steve‘ui užtekdavo tik pakelti kamuolį virš galvos ir jo metimai tapdavo neuždengiamais“, – prisiminimas dalinosi buvęs S. Puidoko komandos draugas Marty Giovacchini.

Stambaus sudėjimo S. Puidokas jaunystėje paragavo apsaugos darbuotojo duonos, o gerai jam sekėsi ir mokslai, tačiau vyras visuomet žinojo – jis uždirbs iš krepšinio. Ir uždirbo, tačiau ne NBA lygoje. Nors 1977 metų naujokų biržoje 57-uoju šaukimu centrą pasirinko Vašingtono „Bullets“, atletiškumo stokojęs krepšininkas dėl garantuoto kontrakto nesusitarė bei nusprendė išvykti į Europą.

S. Puidokas trumpai pažaidė Prancūzijoje, Šveicarijoje ir Nyderlanduose, o didžiąją karjeros dalį praleido Italijoje. Sardinijos saloje atletas su žmona itale ir penkiais vaikais gyveno iki pat savo mirties 1994 metais. Kaip ir jo tėvas Jonas, Steve‘as anksti išėjo Anapilin dėl problemų su širdimi – krepšininko širdis sustojo sulaukus vos 39-erių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)