Nors infekcijos mastas muša rekordus visame pasaulyje ir tuo pačiu Senajame žemyne, kur per parą užfiksuojama maždaug dešimt kartų daugiau susirgimų (apie 60 tūkstančių) nei kovą, Eurolyga jau šią savaitę nutrauks tylą ir su trenksmu grįš į arenas – pirmieji naujojo sezono mačai numatyti ketvirtadienį.

Lyga pandemijos akivaizdoje paskelbė sveikatos ir saugumo protokolo taisykles, kurių turės laikytis turnyro dalyviai: komandų žaidėjai, trenerių štabas ir teisėjai bus nuolat testuojami, o rungtynės susidarius nepaprastajai situacijai gali būti perkeltos į alternatyvią vietą arba net atšauktos.

Tiesa, piktnaudžiauti tuo nebus leidžiama: jei tris kartus nepavyks suderinti rungtynių vietos ir laiko, namų komandai bus įskaitytas pralaimėjimas 0:20. Klube taip pat negali likti sveiki mažiau nei 8 žaidėjai, o pasikartojantys techniniai pralaimėjimai grėstų ir galima diskvalifikacija.

Nepaisant to, kad nerimo ir nežinomybės dėl artėjančio sezono – daugiau nei bet kada anksčiau, 18 Eurolygos ekipų jau išsirikiavo prie starto linijos ir laukia šaukinio: „Devotion, devotion/I feel devotion“.

Delfi trijų dalių cikle supažindina su visomis turnyro komandomis, padalintomis į tris krepšelius pagal numanomą jų pajėgumą ir turnyro lentelės dalį, kurioje jos turėtų atsidurti.


Trečiasis krepšelis: komandos, kurias „Žalgiris“ pajėgus palikti sau už nugaros

Sankt Peterburgo „Zenit“

Alexas Poythresas


Praėjusį sezoną Eurolygoje debiutavęs „Zenit“ klubas pasiekė ne aukščiausią, o žemiausią įmanomą tašką – nutraukus turnyrą styrojo paskutinėje, 18-oje, lentelės vietoje (8/20).

Būti konkurencingesniems kitų komandų atžvilgiu laikinosios Rusijos sostinės atstovams nepadėjo ir dvi dramatiškos pergalės prieš „Žalgirį“ – 82:70 (62:62) ir 76:75 (66:66) – abi iškovotos po 45 minučių kovos.

Sumaniojo Xavi Pascualio vadovaujamam ir arti 20 milijonų eurų biudžetu disponuojančiam „Zenit“ šiemet yra tik viena kryptis – kilti į viršų. Tiesa, kelias iki pirmojo aštuoneto ar net dvyliktuko, ko gero, vis dar bus per tolimas.

Komandos žvaigždė: Austinas Hollinsas. 1977-ųjų NBA čempiono ir dabartinio Los Andželo „Lakers“ trenerio asistento Lionelio Hollinso sūnus, kuris jau ir pernai žibėjo prieš Eurolygos grandus – į „Anadolu Efes“ krepšį įsūdė 7 tritaškius, o CSKA pajėgoms atseikėjo 28 taškus, naująjį sezoną atidarė 9 tolimų metimų salve prieš Talino „Kalev“.

Pirkinys: Artūras Gudaitis. Iki kryžminių kelio raiščių traumos 2018-2019 m. sezone lietuvis nusileido tik Mike'ui Jamesui su Nikola Milutinovu ir buvo trečias pagal naudingumą žaidėjas visoje Eurolygoje (vid. po 18,67 balo). Nors pasveikęs Milane jis krapštė po 7,3 taško ir 10,4 naud. balo, šį sezoną vėl turėtų grįžti į sau įprastas vėžes.

Kiti rimtesni papildymai: Kevinas Pangosas, Billy Baronas, K. C. Riversas, Vitalijus Fridzonas ir Alexas Poythressas.

Pagrindiniai praradimai: Gustavo Ayonas, Coltonas Iversonas, Timas Abromaitis, Alexas Renfroe, Andrew Albicy ir Antonas Ponkrašovas.

Verdiktas: susilpnėjo ar sustiprėjo? Sustiprėjo.

Praėjęs sezonas: 8/20, 18 vieta.

Dabartinė forma: „Chimki“ – „Zenit“ 67:79, „Zenit“ – „Stelmet“ 83:74, „Zenit“ – „Kalev“ 91:83.

Atėnų „Panathinaikos“


Tarpsezonį ilgai grasinęs atsisveikinti su Eurolygos šeima Graikijos krepšinio milžinas galiausiai persigalvojo ir liko jos glėbyje.

