Kijevo „Budvelnik“ nuo rudens treniruojantis 61-erių lietuvis papasakojo apie koronaviruso protrūkį komandoje, sprendimą keltis į Ukrainą, chaotišką darbo pradžią ir Seimo rinkimus.

Klubo spaudos tarnyba antradienį informavo, kad COVID-19 infekcija diagnozuota absoliučiai visiems komandos krepšininkams ir treneriams. Apie pirmuosius koronaviruso atvejus klube „Budivelnik“ pranešė dar praėjusią savaitę, o po papildomų savaitgalį atliktų tyrimų paaiškėjo tikrasis užsikrėtimo mastas.

Šioje komandoje žaidžia ir 36-erių vidurio puolėjas Michailas Anisimovas. Tarp ekipos narių yra ir praėjusį sezoną LKL čempionate Alytaus „Dzūkijos“ marškinėlius vilkėjęs amerikietis Gabe'as DeVoe.

V. Chomičius prie Kijevo komandos vairo stojo po nesėkmingo mėginimo dalyvauti Seimo rinkimuose su Tomo Pačėso vadovaujama partija „Lietuva – visų“. Praėjusį sezoną legendinis Kauno „Žalgirio“ krepšininkas dirbo Alytaus „Dzūkijos“ ekipoje.

„Situacija tokia, kad visa komanda dabar esame karantine. Praėjusią savaitę buvome išvažiavę į Južnojė miestą, sužaidėme rungtynes, grįžome į Kijevą, dvi dienas treniravomės ir tuomet darė testus prieš kitas rungtynes. Nebuvo taip, kad kažkas blogai jaustųsi. Koronavirusą rado pas mane, gydytoją ir dar 4 žaidėjus. Kitiems testas buvo neigiamas, – „Delfi.lt“ pasakojo V. Chomičius. – Michailas Anisimovas pasijuto prastai, bet kadangi testas buvo neigiamas, tai kitą dieną jis žaidė rungtynėse. Rungtynės buvo ir ketvirtadienį, ir šeštadienį. O pirmadienį po testų paaiškėjo, kad serga visi“.

– Ar galite spėti, kad koronavirusu užsikrėtėte Južnojė mieste?

– Sunku pasakyti, veikiausiai. Tas rungtynes norėjo atidėti, nes 6-7 varžovų žaidėjai gavo teigiamą COVID-19 testų rezultatą. Jie buvo izoliuoti, kiti sveiki, bet nežinia, ar rūbinėje, ar kur galėjo būti to kontakto. Nesvarbu. Aš pats visą savaitę gulinėju, bet ir prieš darant testą jaučiausi gerai, ir dabar visas dienas jaučiuosi gerai – nėra temperatūros, „kaulų laužymo“ ir panašiai. Būnu namie tik dėl to, kad testas teigiamas.

– Tai sergate vadinamąja „lengva forma“?

– Tai kad nejaučiu jokių ligos simptomų. Man būna prasčiau net kai slogą pasigaunu. Tuomet man silpna, bėga nosis, negaliu kvėpuoti, pakosėju. Dabar toks vaizdas, kad gal sumaišė tą testą. Žinote, iš esmės tai – ne juokas. Džiaugiuosi, kad pas mane būtent tokia COVID-19 ligos forma.

– Ar dėl tokių koronaviruso protrūkių komandose neketina stabdyti Ukrainos krepšinio pirmenybių?

– Su „Budivelnik“ sužaidėme 6 rungtynes ir sustojome. Turėjome antradienį ir šios savaitės pabaigoje žaisti. Veikiausiai praleisime ir visą kitą savaitę. Iš viso nežaisime 3 rungtynių. Šalyje stabdo viską po truputį, bet kada viskas sustos, dar neaišku.

– Papasakokite, kokia ta sezono pradžia Ukrainoje, naujame klube?

– Ne pirmas kartas. Komandai Ukrainos Superlygoje buvo leista dalyvauti paskutinę akimirką. Panaši situacija, kai treniravau Marijampolės „Kraitenę“. Tuomet likus savaitei iki sezono pradžios klubą priėmė į LKL lygą. Nebuvo nei žaidėjų, nieko. Yra žaidėjų, kurie dėl kažkokių aplinkybių nepasirašo kontrakto, kiti netinka. Taip susirinkome. Lygiai taip pat ir „Budivelnik“ ekipoje – kas buvo laisvi, tuos surinkome be jokių treniruočių. Mane išsikvietė, atvažiavau tiesiai į rungtynes. Įsivaizduokite, o mes ir tai su „Dnipro“ „kapojomės“ iki pabaigos, kol turėjome jėgų. Net 5 prieš 5 nebuvome žaidę.

Mes susirinkome nepasiruošę, pradėjome žaisti, lyg pradėjome judėti, matėsi, kad trūksta žaidėjų. Atvyko vienas, kuris gali mums padėti, laimėjome ir tuomet visi susirgo. Gerai, kad aš taip sergu, bet yra, kad kitiems temperatūra, „laužo kaulus“. Galima nuspėti, kaip tokie žaidėjai atrodys po 2 savaičių.
Valdemaras Chomičius

Įsivažiuoti buvo labai sunku. Turėjome 2 treniruotes, susitarėme kaip ginsimės, padirbome ant kojų ir tuomet laimėjome 2 rungtynes. Nors komandos sudėtis tokia, kad Lietuvoje negalėtume dalyvauti net Regionų lygoje. Vos keli žaidėjai yra, kurie gali žaisti. Liko vienas burtas – atvyko iš Amerikos gynėjas Steve'as Burttas. Jis aklimatizacijai turėjo tik 2 dienas, bet gerai, kad visą vasarą sportavo, buvo pasiruošęs. Tai jis atvažiavo ir vienose rungtynėse pelnė 15 taškų, o kitose – 39. Jauni žaidėjai gynėsi ir jam padėjo, o jis kažką sprendė, įmetė daugiau nei pusę komandos taškų.

