Jis startuos jau po poros dienų ir, panašu, kad dešimtus metus lygai vadovaujantis ispanas buvo visiškai teisus.

Dėl koronaviruso antrą karantiną paskelbęs Izraelis tik išimties tvarka leido tarptautiniuose turnyruose dalyvaujantiems savo klubams keliauti į užsienį ir priimti svečius pas save.

Savo ruožtu, atsargumo priemonių priversta imtis Eurolyga pranešė, kad net į 11-oje iš 18-os arenų žiūrovai pirmame ture nebus įleidžiami, o kiti 7 klubai, priklausomai nuo infekcinės situacijos jų atstovaujamoje šalyje, galės priimti nuo 400 iki 7,5 tūkstančių gerbėjų.

Šis sprendimas tiesiogiai palies ir Kauno „Žalgirį“, kurį ketvirtadienį prie tuščių tribūnų pasitiks Pirėjo „Olympiakos“.

Delfi trijų dalių cikle supažindina su visomis turnyro komandomis, padalintomis į tris krepšelius pagal numanomą jų pajėgumą ir turnyro lentelės dalį, kurioje jos turėtų atsidurti. Antra dalis kaip tik ir skirta aukso viduriukui – komandoms, kurios stumdysis viena su kita dėl vietos TOP-8.

Antrasis krepšelis: „Žalgirio“ lyga – grūstynės lentelės viduryje

Tel Avivo „Maccabi“

Scottie Wilbekin

Praėjusį sezoną pergalingą krepšinį demonstravęs „Maccabi“ rimtai pretendavo net ir į finalo ketvertą – nutraukus turnyrą dalinosi 4-5 vietą su Maskvos CSKA.

Šiemet to pakartoti Ioannio Sfairopoulo vyrams gali ir nebepavykti: klubas prarado ne tik talentingąjį Denį Avdiją, bet ir didžiąją dalį galingos savo priekinės linijos. Maža to, per „Maccabi“ piniginę neabejotinai kirs ir dėl koronaviruso įvesti apribojimai – nuo bilietų pardavimų stipriai priklausoma ekipa startuos maču be žiūrovų.

Pernai „Maccabi“ be dalies savo lyderių Kaune nusileido „Žalgiriui“ 68:73, antrosios rungtynės dėl koronaviruso pandemijos neįvyko.

Komandos žvaigždė: Scottie Wilbekinas. Amerikietis su 16,2 taško vidurkiu pernai buvo penktas pagal rezultatyvumą žaidėjas visoje Eurolygoje, o pagal pataikytus tritaškius lyderiavo tarp visų (vid. 3,5 per susitikimą).

Pirkinys: Ante Žižičius. Per trejus metus Klivlande 113 rungtynių už „Cavaliers“ sužaidęs 211 cm ūgio kroatas krapštė po 6 taškus ir NBA lygoje taip ir neįsitvirtino. Vis dėlto Europoje centrai vis dar vertinami labiau nei JAV, todėl Didysis Z čia gali ir pritapti. Pirmasis to požymis – galingas dvigubas dublis (20 taškų ir 12 atk. kam.) ikisezoniniame mače.

Kiti rimtesni papildymai: Chrisas Jonesas, Maxas Heideggeris ir Draganas Benderis.

Pagrindiniai praradimai: Aaronas Jacksonas, Nate'as Woltersas, Jake'as Cohenas, Deni Avdija, Jalenas Reynoldsas, Quincy Acy ir Tarikas Blackas.

Verdiktas: susilpnėjo ar sustiprėjo? Susilpnėjo.

Praėjęs sezonas: 19/9, 5 vieta.

Dabartinė forma: „„Maccabi“ – Holono „Hapoel“ 77:74, „Maccabi“ – Haifos „Hapoel“ 89:84.

Maskvos srities „Chimki“

Rimas Kurtinaitis

Pandemijai sugriovus tai, ką „Chimki“ statė visą sezoną – pirmavo VTB lygoje ir tvirtai žengė Eurolygos atkrintamųjų link, vienai turtingiausių turnyro dalyvių vėl teks viską pradėti iš naujo. O lengva nebus: Rimo Kurtinaičio kariauną ir vėl kamuoja traumos – kovas gali tekti pradėti net bet keturių labai svarbių žaidėjų (Stefano Jovičiaus, Aleksejaus Švedo, Erricko McCollumo ir Grego Monroe).

Du antausius iš eilės VTB lygoje gavę chimkiečiai galiausiai atrado pergalių kelią ir antroje mačo pusėje palaužė „Jenisej“, tačiau Eurolygoje tokios žaidimo kokybės gali ir neužtekti.

Pernai su žaliai-baltais buvo pasidalinta po pergalę – 83:74 ir 85:96.

