Varžovus iš Graikijos, Rusijos, Serbijos ir Turkijos jau spėję pamokyti kauniečiai šiuo metu ne tik yra absoliutūs Eurolygos lyderiai, bet ir pirmauja arba yra tarp lyderių pagal daugumą komandinių statistikos rodiklių: jie yra pirmi pagal naudingumą (vid. 90,75 balo), gynybą (vid. 69,8 taško) ir tritaškių taiklumą (41,7 proc.), antri – pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 18,8) ir baudų pataikymą (87,8 proc.), treti pagal dvitaškius (57,9 proc.) ir ketvirti pagal puolimą (vid. 79 taškai).

Šie skaičiai lemia tai, kad „Žalgirio“ vairalazdę valdantis Eurolygos debiutantas Martinas Schilleris dar net nežino, koks yra pralaimėjimo šiame turnyre skonis.

Galima svarstyti, kad galbūt tai – tik naujoko prie pokerio stalo sėkmė, tačiau kol kas žaliai-baltų žaidimas su kiekvienu turu tik gerėja. O jei ši tendencija išsilaikys dar kurį laiką ir kauniečiai susitvarkys su artimiausiais dviem jų laukiančiais oponentais – Valensijos „Basket“ ir Vilerbano ASVEL klubais – jie pasieks visų laikų franšizės starto rekordą (6/0).

Kas „Žalgiriui“ šį sezoną suteikia sparnus? Kiek ilgai žalgiriečiai dar stebins Europą? Ir apskritai ar jie gali žaisti dar geriau?

Pokalbis apie tai – naujausioje „Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ su treneriu Tomu Purliu ir komentatoriumi Vaidu Čeponiu.

– Vaidai, ar prieš šį sezoną galėjai įsivaizduoti, kad sužaidus keturis turus „Žalgiris“ bus absoliutus turnyro lyderis, o pernai madas diktavęs Stambulo „Anadolu Efes“ – viso labo penkioliktas?

– Ir arkliui aišku, kad ne. Manau, daugelis „Žalgirio“ fanų to irgi nesitikėjo. Dabartinis rezultatas yra neįtikėtinas. Aišku, prie jo prisideda ir įvairios palankios aplinkybės, varžovų lyderių traumos. Bet vis tiek negalima numenkinti kauniečių nuopelnų. Jie šiuo metu atrodo tiesiog geriau pasirengę už daugelį Eurolygos komandų. Tai byloja apie labai rimtą darbą per treniruotes ir atsidavimą per rungtynes, ko nepasakysi apie tą patį „Anadolu Efes“, kuri kol kas panaši į pavargusią, fiziškai prastai pasirengusią ir išsikvėpusią ekipą.

– Tomai, tas pats Šarūnas Jasikevičius yra sakęs, kad kai gerai pataikai, tai ir žaidėjai atrodo geresni, ir treneris protingesnis. Ar galima sieti tokį įspūdingą „Žalgirio“ startą su tuo, kad tie metimai kol kas iš tikrųjų labai gerai krinta?

– Nesutikčiau su tuo, kad vien tie metimai krinta. Paminėčiau čia kitą dalyką. Tas pats Šaras savo knygoje rašė, kad žaidėjo karjeroje labai svarbu, kad jis turėtų kuo daugiau skirtingo tipo trenerių.

Dabar dauguma žaidėjų, ypač „Žalgirio“ lietuviai, tris-keturis sezonus praleidę pas Š. Jasikevičių ir prisižiūrėję jo sistemos bei disciplinos, labai patobulėjo ties krepšinio supratimu ir situacijų skaitymu. Po tų kelerių metų armijos jie pradeda atsiskleisti visu gražumu ir aikštėje priima sprendimus bei kuria žaidimą jau patys.

Žinoma, kai tu pataikai, atsiriša rankos ir nukrinta įtampa. Smagu žiūrėti, kad žaidžiama labai aštriai, bet pakankamai paprastai – vos su keliais deriniais, esminis kurių – du prieš du.

– Susidaro toks įspūdis, kad žaliai-balti dabar kaip niekada anksčiau mėgaujasi tuo, ką daro. Vaidai, kodėl taip yra?

– Turime visiškai kitokio stiliaus trenerį. Prie Šaro būdavo naudojama daugiau nei 70 skirtingų derinių, o dabar – tik apie 10. O dauguma krepšininkų nemėgsta sudėtingos puolimo taktikos ir daugybės derinių. Šį sezoną žaidėjai mėgaujasi laisve ir ant jų niekas nerėkia. Tačiau Šaro įdirbis ir kai kurie taktiniai dalykai taip pat labai matyti.

– Tomai, „Žalgirio“ gynyba (vid. 69,8 taško) kol kas yra solidžiausias visoje Eurolygoje. Skylių joje nesisekė rasti tiek Belgrado „Crvenai zvezdai“, tiek „Anadolu Efes“. Kame to paslaptis?

– Viena iš jų yra labai geras fizinis pasiruošimas. Prisimenu, kai žalgiriečiai susitiko su Panevėžio „Lietkabeliu“ (61:72), jie atrodė taip tarsi ką tik būtų po labai didelės fizinės apkrovos. Gali būti, kad jie tada kaip tik buvo pakėlę savo krūvius, o po savaitės-dviejų, kai prasidėjo Eurolyga, atėjo vadinamoji superkompensacija ir pats jų sportinės formos pikas.

Dabar žaidėjai ant kojų stovi tikrai labai gerai, vienas prieš vieną taip pat apsigina. Net negalėčiau išvardinti, kurie neatidirba gynyboje. Klaidų, be abejo, pasitaiko, nes dažnai yra žaidžiama ir su individualiai stipresniais ar greitesniais varžovais.

– Žiūrint į dabartinę kauniečių formą, ar dar turi potencialo kilti tas „Žalgirio“ žaidimas?

– Sunku pasakyti. Matyti, kad ir žaidėjų pasitikėjimas, ir atmosfera komandoje dabar yra puikūs. Savo asmeninę statistiką ir savanaudiškumą visi yra palikę kažkur namuose, o per rungtynes maksimaliai gerai kovoja kaip komanda. Ko gero, bus dar visko, bet bent jau sezono pradžia nuteikia labai optimistiškai. Niekas negalėjo tikėtis, kad pasikeitus treneriui ir sistemai taip greitai sulauksime tokio aukšto lygio žaidimo.

– Vaidai, o ar galima įžvelgti kokių nors minusų Kauno pasididžiavime?

– „Žalgiris“ dabar atrodo kone tobulai, todėl reikia pasistengti prisiskinti kuo daugiau pergalių, kol daugelis komandų dar yra prastos formos.

Kas labai džiugina, kad „Žalgiris“ dabar turi daug gerai vienas prieš vieną žaidžiančių žaidėjų. Tai – ir Marius Grigonis, ir Rokas Jokubaitis, ir Lukas Lekavičius, ir Thomas Walkupas. O prasiveržimai ir jų metu sukuriamos progos yra didžiulis ginklas šiuolaikiniame krepšinyje.

Visa laida „Krepšinio zona“ – vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)