A. Jančiauskas laiške rašo apie tai, su kokiu Vilniaus „Ryto“, šio klubo valdybos pirmininko Adomo Bužinsko bei pagrindinio dalininko Dariaus Gudelio spaudimu susiduria ir kaip esą siekiama sunaikinti 14 metų gyvuojančią SKM.

„Mere Remigijus Šimašius, ką nuspręsite Jūs?

Mes, SKM, pirmose linijose kaunamės su Vilniaus vicemeru Valdas Benkunskas ir administracijos direktoriaus pavaduotoju Adomu Bužinsku. Bet kas jiems už nugaros?

Nebetikime, kad čia karas prieš konservatorius, savivaldybę ar tą pačią Vilniaus krepšinio mokyklą (VKM). Čia slypi daug gilesnės šaknys. Kokios?

Mere, tikrai matote, kas vyksta. Suprantu, kad turite šimtus svarbesnių reikalų ir nespėjate gilintis. Kiek reikia turėti politinio svorio ar drąsos prisiimti asmeninę atsakomybę, kad pasipriešintumėte koalicijos partneriams, buldozeriu stumiantiems „Active Vilnius“ – neskaidrią, neišgvildentą iniciatyvą, kuri paviršiuje graži, viduje – skylėta, o gilumoje – klastinga.

Žinoma, jei neleisite kažkur laimėti konservatoriams, ateityje ir jie gali nepalaikyti. O kaip tada formuoti valdančią koaliciją Seime? Tenka kažką aukoti. Bet mes nenorime būti paaukoti!

1 mūšis. Savivaldybės įstaigos prieš privačias iniciatyvas.

Garsiai šaukdami ir susivieniję atstovėjome V. Benkunsko ir A. Bužinsko bandymą suteikti prioritetą savivaldybės mokykloms ir pasiekėme lygybę. 2020 metais vienoje jaukiausių Europos sąjungos sostinių Vilniuje, lygybė tarp valstybinių ir privačių įstaigų yra pergalė.

Argumentas, kad privačiose iniciatyvose 3 kartus daugiau vaikų ir pinigai panaudojami 4 kartus efektyviau suveikė? Ne. Administracijos direktorius Povilas Poderskis, girdėdamas tūkstančius nepatenkintų balsų, nesutiko dėti parašo ir nešti asmeninės atsakomybės už V. Benkunsko ir A. Bužinsko planelį bei griežtai paragino pastarąjį atsisakyti prioriteto idėjos.

1 žingsnis. „Active Vilnius“ sistemos dėka padidinti VKM perimant SKM sales, trenerius ir vaikus, o tada pakišti VKM po Vilniaus „Rytu“ – nesuveikė.

2 mūšis. Maži klubai prieš didžiules ilgametes organizacijos. Bet V. Benkunskas su A. Bužinsku lengvai nepasiduoda: netekę prioriteto jie sukūrė rinką iškreipiančią formulę, pagal kurią supaprastinus gaunasi taip: savo klube viso turi 3000 mokinių, iš jų konkrečioje mokykloje, tarkime Mažvydo progimnazijoje Pilaitėje, mokinasi 30 vaikų. Koeficientas pretenduojant į Mažvydo progimnazijos salę bus 30/3000 = 0,01. Mažas klubas turi 30 vaikų, iš jų 3 Mažvydo progimnazijoje, koeficientas – 3/30 = 0,1.

Mažo klubo koeficientas 10 kartų didesnis nei didelio klubo, kuris turi 100 kartų daugiau vaikų ir 10 kartų daugiau progimnazijos moksleivių.

Nereikia būti didžiu matematiku, kad suvoktum formulės neadekvatumą, kuria aklai vadovaujantis SKM, VKM, „Tauras“ ir Vilniaus sporto centras neišvengiamai turėjo prarasti daugumą salių, nes daug mažų klubų ruošėsi persikraustyti iš mažųjų salyčių bei aktų salių į didžiąsias. Tai vėl reiškė, kad dauguma vaikų pralaimės prieš mažumą. Pagal šį skaičiavimą, dayvaujant konkurse SKM turėjo prarasti 70% sporto salių laiko. Mere, ką daryti su vaikais, darbuotojais? Paleisti? Perleisti VKM?

