J. Lauvergne'o PGR tyrimo rezultatai sukėlė sumaištį ir abejones.

Prancūzas praėjusią savaitę neišskrido į Eurolygos rungtynes su Maskvos srities „Chimki“ Rusijoje.

Pagal iki šiol galiojusią tvarką, teoriškai izoliuotis reikėjo ir visiems su juo kontaktavusiems asmenims – kitaip tariant, visai komandai.

Tačiau pasirodo, jog Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) nė negavo oficialios informacijos apie teigiamą J. Lauvergne'o testą.

Koronaviruso tyrimus žalgiriečiams atliekanti laboratorija praėjusią savaitę iš pradžių klubui pranešė, jog visų jo atstovų testai – neigiami. Tik vėliau atskriejo patikslinimas dėl J. Lauvergne'o.

Vis dėlto po to atlikti du pakartotiniai tyrimai patvirtino, kad vidurio puolėjas yra sveikas, ir pirmadienį jis su komandos draugais išvyko į Belgradą (Serbija), kur „Žalgiris“ antradienį vakare susitinka su vietos „Crvena Zvezda“.

„Tai, kad šiam asmeniui patvirtintas teigiamas testas, žinome tik iš žiniasklaidos. Į sistemą informacijos iš laboratorijos apie teigiamą tyrimo rezultatą nesame gavę. Mūsų specialistai šio asmens neizoliavo, kaip izoliacija nebuvo paskirta ir su juo bendravusiems klubo nariams ar kitiems asmenims. Tai reiškia, kad jokių sprendimų NVSC niekaip negalėjo priimti ir dėl asmenų „išleidimo iš izoliacijos“.

Bendraujant su klubo atstovais išsiaiškinome, kad jie patys yra kreipęsi išaiškinimo į laboratoriją, nes juos taip pat buvo pasiekusi skirtinga informacija. Šiuo metu aiškinamasi priežastis, informacijos laukia ir NVSC.

Atkreipiame dėmesį, kad NVSC atlieka epidemiologinį tyrimą tuomet, kai gauna informaciją iš laboratorijos apie teigiamus testų rezultatus. Pateikti tokią informaciją laboratorijos yra įpareigos valstybės lygio operacijų vadovo sprendimu, nepriklausomai, ar yra privačios, ar ne“, – teigiama NVSC atsakyme į Delfi klausimus.

Jeigu NVSC būtų skyrusi izoliaciją visai Lietuvos čempionų ekipai, „Žalgiris“ būtų atsidūręs tokioje pačioje padėtyje kaip Liublianos „Cedevita-Olimpija“.

Spalio pradžioje koronavirusas buvo diagnozuotas Slovėnijos klubo žaidėjui Alenui Hodžičiui. Nors užsikrėtė tik vienas krepšininkas, šalies Nacionalinis visuomenės sveikatos institutas nurodė dešimčiai dienų izoliuotis visai ekipai. Tad teko atšaukti Liublianoje prieš savaitę turėjusį vykti Europos taurės turnyro mačą su „Bursaspor“ (Turkija).

Nors „Cedevita-Olimpija“ viso labo pakluso savo šalyje galiojantiems teisės aktams, Eurolyga, kuri rengia ir antrą pagal rangą žemyno turnyrą, slovėnams įskaitė techninį pralaimėjimą 0:20.

„Nekalbant apie nuolatinio testavimo kaštus, kurių valstybė mums nekompensuoja, turbūt kiekvienas gali įsivaizduoti, kiek ši situacija kainuoja. Jei niekas nesikeis, ilgalaikėje perspektyvoje Slovėnijos komandos tiesiog nebebus konkurencingos Europoje“, – piktinosi „Cedevita-Olimpija“ sporto direktorius, praeityje įžymus krepšininkas Sani Bečirovičius.

Tvarka pasikeitė – tik ne Slovėnijoje, o Lietuvoje.

Nuo antradienio įsigaliojo sergančių COVID-19 ar sąlytį su jais turėjusių asmenų izoliavimo taisyklių pakeitimai.

Pagal juos, izoliavimas nebėra privalomas kontaktą su užsikrėtusiu asmeniu turėjusiems didelio meistriškumo sportininkams, dalyvaujantiems tarptautiniuose turnyruose, kurių rengėjai yra patvirtinę atskiras taisykles dėl koronaviruso infekcijos valdymo.

Eurolyga savo saugumo protokole teigiamo koronaviruso testo atveju yra numačiusi tik užsikrėtusių asmenų izoliaciją.

Kita vertus, nauja izoliavimo taisyklių redakcija neturės įtakos komandoms, žaidžiančioms vien Lietuvos čempionatuose.

Šalies krepšinyje koronaviruso atvejų daugiau kol kas nepasitaikė, tačiau futbole savo kailiu tvarkos griežtumą teko pajusti Vilniaus „Riterių“ klubui.

Sostinės ekipa buvo priversta izoliuotis po to, kai spalio 5 d. COVID-19 diagnozuotas gynėjui Dominykui Barauskui.

Nors pakartotiniai tyrimai, kaip ir J. Lauvergne'o atveju, buvo neigiami, situacijos tai nepakeitė. Dabar „Riteriams“ belieka laukti, kol baigsis 14 dienų terminas, ir komanda galės atnaujinti treniruotes.

Primename, kad nuo koronaviruso Eurolygoje kol kas labiausiai nukentėjo „Chimki“, Sankt Peterburgo „Zenit“, Maskvos CSKA (visi – Rusija), Vilerbano ASVEL (Prancūzija) ir „Barcelona“ (Ispanija) klubai.

Masinę epidemiją patyręs „Zenit“ su taip pat užsikrėtusiu Artūru Gudaičiu šią savaitę nežais dviejų planuotų susitikimų. Eurolyga kol kas nepaskelbė, ar rusams įskaitys techninį pralaimėjimą, ar ieškos rungtynėms naujų datų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)