Džiugu, kad iš 11 komandų esame 7-oje vietoje. Tai – paskata žaidėjams, ne paskutiniai, laimėjome, parodėme save, bet darbo kol kas nepadarėme jokio. Iš viso per tą laiką turėjome beveik 3 treniruotes. O dabar vėl viskas nusikelia 2 savaitėms, žiūrėsime, kuo čia viskas baigsis.

– Ar pasiūlymas iš „Budivelnik“ jums buvo netikėtas? Ar sunku buvo priimti sprendimą išvykti į Ukrainą?

– Nepasakyčiau, kad buvo labai sunku. Dalyvavau Seimo rinkimuose, tai buvau atitolęs nuo Alytaus „Dzūkijos“ pasirengimo sezonui, viską darė asistentas Nikola Vasilevas. „Budivelnik“ klubas paskambino man, kad pasiteirautų dėl krepšininko, kuris žaidė Alytuje pernai. Papasakojau, jie pasirašė su tuo žaidėju sutartį, o tada paskambino man ir sako: „Atvažiuok po 2 dienų, sekmadienį rungtynės“. Susitikau su klubo vadovybe, pakalbėjome, „Budivelnik“ – gera komanda, bet aš jos neruošiau, sakiau, kad reikės prie visko priprasti. Taip ir apsisprendžiau.

– Pasidalinkite, kokią patirtį išsinešėte iš Seimo rinkimų?

– Bet koks veiksmas – patirtis. Gyvenime mokomės, negimstame mokėdami. „Lietuva – visų“ grupėje susipažinau su daug nuostabių žmonių – profesoriais, rašytojais, gydytojais, korespondentais. Gera patirtis. Pati idėja, programa man patiko, todėl sutikau dalyvauti. Kaip visada surinkęs komandą negali visko išspręsti. 11 tūkst. balsų nėra mažai, bet jų neužteko. Jei tas kolektyvas išliktų ir toliau lipdytų politinę karjerą, manau, kad po truputį įgautų jėgų ir kituose rinkimuose turėtų sudalyvauti geriau.

– Jei būtų proga, ar dar dalyvautumėte rinkimuose į Seimą?

– Nežinau, reikės pagalvoti.

– Kokia situacija jūsų laukia dabar, kada būsite vėl testuojamas?

– Penktadienį arba kitą pirmadienį. Visi esame izoliuoti butuose, kuriuos esame išsinuomavę.

– Apskritai visa situacija su pandemija ir karantinu – kiek įmanoma tokiomis sąlygomis visavertiškai treniruotis ir dalyvauti varžybose?

– Organizatoriams tai – labai sudėtinga. Tolerancija, kad būtų atidėtos rungtynės, dalykas neblogas, tačiau iki kokio lygio tai galima daryti? Dėl žaidėjų, visi turi suprasti, kad pandemijos neišspaudėme iš piršto, nesusigalvojome tam, kad nutrauktume čempionatą ar nemokėtume atlyginimų. Situacija visiems tokia – viskas nukenčia, bet prieš gamtą kartais negali pakovoti. Reikia tvirtai laikytis ir suprasti.

Kai sėdi namie, atrodo, nieko nedarai, bet gali ir iš to naudos gauti – daryti paprasčiausius pratimus, pasiruošti psichologiškai, kad išėjęs iš izoliacijos būtum dar geresnės formos. Kaip pažiūrėsi, bet organizatoriams tikrai sudėtinga.

Mes susirinkome nepasiruošę, pradėjome žaisti, lyg pradėjome judėti, matėsi, kad trūksta žaidėjų. Atvyko vienas, kuris gali mums padėti, laimėjome ir tuomet visi susirgo. Gerai, kad aš taip sergu, bet yra, kad kitiems temperatūra, „laužo kaulus“. M. Anisimovui dar sunkiau. Galima nuspėti, kaip tokie žaidėjai atrodys po 2 savaičių. Dar neaišku, kokiais krūviais jie galės sportuoti, o reikės eiti žaisti ir niekas nežiūrės, kai visi pasveiks. Procesas – gana sudėtingas.

– Europoje įvairaus rango varžybose visokių pasiūlymų yra – norima apskritai stabdyti čempionatus ir pradėti žaisti tuomet, kai visi pasveiks ir koronavirusas pasitrauks bent didžiąja dalimi. Ar pritartumėt tokiame formatui?

– Nežinau, kai nutrauksi 3-4 mėnesiams, sugrįžti bus labai sunku. Negaliu pasakyti, ar tuomet bus didesnis pliusas ar minusas. Aišku, dėl pačios ligos, visų sunkumų, gal ir reikėtų nutraukti varžybas. Kaip kas į tai pasižiūri. Aš pats žaisčiau, svarbu, kad kita komanda suprastų, jei negali atvažiuoti, nes pusė žaidėjų serga. Nežinau, kiek galima nukėlinėti rungtynes.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)