V. Benkunskas su A. Bužinsku džiaugėsi, kad prioritetą pakeitė į pranašumą: tarpusavo dvikovoje, turint tą patį vaikų skaičių konkrečioje mokykloje SKM koeficientas būtų 1/3500, kai VKM ar Tauro 1/1000, kas reiškia, kad jų pranašumas prieš mus – 3,5 karto.

Be abejo eilinį kartą naiviai ėjome į savivaldybę ir bandėme paaiškinti, kad formulę reikia keisti. Kaip manot, koks atsakymas, kai formulė sukurta, tave diskriminuoti? Nustokite verkti ir pradėkite dirbti, formulės nekeisime!

Ėjome dirbti. Per mėnesį išleidome dešimtis tūkstančių pinigų, šimtus valandų ir toną streso. Energiją švaistėme teisininkų, buhalterių ir mokesčių specialistų konsultacijoms, kad sėkmingiausia sporto organizacija Lietuvoje, kurios metinis biudžetas 1,5 mln eurų, o administracinis aparatas per metus kainavo ~250 tūk. eurų, būtų reoorganizuota į sporto klubų tinklą su nauja teisine baze ir gremėzdišku administraciniu aparatu.

Per tą laiką ruošėsi kovai ir konkurentai. „Ryto“ sporto klubas įsteigė savo mažą krepšinio akademiją, kurią pavadino VŠĮ Baltijos sporto akademija. Kad nereikėtų startuoti nuo 0, atskiru ministro potvarkiu projektas gavo 220 tūk. eurų injekciją. Sporto rėmimo komisija nerekomendavo Švietimo ministerijai skirti rėmimo šviežutėliam klubui. Tame pačiame konkurse varžęsi ilgamečiai sporto organizatoriai negavo nė cento. Situacija buvo aprašoma spaudoje, bet straipsniai paskendo COVID-19 naujienų sraute.

Mažas „Ryto“ sporto klubas, remiamas mokesčių mokėtojų pinigais ir didelis VKM, išlaikomas tais pačiais mokesčių mokėtojų pinigais, rugsėjį pradėjo dempingo kompaniją – nemokamos treniruotės vaikams.

Skleidžiama melaginga informacija, kad galima bus sportuoti salėse, kur šiuo metu sportuoja SKM. Konkurentams norint laimėti konkursą, reikėjo žūtbūt privilioti vaikų į sąrašus.

Mūšio rezultatas – vietoje to, kad bankrutuotume, arba sumažėtume 3 kartus, laimėjome tiek pat salių, kiek turėjome pernai metais, plius dvi atsidariusias naujas. Formulę kūrę herojai B ir B šaukia: „SKM sukčiai, apgavo sistemą ir toliau ketina dirbti su tais pačiais vaikais, tose pačiose salėse kaip dirbo metai iš metų“.

Tiesos vardan tenka pripažinti, kad ne tik apsigynėme, bet ir užpuolėme – perėmėme kelias sales, kuriose prieš tai dirbo VKM, patys praradome vieną „Taurui“, kitą – mažesniems klubams.

Antras žingsnis. Nemokamomis treniruotėmis perviliokime vaikus į „Ryto“ akademijos ir VKM sąrašus ir taip perimkime sales ir vaikus, o paskui trenerius iš SKM, o tada apjunkime akademijas į vieną ir pakiškime jas po „Rytu“ – nesuveikė.

3 mūšis. „Rytas“ prieš SKM. Prasideda trys paskutinės paskutinės 4-to kėlinio minutės. V. Benkunskas ir A. Bužinskas rėkia ir kaltina SKM sukčiavimu. Bando supriešinti sporto bendruomenę su SKM, siekdami padaryti mus atpirkimo ožiais ir nukreipti dėmesį nuo savo nevykusio bandymo paleisti „Active Vilnius“ sistemą. Akivaizdu, kad apkarpyti ir perimti SKM nepavyko. Kyla desperatiška mintis – gal įmanoma būtų įtikinti merą ir administracijos direktorių, kad reorganizuodami įmonę ir prisitaikydami prie iškreiptų žaidimo taisyklių SKM sukčiavo?