Komandos žvaigždė: Aleksejus Švedas. Pagal rezultatyvumą (21,4 tšk.) tik Shane'ą Larkiną (22,20 tšk.) į priekį praleidęs rusas šiemet gali persverti svarstykles savo naudai: jam tereikia pagerinti savo tritaškių metimų selekciją ir taiklumą, kuris nesiekė nė 33 proc. ir buvo prastesnis už 17 iš 18-os Eurolygos komandų.

Pirkinys: Jordanas Mickey. Madride laimės neatradęs (vid. 9 tšk.) JMick po sezono pertraukos grįžo į Chimkus. Čia jis prieš metus rinkdavo po 14,2 taško, o savo nusiteikimą nesiskuklinti ir šiemet parodė pastarosiose VTB lygos rungtynėse, kai suvertė 24 taškus.

Kiti rimtesni papildymai: Errickas McCollumas ir Gregas Monroe.

Pagrindiniai praradimai: Chrisas Krameris, Anthony Gillas, Jeremy Evansas, Thomas Robinsonas ir Timofejus Mozgovas.

Verdiktas: susilpnėjo ar sustiprėjo? Sustiprėjo.

Praėjęs sezonas: 13/15, 7 vieta.

Dabartinė forma: „Jenisej – „Chimki“ 77:92, „Nižnij Novgorod“ – „Chimki“ 96:85, „Chimki“ – „Zenit“ 67:79.

„Valencia Basket“

Banguojančiai praėjusį sezoną atrodžiusiai – startavo 5, o finišavo 4 nesėkmėmis iš eilės – „Valenciai“ svajojant apie atkrintamąsias reikės gerokai daugiau stabilumo. O pagavę savo žaidimą ispanai – atkarpa 12/7 sezono viduryje – tampa tikrai pavojingi.

Netikėtą herojų atradusi „Valencia“ 86:82 sugebėjo triumfuoti ir Kaune.

Komandos žvaigždė: Bojanas Dubljevičius. Nors Jaume Ponsarnau komanda propaguoja itin komandišką žaidimą, jei joje reikėtų išskirti vieną žvaigždę, tai būtų jau 9 sezoną oranžinius marškinėlius vilkintis juodkalnietis. Pernai po 14,2 taško, 6,5 atk. kam. ir 18 naud. balų per 23 min. Eurolygoje kaupęs puolėjas išlaikė tokią formą ir naujajame ACB čempionate.

Rimtesni papildymai: Martinas Hermannssonas, Klemenas Prepeličius, Nikola Kaliničius ir Derrickas Williamsas.

Pagrindiniai praradimai: Jordanas Lloydas, Alberto Abalde, Brockas Motumas, Aaronas Doornekampas, Maurice'as Ndouras.

Verdiktas: susilpnėjo ar sustiprėjo? Sustiprėjo.

Praėjęs sezonas: 12/16, 10 vieta.

Dabartinė forma: „Manresa“ – „Valencia“ 74:82, „Valencia“ – „MoraBanc“ 91:76, „Baskonia“ – „Valencia“ 76:73.

Pirėjo „Olympiakos“


Vassilis Spanoulis

Po laimėjimo Valensijoje vairą iš Kęstučio Kemzūros perėmęs Georgios Bartzokas taip ir nenuvairavo graikų pergalių keliu – netikėtą sėkmę prieš CSKA keitė ne ką mažiau netikėtos nesėkmės prieš ALBA ar „Zenit“.

Tarpsezonį Nikolą Milutinovą praradęs, bet Kostą Slouką atradęs OLY pasiruošęs pabandyti iš naujo, nors ekipos vėliavnešiai ir neina jaunyn.

Pirėjiečiai su kauniečiais išsiskyrė taikiai – 83:74 ir 69:94.

Komandos žvaigždės: Vassilis Spanoulis ir Georgios Printezis. Graikijos krepšinio veteranai, vienam kurių jau sukapsėjo 38-eri, o kitam žiemą stuktels 36-eri, vis dar yra ta jėga, su kuria varžovai turi skaitytis – pernai jie kartu akumuliavo po 23 taškus per dvikovą (vid. 11,3 ir 11,8 tšk.).

Rimtesni papildymai: Kostas Sloukas, Charlesas Jenkinsas, Livio Jeanas-Charlesas, Aaronas Harrisonas ir Hassanas Martinas.

Pagrindiniai praradimai: Dwightas Buycksas, Tayloras Rochestie, Wade'as Baldwinas, Brandonas Paulas, Augustine'as Rubitas ir Nikola Milutinovas.

Verdiktas: susilpnėjo ar sustiprėjo? Susilpnėjo.

Praėjęs sezonas: 12/16, 11 vieta.