Vis dėlto ekscentriškojo savininko Dimitrio Giannakopoulo sprendimas parduoti PAO ir krizinė aplinka smarkiai smogė per klubo kišenę.

Pernai „Žalgirį“ du kartus – 86:85 ir 96:94 – įveikusiems ir šeštoje turnyro lentelės vietoje įsitaisiusiems graikams bus sudėtinga priartėti prie virš jų galimybių ribos iškeltos kartelės.

Komandos žvaigždė: Ioannis Papapetrou. Iš praėjusį sezoną net 39 taškus ir 41 naudingumo balą prieš Berlyno ALBA ekipą sukaupusio puolėjo „Panathinaikos“ panašių pasirodymų šiemet lauks dar labiau.

Pirkinys: Nemanja Nedovičius. Nuo Vilniaus „Lietuvos ryto“ iki pat „Golden State Warriors“ prisikeliavęs Rio de Žaneiro olimpinis vicečempionas, kuris pernai Milane per mačą tekrapštė po beveik 8 taškus, šį sezoną Atėnuose vėl sieks atskleisti visą savo potencialą.

Kiti rimtesni papildymai: Pierre'as Jacksonas, Marcusas Fosteris, Howardas Sant-Roosas, Georgios Kalaitzakis, Aaronas White'as ir Zachas Auguste'as.

Pagrindiniai praradimai: Nickas Calathesas, Tyrese'as Rice'as, Nikos Pappas, Jimmeris Fredette'as, Wesley Johnsonas, DeShaunas Thomasas ir Jacobas Wiley.

Verdiktas: susilpnėjo ar sustiprėjo? Susilpnėjo.

Praėjęs sezonas: 14/14, 6 vieta.

Dabartinė forma: PAO – AEK 79:73, PAO – „Peristeri“ 82:90, „Rytas“ – PAO 67:75, ALBA – PAO 102:110, „Žalgiris“ – PAO 81:74.

Belgrado „Crvena Zvezda“

Saša Obradovičius

„Raudonosios žvaigždės“ piloto pareigas perėmus serbui Sašai Obradovičiui, bet iš komandos išvykus daugiau nei pusei pernykštės sudėties belgradiečiai ir toliau gali būti pavojingi atskirose rungtynėse, ypač namuose, bet ne ilgoje sezono distancijoje.

Adrijos lygos ir Serbijos čempionai geba kibti į atlapus ir žalgiriečiams: pastarąjį sezoną buvo pasidalinta po pergalę svečiuose – 61:59 Kaune ir 76:70 Belgrade.

Komandos žvaigždė: Jordanas Loydas. Užpraėjusį sezoną 12 rungtynių Toronto „Raptors“ gretose sužaidęs ir NBA čempionu tapęs gynėjas pernai spindėjo Valensijoje, kur kas vakarą Eurolygoje metė po daugiau nei 11 taškų, o tritaškius laidė 43 procentų taiklumu. Tuo metu Ispanijoje per akistatą su „Barca“ jis suvertė net 30 taškų.

Kiti rimtesni papildymai: Torrianas Waldenas, Langstonas Hallas, Marko Simonovičius, Emmanuelis Terry ir Duopas Reathas.

Pagrindiniai praradimai: Charlesas Jenkinsas, Lorenzo Brownas, Billy Baronas, Kevinas Punteris, Stratos Perperoglou, Jamesas Gistas, Vladimiras Štimacas ir Michaelas Ojo.

Verdiktas: susilpnėjo ar sustiprėjo? Susilpnėjo.

Praėjęs sezonas: 11/17, 14 vieta.

Dabartinė forma: „Crvena Zvezda“ – „Mornar“ 89:79, „Pinar“ – „Crvena Zvezda“ 63:74, „Turk Telekom“ – „Crvena Zvezda“ 54:83, „Crvena Zvezda“ – FMP 102:84.

Miuncheno „Bayern“

Miuncheno "Bayern" komanda

Charizmatiškojo stratego Andrea Trinchierio laukia nelengva užduotis kilstelti bavarus iš turnyro lentelės dugno į padoresnes pozicijas ir taip išsklaidyti vis stiprėjančias abejones dėl to, ar tikrai pelnytai Eurolygoje varžosi net dvi Vokietijos komandos.

Pernai tik su „Zenit“ pajėgę lygiai stumdytis „Bayern“ krepšininkai savo aikštėje neprilygo „Žalgiriui“ net 73:98.

