Kol kas sunku visiškai tiksliai paaiškinti, kas įvyko po Eurolygos rungtynių Stambule, kurias Šarūno Jasikevičiaus treniruojama „Barcelona“ antradienio vakarą 79:86 pralaimėjo vietos „Anadolu Efes“ komandai.

Aiškus tik vienas faktas – komandos žaidėjas, 31-erių pancūzas Th. Heurtelis nepateko į klubo lėktuvą ir negalėjo grįžti į Barseloną kartu su ekipa.

Jau kurį laiką Š. Jasikevičiaus vadovaujamo trenerių štabo sprendimu nežaidžiantis Th. Heurtelis taip neva buvo nubaustas už tai, kad rezgė alternatyvų planą už klubo vadovybės nugarų.

Kiek anksčiau skelbta, kad „Barcelona“ su Th. Heurteliu ir jo agentūra „Beobasket“ buvo susitarusi dėl dar galiojusio kontrakto nutraukimo sąlygų – žaidėjas turėjo gauti 1,2 mln. eurų kompensaciją, o vėliau persikelti į Stambulo „Fenerbahče“. Savo ruožtu iš Turkijos į Barseloną turėjo atvykti kitas prancūzas Leo Westermannas.

„Barcelonos“ klubo vertybės yra pamintos ir sutryptos ant žemės Stambulo oro uoste. Sunku patikėti, kad Jasikevičius žinojo apie tokį sprendimą ir jį toleravo. Nors neturėjo gerų santykių su krepšininku, lietuvis treneris demonstravo žmoniškumą žaidėjų atžvilgiu jau ne vieną kartą.
Portalas „Marca“

Visgi paaiškėjo, kad Th. Heurtelis tuo pačiu metu derino naujo kontrakto sąlygas su Madrido „Real“ – principiniu „Barcelonos“ varžovu. Anot „Mundo Deportivo“, jau netgi buvo susitarta dėl finansinių detalių, o tai Katalonijos klubas traktavo kaip išdavystę ir galų gale priėmė radikalų bei daugybės atgarsių sulaukusį sprendimą dėl prancūzo neįleidimo į lėktuvą Turkijoje.

Į Kataloniją parskridusius „Barcelonos“ krepšininkus oro uoste pasitiko žurnalistai, bandę išgirsti kokią nors reakciją iš klubo narių. Visgi nebylūs liko tiek Pierre'as Oriola, tiek Alexas Abrinesas, nesugebėję, o gal tiesiog klubo nurodymu neturėję teisės paaiškinti, kas atsitiko.

Anot „Mundo Deportivo“, tyrimą dėl incidento jau pradėjo Eurolygos žaidėjų asociacija, palaikymą krepšininkui išreiškė Ispanijos ir ACB žaidėjų asociacijos.

„Tai nederamas ir nepateisinamas poelgis“, – konstatavo Ispanijos žaidėjų asociacijos vadovas Alfonso Reyesas.

Netiesiogiai į smilkinį „Barcelonos“ klubo vadovams baksnojo viena ryškiausių Eurolygos žvaigždžių Mike'as Jamesas.

Sužinojęs, kad Th. Heurtelis į Barseloną negrįžo kartu su komanda, CSKA lyderis nesusilaikė.

„Tai labai blogas pavyzdys. Aš esu nustebęs. Į „Barcelonos“ klubą visada žvelgiau kaip į vieną aukščiausių etikos standartų Eurolygoje turinčių organizacijų, tačiau dabar visa tai atrodo gėdinga. Maždaug, mes nenorime tavęs savo klube, norime, kad tu išvyktum. Bet tu gali vykti tik ten, kur mes nurodysime... Čia negali būti diktatūros. Jeigu jums nereikia manęs, leiskite pačiam nuspręsti, kas geriausia mano šeimai“, – piktinosi M. Jamesas.

Pažymėtina, kad visa Stambule palikto Th. Heurtelio šeima šiuo metu yra Katalonijoje.

Netrukus pasisakė ir buvęs „Barcelonos“ žaidėjas Kevinas Seraphinas. Prancūzas paragino M. Jamesą pakeisti požiūrį į Katalonijos klubą.

„Sakyčiau, pakeisk savo nuomonę apie juos. Manęs toks „Barcelonos“ elgesys visiškai nenustebino. Taip, sirgaliai ten yra puikūs, bet patys darbuotojai, tai persekiotojų grupė, per Kalėdas jiems pasiūlyčiau smegenis“, – tvirtino karjerą jau baigęs aukštaūgis.

