NBA svajonė gali palaukti“ – taip pavadintas žurnalisto Stefano Kocho straipsnis apie 38-erių specialisto karjeros posūkį, šiemet sugrąžinusį jį į Europą.

Po trejų metų darbo NBA G lygoje M. Schilleris šiame sezone nurodymus dalina Kauno „Žalgirio“ krepšininkams.

„Puikiai užsirekomendavęs Amerikoje, M. Schilleris staiga pasijuto atsidūręs akligatvyje. Tuomet jis išdrįso atvykti į dėl krepšinio pamišusią Lietuvą – ir dabar kuria sensaciją su viena pirmaujančių Eurolygos komandų“, – rašo „Frankfurter Allgemeine Zeitung“.

Pateikiame visą Vokietijos, kurioje anksčiau darbavosi dabartinis „Žalgirio“ vairininkas, dienraščio straipsnį.

M. Schilleriui sekasi gerai, jis yra pozityviai mąstantis žmogus ir vieno Eurolygos lyderių treneris. Bet praėjusią vasarą jis pasijuto atsidūręs spąstuose. Nepaisant trejų metų vaisingo darbo antrinėje NBA lygoje, koronavirusas blokavo kitą specialisto karjeros žingsnį.

2017-aisiais M. Schilleris ėmė vadovauti Solt Leik Sičio „Stars“ – dukterinei Jutos „Jazz“ klubo komandai, kurią per kelis sezonus pavertė iš blogiausios į vieną geriausių lygoje.

Praėjusiame sezone jo auklėtiniai laimėjo NBA G lygos žiemos turnyrą „Winter Showcase“ ir pagal rezultatus buvo antri visoje lygoje. Dėl šios priežasties austras buvo paskelbtas metų treneriu.

NBA klubo vyriausiojo trenerio asistento pareigos atrodė logiškas M. Schillerio karjeros tęsinys. Tačiau pandemija vasarą užblokavo beveik visus veiksmus NBA rinkoje. O pats M. Schilleris abejojo, ar verta dar vienerius metus praleisti G lygoje, kur darbo sąlygos yra apsunkintos, o atlyginimai – vargani. Ši lyga yra tarsi atspirties taškas, kuriame užsibūti nerekomenduojama.

M. Schillerį ypač stebino ir nuvylė faktas, kad jis nesulaukė jokių pasiūlymų iš Vokietijos. Juk būtent joje treneris praleido didžiąją savo karjeros dalį, dirbdamas Kvakenbriuko „Artland Dragons“ ir Liudvigsburgo „Riesen“ klubų štabuose.

„Bundesliga“ pirmenybėse užaugęs specialistas padėjo ir Vokietijos rinktinei, tad būtų visiškai suprantama, jei kuri nors vokiečių ekipa galiausiai būtų su juo susisiekusi.

Vietoje to labai netikėtai apsireiškė „Žalgiris“ – Lietuvos krepšinio flagmanas ir nuolatinis Eurolygos dalyvis.

Martinas Schilleris

Skambučio iš Lietuvos M. Schilleris sulaukė liepą. Vaizdo pokalbių metu treneris paliko tokį gerą įspūdį būsimiems darbdaviams, kad jau po dviejų dienų gavo sutarties pasiūlymą.

Vienoje gimusiam ir Hamburge nuo šešerių augusiam specialistui tai buvo galimybė, kurios negalima praleisti.

Kartu su žmona ir dviem dukterimis M. Schilleris susikrovė mantą į lagaminus ir atsisveikino su Jutos valstija. Nors dėl šio darbo teko atidėti NBA svajonę.

M. Schilleris turi visas savybes, reikalingas norint iškilti krepšinio trenerių gildijoje. Jis yra disciplinuotas darbininkas, gerai išmano krepšinį ir turi aiškias žaidimo koncepcijas, kuriomis nuolat vadovaujasi. Jis moka būti lyderiu ir sugeba priimti teisingus sprendimus spaudimo sąlygomis. „Žalgirio“ vadovybė visa tai žinojo, kuomet apdovanojo austrą dvejų metų kontraktu.

Vis dėlto turbūt niekas Kaune nesitikėjo tokio fantastiško starto. Penkiskart laimėjęs ir dusyk suklupęs „Žalgiris“ yra netoli Eurolygos turnyro lentelės viršūnės, nors verčiasi vienu mažiausių biudžetų šiose varžybose, o ekspertai komandai žadėjo vietą paskutiniame Eurolygos ekipų trečdalyje.

M. Schilleris ir „Žalgiris“ rado tarpusavio sėkmę. Komanda išlieka nepralaimėjusi svečiuose, nors tris pergales iš keturių pasiekė paskutiniame kėlinyje dar tvyrant visiškai nežinomybei.

Šios rungtynės parodė, kokia naudinga gali būti M. Schillerio būdo savybė – išlikti ramiam ir šaltakraujiškam stresinėse situacijose. Naujasis kauniečių strategas sugebėjo labai greitai išlįsti iš didžiulio savo pirmtako Šarūno Jasikevičiaus šešėlio. Kai tik išeina pasivaikščioti į miestą, žmonės sveikina jį ir persimeta bent keliais žodžiais.

Tai parodo, kokį statusą vos per mėnesį Eurolygoje spėjo susikurti M. Schilleris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)