Keitė klubus – pakeitė ir agentus

Bonos „Telekom Baskets“ (Vokietija) klubo marškinėlius šiame sezone vilkinčiam lietuviui 2014-2018 metais atstovavo agentas iš Ispanijos Guillermo Bermejo.

Jų tarpusavio sutartis numatė, kad kiekviena pusė kasmet turi teisę nutraukti bendradarbiavimą tam tikru laikotarpiu įspėjusi raštu. To nepadarius, atstovavimo sutarties galiojimas automatiškai buvo pratęsiamas metams.

2018-aisiais D. Gailius, tuomet krimtęs legionieriaus duoną Burgoso „San Pablo“ (Ispanija) klube, nusprendė atsisakyti vieno „You First Sports“ agentūros vadovų paslaugų.

Nauju žaidėjo agentu tapo Saulius Švetkauskas, kuriam tarpininkaujant D. Gailius perėjo į Izmiro „Pinar Karšiyaka“ (Turkija), o netrukus grįžo į Klaipėdos „Neptūną“.

Ankstesnis puolėjo atstovas nesiruošė taip paprastai išsiskirti su klientu ir apskundė šį Krepšinio arbitražo teismui (BAT).

Ženevoje (Šveicarija) įsikūręs arbitražas 2019-ųjų lapkritį priteisė G. Bermejo 17,3 tūkst. eurų kompensaciją dėl neteisėtai nutrauktos sutarties, kuri, pridėjus teismo išlaidas, išaugo iki 28,7 tūkst. eurų.

Po kelių mėnesių teismo sprendimo nevykdančiam D. Gailiui Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) pritaikė sankcijas – tarptautinio perėjimo draudimą.

Nors vienas „Neptūno“ lyderių šiemet dar turėjo galiojantį kontraktą su uostamiesčio klubu, pastarasis ėmė veržtis diržus ir nebeišgalėjo išlaikyti brangiausio ekipos krepšininko, kuriam vėl prireikė dairytis į užsienį.

Tuomet D. Gailius išsiskyrė ir su S. Švetkausku.

Deividas Gailius (viduryje, Foto: "Telekom Baskets")

Prašo panaikinti licenciją

Praėjusią liepą tarptautinės „Octagon“ agentūros atstovas Lietuvoje sulaukė savo kliento reikalavimų iškuopti finansinius G. Bermejo pralaimėtos bylos padarinius.

S. Švetkauskui atsisakius tai padaryti, praėjusią savaitę D. Gailiaus nusamdyti advokatai kreipėsi į FIBA, o netrukus – ir į žiniasklaidą.

Paviešinęs savo korespondenciją su tautiečiu agentu, D. Gailius tvirtina, kad pastarasis jį suklaidino patikinęs, jog sprendimas pakeisti agentūrą neturėsiąs teisinių pasekmių.

Žaidėjo advokatų nuomone, toks elgesys turėtų būti laikomas nesąžininga konkurencina ir pažeidžia FIBA agentams nustatytas taisykles, todėl prašoma pradėti tyrimą ir panaikinti S. Švetkausko agento licenciją.

Mato šantažą

Tuo metu apskųstas agentas stebisi, jog D. Gailius dėl savo tariamai pažeistų interesų nesikreipia į teismą.

„Iki šiol jokių teisinių pretenzijų iš D. Gailiaus nesu sulaukęs, todėl nemalonu, jog turiu veltis į viešą, asmeninėmis ambicijomis paremtą santykių aiškinimąsi. Tačiau nematau kitos išeities, siekiant tinkamai apginti savo reputaciją, kuri, nesant jokio teisėto pagrindo, yra žeminama. Be to, ketinu imtis teisinių veiksmų, kuriais sieksiu išsireikalauti tokiais veiksmais jau padarytos žalos atlyginimo.

Su D. Gailiumi kartu dirbome dvejus metus. Galiu nuoširdžiai teigti, jog per šį laikotarpį savo profesines pareigas vykdžiau tinkamai – krepšininkas niekada neturėjo sukti galvos dėl būsimos darbovietės, o tuo pačiu, man padedant, sudarė ir tikriausiai vieną didžiausių savo karjeros kontraktų Turkijoje. Net ir vėliau, paties D. Gailiaus iniciatyva nusprendus palikti klubą, man pavyko susitarti dėl visas šalis tenkinančių sąlygų tiek nutraukiant esamus įsipareigojimus, tiek surandant naują darbovietę. Praėjusį pavasarį, „Neptūną“ užklupus finansiniams sunkumams ir krepšininkui vienašališkai, man nedalyvaujant, nusprendus nutraukti galiojusį kontraktą, taip pat pateikiau keletą, mano nuomone, solidžių alternatyvų.

Ginčas, dėl kurio D. Gailius apeliuoja į žiniasklaidą, kilo tarp krepšininko ir jo buvusios agentūros. Esu kaltinamas, jog šio proceso metu pateikiau klaidinančią informaciją krepšininkui, su tuo kategoriškai nesutinku. 2018 metais D. Gailiui išreiškus nepasitenkinimą jam teikiamų atstovavimo paslaugų kokybe, pasitaręs su teisininkais, išreiškiau nuomonę, jog jis turi teisę nutraukti sutartį su tuo metu jį reprezentavusia agentūra. Tokia rekomendacija buvo grįsta FIBA vidinių taisyklių 3 knygos 319 punktu, kuris nurodo, jog krepšininko ir agento tarpusavio įsipareigojimai privalo būti terminuoti bei ne ilgesni nei dvejiems metams. Tolimesnis bendradarbiavimas privalo būti pratęstas nauja rašytine sutartimi. Kaip nurodė D. Gailius, jis ir buvusi agentūra to padarę nebuvo – juos saistė 2014 metais pasirašytas kontraktas su automatiniu pratęsimu, šalims neišreiškus valios jo nutraukti. Todėl galiu tvirtai teigti, jog mano pateikti argumentai nebuvo klaidinantys“, – atsakyme Delfi rašė S. Švetkauskas.