Konkurso sukelta įtampa milžiniška – tūkstančiai šeimų, vaikų, šimtai trenerių ir klubų pakibę nežinomybėje. Visi šaukia ir ieško kur nukreipti savo pyktį. Herojai V. Benkurskas ir A. Bužinskas siūlo mus. Yra tiesos, jei išmestų mūsų sporto klubų susivienijimą, atsirastų virš 30 laisvų salių ir gal pakaktų visiems nukentėjusiems nuo V. Benkunsko ir A. Bužinsko sistemos. Jeigu tiek daug nepatenkintų, kodėl konkursas apskritai įvyko tokiomis sąlygomis? Kodėl savivaldybė taip ir nesugebėjo inicijuoti apvaliojo stalo diskusijos neformalaus ugdymo organizatoriams, kuriems savivaldybės įstaigų nuomojamos patalpos yra gyvybiškai svarbus klausimas? Kodėl nebuvo klausoma neformalaus švietimo įstaigų asociacijos nuomonės?

Sklinda gandas, kad V. Benkurskui ir A. Bužinskui pavyko įtikinti administracijos direktorių Povilą Poderskį išleisti šantažuojantį įsakymą, kad mokyklų direktoriai neleistų mums sportuoti konkurso būdu laimėtose salėse ir reikalautų mūsų sporto klubų per 1 darbo dieną surinkti ir pateikti visą reikalingą dokumentaciją. Garantuotai įsakymą užtruko parašyti ilgiau

Prasideda raganų medžioklė su tikslu atrasti priežastį pašalinti mus iš konkurso. Kodėl tik mus? Kodėl netikrinti visų klubų? Kodėl netikrinama „Ryto“ akademija? Yra klubų, kurie patys pripažįsta pateikę sąrašus vaikų, kurie tiesiog užpildė Google drive formą, o iš mūsų norima sutarčių. Tikiu, kad mūsų treneriai dirba geriau nei kiti, bet ar pateikdami sąrašus jie nepadarė nė vienos klaidos? Koks procentas klaidų yra žmogiškas, jei ieškai su tikslu prisikabinti?

Teisiškai, mes ramūs. Emociškai ne. Blogiausiu atveju mums teks nutraukti veiklą ir dalyvauti varginančiame teismų maratone, kur V. Benkurskas ir A. Bužinskas pralaimėję švaistys mūsų, mokesčių mokėtojų, pinigus, bet savo tikslą bus pasiekę – SKM veikla sustos.

Gerbiamas Povilai Poderski ir Remigijau Šimašiau, ar jūs padėsitie jiems tai padaryti?

Naujasis sporto skyriaus vedėjas Edvinas Eimontas užkulisiuose pripažįsta, kad sprendimas prijungti VKM prie „Ryto“ jau padarytas. Kas prieš metus atrodė lyg sąmokslo teorija, apie kurią mus įspėjo buvę „Ryto“ darbuotojai, virto realybe. Padidintas VKM biudžetas, įkurta „Ryto“ akademija, tik SKM perimti niekaip nepavyksta. Mes priešinamės ir neketiname pasiduoti. Kodėl?

Juk Rytas vienas iš dviejų žinomiausių Lietuvos klubų, kurio dalimi svajoja tapti dažnas vilnietis, nesvarbu, kalbėtume apie, vaikus trenerius ar tėvelius. Svajojome ir mes, kol nesusidūrėme su didžiuoju „Ryto“ dalininku Dariumi Gudeliu, kuris mums susitikus labai aiškiai įvardino: „Mūsų kartos skiriasi, aš iš tos, kur reikia išpjauti visus aplinkinius ir likti vienam, o jūs pripratę dirbti komandoje“. Viena ilgo malonaus pokalbio citata, kurios net neprisimintum, jei ne tolesnė įvykių eiga. Be abejo, jis atskleidė ir žmones, per kuriuos galėtų padėti susitvarkyti nesklandumus savivaldybėje, turbūt nenustebote, kad tai buvo V. Benkurskas ir A. Bužinskas.