Dabartinė forma: „Olympiakos“ – „Kolossos“ 71:78, ALBA – „Olympiakos“ 75:69, ALBA – „Olympiakos“ 71:78, „Bayern“ – „Olympiakos“ 68:82, „Olympiakos“ – ASVEL 57:74.

Kauno „Žalgiris“

MariusGrigonis

Į Eurolygos atkrintamąsias trečius metus iš eilės pretendavę žalgiriečiai ta pačia kryptimi tikisi veržtis ir šį sezoną. Tiesa, savo generolą ir viso miesto simbolį Šarūną Jasikevičių pakeitus didžiojo Europos krepšinio naujoku austru Martinu Schilleriu su NBA G lygos schemomis, gali prireikti nemažai laiko ir kantrybės.

Tuo labiau, kad vis dar nepasirengęs žaisti Edgarą Ulanovą Kaune turintis pavaduoti Patricio Garino, o kitam naujokui Augustine'ui Rubitui taip pat dar reikia įsivažiuoti.

Pralaimėjimai „Armani Olimpia“ ir „Lietkabeliui“ didina nerimą Nemuno saloje, bet nereikia pamiršti, kad ir pernai viskas iškart nebūtinai ėjosi kaip per sviestą – buvo ir nepataikytų pirkinių, ir serija 0/9.

Komandos žvaigždė: Marius Grigonis. Tik 10 rungtynių pastarąjį sezoną sužaidęs gynėjas ir per jas suspėjo pademonstruoti savo lyderio savybes. Šiemet turėtų augti ir jo 11,5 taško vidurkis, ir jam suteikiama laisvė atlikti lemiamus metimų – kaip tą prieš „Fenerbahčę“.

Pirkinys: Joffrey Lauvergne'as. Iš du nuviliančius sezonus Stambule praleidusio (vid. 8,5 ir 6,3 taško) Europos čempiono „Žalgiryje“ bus reikalaujama daug svaresnio indėlio. O keturis NBA klubus išbandęs centras potencialo tikrai turi: Kauno publikai prisistatė 15 taškų ir 13 atk. kam. vakaru prieš „Panathinaikos“.

Kiti rimtesni papildymai: Steve'as Vasturia, Patricio Garino, Augustine'as Rubitas ir Marekas Blaževičius.

Pagrindiniai praradimai: treneris Šarūnas Jasikevičius, K. C Riversas, Edgaras Ulanovas, Jockas Landale'as ir Zachas LeDay.

Verdiktas: susilpnėjo ar sustiprėjo? Susilpnėjo.

Praėjęs sezonas: 12/16, 9 vieta.

Dabartinė forma: „Žalgiris“ – „Lietkabelis“ 61:72, „Dzūkija“ – „Žalgiris“ 62:95, „Žalgiris“ – „Šiauliai“ 89:56, „Žalgiris“ – „Armani Olimpia“ 80:88, „Žalgiris“ – „Panathinaikos“ 81:74.

Vitorijos „Baskonia“


Rokas Giedraitis (Foto: "Baskonia")

Iki pandemijos silpnokai žygiavę baskai – vienu metu Eurolygoje treti nuo galo, o ACB lygoje apskritai rizikavo nepatekti į atkrintamąsias – galiausiai suėmė save į rankas ir diriguojami Duško Ivanovičiaus netgi tapo Ispanijos čempionais.

Nors permainų Baskijos atstovams tarpsezonį išvengti nepavyko ir teko atsisveikinti su pačiu Tornike Šengelija, naujojo sezono startas – daug žadantis: ACB pirmenybės pradėtos trims pergalėmis.

Paprastai „Žalgiriui“ neparankūs baskai pernai vieną kartą prieš kauniečius visgi neatsilaikė – 70:58 ir 60:74.

Pirkinys: Rokas Giedraitis. Iš Berlyno į Vitoriją persikėlęs snaiperis iškart pradėjo triukšmauti Ispanijoje: per pirmus tris turus išmetė net 21 tritaškį (vid. po 7) ir pelnė po daugiau nei 16 taškų. Apsiprasti naujoje aplinkoje Rokui, žinoma, padeda ir tautietis Tadas Sedekerskis.

Kiti rimtesni papildymai: Rokas Giedraitis, Alecas Petersas, Tonye Jekiri.

Pagrindiniai praradimai: Semajas Christonas, Shavonas Shieldsas, Jaysonas Grangeris, Mattas Janningas, Patricio Garino, Tornikė Šengelija ir Michealas Ericas.

Verdiktas: susilpnėjo ar sustiprėjo? Susilpnėjo.

Praėjęs sezonas: 12/16, 13 vieta.

Dabartinė forma: „Estudiantes“ – „Baskonia“ 84:86, „Fuenlabrada“ – „Baskonia“ 73:89, „Baskonia“ – „Valencia“ 76:73.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)