„Octagon“ atstovas taip pat tvirtino pats apmokėjęs D. Gailiaus teisines išlaidas proceso BAT metu ir vėliau siūlęs pasidalinti įsipareigojimais vykdant nepalankų teismo sprendimą.

„Net ir prasidėjus teisiniams ginčams išlikau sąžiningas ir lojalus savo klientui – padengiau visas su tuo susijusias bylinėjimosi išlaidas. Tai tik įrodo, jog neturėjau jokių ketinimų klaidinti kliento, gerbiau jo išreikštą pasitikėjimą manimi. Visiškai priešingai, mano nuomone, šioje situacijoje elgiasi pats krepšininkas – pasitelkdamas šantažo priemones bei siekdamas išsireikalauti BAT priteistos žalos atlyginimo iš manęs.

Norėčiau pažymėti, jog net ir po BAT sprendimo dėjau pastangas šią nemalonią situaciją išspręsti taikiai, ieškoti kompromiso. Tad tokia D. Gailiaus reakcija liudija apie bandymus visiškai nusikratyti asmeninės atsakomybės dėl priimtų sprendimų, apskritai kelia klausimų dėl krepšininko sąžiningumo. Mano žiniomis, D. Gailius ir vėl yra reprezentuojamas to paties agento, kuris tai darė iki mums pasirašant kontraktą, ir kuris krepšininką padavė į teismą. Visa tai kelia pagrįstų abejonių, kieno iniciatyva yra bandoma viešai žeminti mano reputaciją ir ar kokie nors iš BAT sprendimo išplaukiantys finansiniai įsipareigojimai apskritai dar egzistuoja. Apmaudu, bet bandymus spręsti konfliktą viešai žeminant mano reputaciją galiu vertinti tik kaip nesąžiningus ir veidmainiškus“, – teigė S. Švetkauskas.

Delfi trečiadienį paprašė FIBA atstovų patvirtinti, jog šie gavo D. Gailiaus pretenzijas, ir paaiškinti, ar šis kreipėsi tinkamu adresu – žaidėjų ir agentų teisinius nesutarimus įprastai nagrinėja BAT.

Gavus FIBA atsakymą straipsnis bus papildytas.

Papildyta: D. Gailiaus atstovas teigia skundo neviešinęs

Pasirodžius publikacijai apie D. Gailiaus ginčą su buvusiu agentu, į Delfi kreipėsi krepšininko advokatas Darius Pinkevičius.

Jis tikino nežinantis, kas žiniasklaidai išplatino informaciją apie skundą FIBA – anot advokato, prie to neprisidėjo nei jis pats, nei D. Gailius.

„Į jokias spaudas niekas nėjo, viską darėme konfidencialiai. Du kartus pateikėme savo pretenzijas, o atsisakius jas tenkinti, nebuvo kitos išeities kaip kreiptis į atsakingas institucijas. Viešai eskaluoti šios situacijos nenorėjome, bet staiga viskas atsiranda žiniasklaidoje, neaišku kieno iniciatyva. Neįsivaizduoju, kieno, nei aš, nei Deividas to tikrai nedarė, apie jokį šantažą nėra nė kalbos. Labai keisti kaltinimai“, – sakė D. Gailiaus advokatas.

D. Pinkevičius taip pat patvirtino, kad lietuvio interesais vėl rūpinasi ispanas G. Bermejo, su kuriuo D. Gailius anksčiau bylinėjosi Ženevoje. Advokato žodžiais, krepšininkas su senuoju agentu „rado sprendimą, kaip padengti priteistą kompensaciją“.

Paklaustas, kodėl jo klientas savo teisybės nebando įrodyti teisme, D. Pinkevičius tokią galimybę paliko ateičiai.

„Tai – vienas kelių, kaip tas teises apginti. Mes dėliojame savo teisinę strategiją ir manome, kad neradus teisingumo kitais būdais, ateis laikas ir teismui.

Puikiai žinodamas, kad Deividas turi galiojantį kontraktą su kitu agentu, S. Švetkauskas visaip stengėsi patraukti jį į savo pusę, įkalbinėjo nutraukti esamą sutartį. Deividas – ne teisininkas, visų savo sutarties subtilybių nežinojo, nors jautė, kad ji dar galiojanti. Bet S. Švetkauskas jam labai aiškiai sakė, kad nereikia bijoti, viskas bus sutvarkyta, o jei kils problemų – atsiskaitys savo pinigais.

Realiai jis pažeidė visas FIBA taisykles, kurios sako, kad negali eiti pas kito agento atstovaujamą žaidėją ir jo perkalbinėti. Ir su savo šitais patarimais ar neišmanymu įvėlė į teisinius ginčus“, – priekaištus S. Švetkauskui vardino D. Gailiaus atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)