Vaerlosas – vos 13 tūkst. gyventojų turintis miestelis netoli sostinės Kopenhagos, žymus nebent tuo, jog į jį pasitreniruoti vaikystėje užsukdavo būsima pirmoji planetos teniso raketė Caroline Wozniacki.

Bet dabar pravartu įsidėmėti reprezentacinę Vaerloso krepšinio komandą „Blue Hawks“.

Ji rungtyniauja aukščiausioje Danijos lygoje. Namų mačus žaidžia gimnastikos salėje, turinčioje tik nedidelę sustumiamą tribūnėlę žiūrovams.

Anksčiau „Blue Hawks“ galėjo sudominti vien faktu, jog vyrus čia treniruoja moteris – Susie Heede-Andersen.

Bet penktadienį Vaerlosą Lietuvoje pagarsino Mathiasas Christensenas.

25-erių 203 cm ūgio puolėjas pakilo nuo atsarginių suolo ir 13 taškų prisidėjo prie sensacingos Danijos pergalės prieš lietuvius 80:76.

„Ar patikėsite, kad šis vaikinas žaidžia Danijos komandoje, kuri treniruojasi keturis kartus per savaitę ir tik vakarais, visai nerengia rytinių pratybų?“ – po rungtynių atkreipė dėmesį Danijos rinktinės strategas Erezas Bittmanas.

Prieš tai į M. Christenseną, to paties E. Bittmano žodžiais, dėmesio nekreipė niekas. Net ir pačioje Danijoje, todėl dar prieš dvejus metus puolėjas vos nemetė krepšinio.

„Jis šįvakar debiutavo nacionalinėje komandoje, ir jo žaidimas buvo herojiškas. Daugiau negalima prašyti iš krepšininko, kuris pirmą kartą gyvenime rungtyniauja tarptautiniame turnyre. Manau, Mathiaso pavyzdys siunčia žinutę visiems: jei turi svajonę, jei tiki savimi – nepasiduok“, – įsitikinęs danų treneris iš Izraelio.

Visa jo komanda iš Vilniaus į Jutlandijos pusiasalį pasiuntė galingą 5G signalą.

Orhuso „Bakken Bears“, Svendborgo „Rabbits“, Herlevo „Wolfpack“, Horsenso IC, Naestvedo „Team Fog“ ir jau minėtas „Blue Hawks“ – taip vadinasi Danijos klubai, kuriuose rungtyniauja viena dalis lietuvius įveikusios rinktinės.

Kita kremta legionierių duoną Ispanijos antro ir trečio diviziono ekipose: Alikantės „Lucentum“, Madrido „Real Canoe NC“, Mursijos „CB Myrtia“, Kasereso „Patrimonio de la Humanidad“.

Žinoma, neskaitant VTB Vieningoje lygoje šiame sezone sėkmingai debiutavusio Zeliona Guros „Stelmet“ (Lenkija) klubo gynėjo Gabrieliaus Lundbergo, kuris į Dariaus Maskoliūno auklėtinių krepšį suvertė 28 taškus.

E. Bittmanas 59-ą vietą FIBA reitinge užimančioje šalyje dirba ketvirtus metus, todėl nesiryžo atsakyti Delfi paklaustas, ar penktadienio pergalė – skambiausia jos krepšinio istorijoje.

Užtat G. Lundbergas nedvejojo.

„Mano požiūriu, tai neabejotinai didingiausia visų laikų pergalė. Lietuva – aukščiausios klasės rinktinė. Labai didžiuojuosi savo komandos draugais ir šiuo mūsų pasiekimu“, – pareiškė žaidėjas.

Po dviejų nesėkmių danai pelnė pirmą pergalę atrankoje į finalinį Europos čempionato etapą.

1951-1955 metais jie tris kartus dalyvavo ir pastarajame. Tačiau tuo metu Senajame žemyne tiesiog nebuvo daugiau krepšinį žaidžiančių šalių.