D. Gudelis teisus. Mes iš esmės skiriamės. Esame visuma, komanda, bendruomenė. O „Ryte“ – 5 žmonių administracijoje, galvos pjaunamos be sustojimo – Purlys, Serapinas, Guoga, Ginelevičienė, Kleiza, Jarutis.

Žmogus lyg daiktas: paėmiau – panaudojau, nebereikia – išmečiau. Nebereikia naujoje sistemoje ir VKM vadovo Tupčiausko, kurio laikas artėja į pabaigą. Lieka Gudelis, Benkunskas, Bužinskas, Kvedaravičius ir lengvai keičiami pėstininkai.

Kodėl SKM administracija ir treneriai juodai aria, kad išsaugotų SKM ir netektų prisijungti prie „Ryto“? Kodėl jie bijo dirbti sociopatų valdomose sistemose, kur žmonės keičiami lyg kojinės, o varžovai naikinami samdomų politikų rankomis? Paklauskite kaimynų gudų, jie klausimą išmano savo kailiu.

Ar klubas geriausiose rankose? Nepažįstu žmogaus, kuris atsakytų taip. Gal stringu savo socialiniame burbule. Maniškiai mano, gal visgi ne SKM reikia prijungti prie VKM, o VKM prie SKM? Gal visgi ne SKM reikia prijungti prie „Ryto“, o „Rytą“ prie SKM? SKM moka į savivaldybės biudžetą, SKM kiekvienais metais auga, SKM įveikia koroną ir savivaldybės trukdymą dirbti savo darbą. Ką nuveikė „Rytas“ ir VKM, be to, kad išleido savivaldos milijonus?

3 žingsnis. Apkaltinti SKM sukčiavimu, įtikinti merą ir administracijos direktorių pašalinti SKM iš „Active Vilniaus“ konkurso. Blogiausiu atveju keliauti į teismą, dengti nuostolius savivaldybės pinigais, bet pristabdyti SKM veiklą. Perimti SKM sales, vaikus ir galiausiai trenerius. Viską pakišti po „Rytu“. Suformuoti savivaldos biudžeto maitinamą „Ryto“ sistemą, parduoti ją ir užsidirbti. Dar nesuveikė, bet kabo ant plauko – ką nuspręs Poderskis ir Šimašius?“, – rašo A. Jančiauskas.

Mėgėjai negali pradėti sezono

Nepasitenkinimą Vilniaus savivaldybės parengta salių nuomos tvarka ir jos įgyvendinimu pirmadienį taip pat išreiškė Sostinės krepšinio lyga („GEALAN–SKL“), kuri vienija 120 komandų ir 2000 krepšinio mėgėjų.

Pastaroji kol kas negali planuoti sezono pradžios, nes komandos nežino, kada galės išsinuomoti salę ir ar išvis galės tai padaryti, rašo Sostineskl.lt.

SKL direktorius Vaidas Indriliūnas teigia, kad tokios didelės sumaišties dėl sporto salių nuomos dar nebuvo matęs.