„Ką, jo neįleido į lėktuvą? Krepšininkas negali vykti namo? Jis juk turi šeimą. Tikiuosi, kad jis prisijungs prie „Real“, jei tai yra jo pasirinkimas. Jeigu pats būčiau turėjęs galimybę, būčiau išvykęs“, – stebėjosi ir kitas buvęs garsus Eurolygos žaidėjas Tyrese'as Rice'as, pats prieš keletą metų labai sunkiai išsiskyręs su „Barcelona“.

Ispanijos žiniasklaida taip pat negailestingai skalpuoja „Barcelonos“ klubą. Tiesa, įprastai „Real“ klubą palaikančio „Marca“ portalo apžvalgininkas Nacho Duque tvirtina niekaip negalintis patikėti, kad apie šį „Barcelonos“ sąmokslą iš anksto žinojo Š. Jasikevičius ir komandos žaidėjai.

„Barcelonos“ klubo vertybės yra pamintos ir sutryptos ant žemės Stambulo oro uoste. Sunku patikėti, kad Jasikevičius žinojo apie tokį sprendimą ir jį toleravo. Nors neturėjo gerų santykių su krepšininku, lietuvis treneris demonstravo žmoniškumą žaidėjų atžvilgiu jau ne vieną kartą.

Keista, kad komandos kapitonai P. Orriola, Nikola Mirotičius ir Adamas Hanga, kuris yra ir Eurolygos žaidėjų asociacijos viceprezidentas, nieko nepasakė. Negaliu patikėti, kad žmonės tai žinojo ir nepakėlė balso.

Tokį sprendimą priėmę asmenys turi būti nedelsiant atleisti, – rašė N. Duque. – Apskritai aš niekaip negaliu iki galo įtikėti tuo, jog kažkas priėmė sprendimą COVID-19 pandemijos metu palikti žmogų ne Europos Sąjungos šalies oro uoste. Bet kuriuo atveju, net jeigu nebūtų šios pandeminės situacijos, tai vis tiek būtų nežmoniška. Tiesiog gėda.“

Radikaliai klubo atžvilgiu pasisako ir portalas AS.

Pranešama, kad Th. Heurtelis į Barseloną sugrįš įprastu keleiviniu reisu.

Situacijos kol kas niekam nekomentavo ir pats Š. Jasikevičius. Žiniasklaidoje publikuoti tik lietuvio trenerio komentarai apie Stambule pralaimėtas rungtynes, kur treneris pažymėjo, kad jo auklėtiniai žaidė ketvirtas rungtynes per savaitę ir dėl to galėjo jausti nuovargį.

Klubo komentaras

Trečiadienį per pietus pats klubas pakomentavo susidariusią situaciją. Barselonos atstovai neneigė, kad Th. Heurtelis liko Stambule, tačiau tvirtino juo visiškai pasirūpinę ir sudarę sąlygas grįžti individualiai.

Klubo pranešimo spaudai vertimas papunkčiui:

1. Sekmadienį, kai žaidėme su Badalonos „Joventut“, krepšininkas nusprendė nerungtyniauti, nes norėjo apsisaugoti nuo galimų traumų prieš nutraukiant kontraktą;

2. Pirmadienį klubas leido krepšininkui, kuris nebuvo registruotas rungtynėms su „Anadolu Efes“, kartu vykti į Stambulą ir ten tartis dėl savo ateities. To prašė ir jis ir jo atstovas;

3. Antradienį krepšininkas klubo paprašė dirbti paraleliai su komanda kelionės metu ir tuo pačiu spręsti tolesnės savo karjeros klausimus;

4. Antradienį per pietus klubas ir jo agentas nutraukė derybas, bet buvo nuspręsta kalbėtis toliau. Dėl nutrūkusių derybų ir atsižvelgiant į tą faktą, kad žaidėjas į rungtynes Stambule keliavo ne pagal įprastines klubo taisykles, buvo nuspręsta, jog atgal krepšininkas grįš ne su grupe. Krepšininkas nebuvo paliktas likimo valiai, juo buvo pasirūpinta: skirtas viešbutis, nupirktas reguliaraus skrydžio bilietas į Barseloną kitai dienai, sutvarkyti visi dokumentai;

5. Norime pranešti, kad Th. Heurtelis vis dar priklauso „Barcelonos“ klubui, dėl jo ateities bus apsispręsta artimiausiu metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (336)