Nuo to laiko iki FIBA varžybų kalendoriaus reformos Danijos komanda beveik neturėdavo progų susitikti su elitui priklausančiais varžovais.

E. Bittmanas viliasi, kad pergalė prieš Lietuvą įkvėps danams meilę oranžiniam kamuoliui.

„Mums, tiek metų praleidusiems B divizione ar Europos mažų valstybių čempionate, tai yra neįtikėtinas pasiekimas. Šios rungtynės gali turėti milžiniškos įtakos visai Danijos krepšinio kultūrai, nes įrodėme, kad galime žaisti ir su tokiais priešininkais“, – sakė 52-ejų specialistas.

Erezas Bittmanas

„Tokius priešininkus“ danai lenkia tikrai ne meistriškumu. Ir ne taktika, kaip pripažįsta pats treneris.

Užtat gražu buvo žiūrėti, kaip jau pirmame kėlinyje po taiklaus tritaškio bent keli nuo atsarginių suolo pašokę žaidėjai likdavo stovėti, kol nesulaukdavo įspėjamojo arbitro žvilgsnio.

Trečiame ketvirtyje, kai svečiai perėmė iniciatyvą, savo vietose nenusėdėjo jau gera pusė komandos atsarginių.

„Per paskutinius trejus metus suformavome ypatingą komandos dvasią. Žaisdami B divizione tris kartus laimėjome po pratęsimo, keturis – sugrįžome į kovą atsilikdami dviženkliu skirtumu. Tai įkvepia tikėjimo. Be to, aštuoni ar devyni krepšininkai kartu rinktinėje žaidžia jau ketverius metus, tai irgi padeda sukurti bendrumo atmosferą. Ji šiandien buvo didžiulis faktorius. Kaip ir tai, kad dar nesame apsitrynę šiame lygyje ir nelabai suprantame, su kokiomis rinktinėmis čia reikia konkuruoti.

Aišku, jeigu šioje arenoje būtų susirinkę 11 tūkstančių žmonių, turbūt jie būtų pažadinę Lietuvos komandą. Būtent taip nutiko lietuvių rungtynėse su čekais, kurias žiūrėjau. Bet kai sugebėjome nepaleisti varžovų iš akiračio pirmoje rungtynių pusėje, kai pasivijome ir išsiveržėme į priekį trečiame kėlinyje, patikėjau, jog galime laimėti, nes visas spaudimas tuomet krito ant favoritų pečių.

Svarbiausias to tikėjimo garantas buvo džentelmenas man iš kairės (G. Lundbergas – Delfi), kuris visada įmesdavo, kai tik mums prireikdavo jo taškų. Bet ir kiti vaikinai nuostabiai dirbo gynyboje – sustabdėme lietuvius jų pačių tvirtovėje, antroje mačo pusėje leidome pelnyti tik 30 taškų. Ir visa tai buvo pasiekta iš esmės vien asmenine gynyba vienas prieš vieną – nenaudojome beveik jokių taktinių gudrybių“, – komentavo E. Bittmanas.

Europos čempionato atrankos C grupėje jo auklėtiniai susilygino su lietuviais ir čekais – trys komandos savo sąskaitose turi po vieną pergalę ir dvi nesėkmes.

Sekmadienį Danija išmėgins jėgas su Čekija, o lietuviai uždarys „burbulą“ Vilniuje maču su C grupės lyderiais belgais (3/0), kurie penktadienį čekus sutriuškino 90:62.

Lietuvos rinktinė sieks revanšo už nesėkmę Monse praėjusį vasarį 65:86.

Paskutinis Europos čempionato atrankos varžybų „langas“, kuriame ir paaiškės dviejų kelialapių į 2022 metais vyksiantį finalinį etapą savininkai, laukia ateinantį vasarį. Lietuvos krepšinio federacija vėl sieks priimti C grupės komandas Vilniuje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)