„Su tokia netvarka nebuvau susidūręs, nors mėgėjų krepšinyje dirbu 10 metų. Pati „Active Vilnius“ idėja – tikrai labai gera. Tai leidžia krepšinio mėgėjams patogiai rezervuoti sales, didina skaidrumą. Jeigu turi noro, galimybių ir pinigų, gali išsinuomoti bet kurią Vilniaus salę ir gauti geriausius laikus. Tačiau projekto įgyvendinimas buvo labai skubotas ir jam buvo nepasiruošta. Tai Vilniaus krepšinio mėgėjus ir krepšinio mokyklų auklėtinius įvėlė į pakankamai didelį chaosą, – pastebi V. Indriliūnas. – Pats esu ne tik lygos, bet ir komandos vadovas. Mes, kaip ir kiekviena komanda, norime žaisti salėje, kuri būtų arčiausiai namų. 15 metų tokią salę ir nuomojomės, tačiau šiemet jos negavome. Kodėl? Pradėkime nuo to, kad nebuvo aišku, kada sistema pradės veikti. Oficialiai buvo skelbiama, kad krepšinio mėgėjai sales galės rezervuotis nuo spalio 1 d. Tačiau iki šiol nėra pateikta jokių valandų, salių pasirinkimo ar kitos informacijos. Mokyklos krepšinio mėgėjus informavo, kad sistema startuos spalio 1 d. 9 val. ryto. Prisijungęs tokiu metu neradau nė vieno laisvo laiko – visi jie buvo rezervuoti. Vėliau sužinojome, kad dalį mokyklos salių buvo galima rezervuoti jau nuo vidurnakčio. Galiausiai pavyko gauti salę, kai 11 val. viena iš mokyklų pateikė laikų pasirinkimą.“

Savo poziciją šiuo klausimu išsakė ir Europos čempionas, dabar „Sporto namų“ klubo garbę SKL čempionate ginantis Kšyštofas Lavrinovičius.

„Matau, kad yra labai daug nepatenkintų. Tiek metų viskas buvo gerai, o dabar prasidėjo kažkoks chaosas. Aišku, nesu įsigilinęs į niuansus, bet tikrai norisi, kad visiems būtų suteiktos vienodos sąlygos ir viskas būtų daroma sąžiningai. Svarbiausia, kad nenukentėtų vaikai. Mes, mėgėjai, kol kas irgi nežinome, kur ir kada žaisime. Daug organizacijų tikrai nėra patenkintos tuo, kas vyksta. Tikiuosi, kad savivaldybė kalbėsis su visais ir sugebės rasti kompromisą“, – sakė veteranas.

SKL vadovas V. Indriliūnas išreiškė nerimą dėl šiemet kaip niekada vėlai startuosiančio mėgėjų lygos sezono.

„Jeigu sistema buvo tokia reklamuojama, jai buvo ruošiamasi gana ilgai, kodėl nepateikiama jokio aiškumo? Mėgėjų lygos sezoną tradiciškai pradeda pirmoje spalio pusėje. Dabar situacija tokia, kad komandos tik nuo spalio 1 d. galėjo sužinoti, ar apskritai gaus kažkokią salę. Akivaizdu, kad SKL sezonas dabar startuos gerokai vėliau, o tai kelia nerimą, ypač atsižvelgiant į COVID-19 pandemiją ir žinant, kad sezoną tam tikrose atkarpose gali tekti pristabdyti.

Manyčiau, kad visus laikus nuo 19.30 val. galime įvardinti kaip komercinius, nes jie nepatogūs krepšinio mokyklų auklėtiniams. Tad kodėl nebuvo galima nuo rugsėjo 1 d. suteikti galimybę sales rezervuotis ir krepšinio mėgėjams, ir krepšinio mokykloms? Mėgėjai būtų galėję pretenduoti tik į komercinius laikus, o visus kitus galėjo pasidalinti VKM ir SKM mokyklos. Jeigu po spalio 1 d. būtų likę laisvų salių, į jas visi būtų galėję pretenduoti bendra tvarka, – sakė mėgėjų krepšinio atstovas. – Žinau, kad kelios komandos tiesiog negavo salės, dėl ko negalės apskritai dalyvauti čempionate arba turės važiuoti į atokiausius Vilniaus rajonus. Pastarųjų savaičių įvykiai puikiai iliustruoja sistemos ydingumą ir nepasiruošimą. Norėtųsi, kad visa Vilniaus krepšinio bendruomenė turėtų lygias teises, būtų aiškumas ir visi jau nuo rugsėjo galėtų planuoti savo treniruočių ir rungtynių tvarkaraštį. Viską nukelti į spalio mėnesį ir įvesti tokia destrukciją... „Active Vilnius“ kūrėjams reiktų labai atidžiai išanalizuoti esamą situaciją ir priimti sprendimus, kad niekas neliktų nuskriaustas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)