Komandos žvaigždė: Vladimiras Lučičius. Europos vicečempionas praėjusį sezoną buvo per plauką nuo patekimo į prestižinį 50-40-90 klubą. Po 11,3 taško rinkęs serbas atakavo itin efektyviai: dvitaškiai – 61 proc., tritaškiai – 43 proc., baudos – 85 proc..

Rimtesni papildymai: Wade'as Baldwinas, Nickas Weileris-Babbas, Robinas Amaize'as, Malcolmas Thomas, Jalenas Reynoldsas ir JaJuanas Johnsonas.

Pagrindiniai praradimai: Petteri Koponenas, Maodo Lo, Joshua Huestis, Mathias Lessortas, Danilo Barthelis ir Gregas Monroe.

Verdiktas: susilpnėjo ar sustiprėjo? Susilpnėjo.

Praėjęs sezonas: 8/20, 17 vieta.

Dabartinė forma: „Cedevita“ – „Bayern“ 82:65, „Bayern“ – „Monaco“ 97:90, „Valencia“ – „Bayern“ 84:76, „Bayern“ – „Olympiakos“ 68:82.

Berlyno ALBA

Aito Garcia Renesesas

Greitą žaidimą ir laisvę puolime propaguojančio ispanų specialisto Aito Garcios Reneseso auklėtiniai pernai buvo prasčiausiai Eurolygoje besigynusi ekipa – neskaičiuojant pratęsimų, vidutiniškai praleisdavo net po 87 taškus, bet patys atsakydavo daugiau nei 82 taškais ir pagal šį rodiklį buvo turnyro TOP-5.

Visgi tarpsezonį praradus islandiškąjį varikliuką Martiną Hermannssoną ir snaiperį iš Lietuvos Roką Giedraitį, išlaikyti šiuos skaičius bus be galo sunku.

Pernai „Albatrosai“ namuose pasigavo „Žalgirį“ 69:62, tačiau išvykoje liko ištikimi sau ir leido varžovams įžengti į triženklę zoną – 80:104.

Komandos žvaigždė: Luke'as Sikma. NBA legendos, čempiono (1979 m.) ir Jameso Naismitho krepšinio šlovės muziejaus nario Jacko Sikmos sūnus yra vienas retų Eurolygos žaidėjų, kuris gali pretenduoti ir į trigubą dublį. Puikiu aikštės matymu išsiskiriantis puolėjas arčiausiai jo kol kas buvo per dvikovą su „Panathinaikos“ – 14 tšk., 10 atk, kam. ir 7 rez. perd.

Rimtesni papildymai: Maodo Lo, Jaysonas Grangeris, Simone Fontecchio, Benas Lammersas ir Louisas Olinde.

Pagrindiniai praradimai: Martinas Hermannssonas, Rokas Giedraitis, Tyleris Cavanaugh, Kennethas Ogbe ir Landry Nnoko.

Verdiktas: susilpnėjo ar sustiprėjo? Susilpnėjo.

Praėjęs sezonas: 9/19, 16 vieta.

Dabartinė forma: ALBA – „Olympiakos“ 75:69, ALBA – „Olympiakos“ 71:78, ALBA – „Panathinaikos“ 102:110, ALBA – „Armani Olimpia“ 57:79.

Vilerbano ASVEL

Antoine'as Diot ir Thomas Walkupas


Tony Parkeriui komandos vairą patikėjus savo broliui T. J. Parkeriui ASVEL krepšinis neturėtų keistis: prancūzai ir vėl bus kibūs, šoklūs bei atletiški, tačiau kažin, ar labai pagerins tritaškių pataikymą (33 proc.) ir apskritai puolimą (74 tšk.) – pagal šiuos aspektus jie ir pernai buvo viena prasčiausių lygos ekipų.

Klampus ir nerezultatyvus vilerbaniečių stilius neišmušė iš vėžių žalgiriečių – jie pasiėmė abi pergales 70:56 ir 79:74.

Komandos žvaigždė: Norrisas Cole'as. Dukart NBA čempionas su Majamio „Heat“ toliau ieško savo vietos po saule Europoje – klajonės po Tel Avivą (vid. 12,6 tšk.), Podgoricą (vid. 16,6 tšk.) ir Monaką (vid. 12,3 tšk.) teikia vilties, kad ASVEL pagaliau turi puolimo lyderį.

Kiti rimtesni papildymai: Allerikas Freemanas, Paulas Lacombe, Kevarriusas Hayesas, Williamas Howardas ir Moustapha Fallas.

Pagrindiniai praradimai: Jordanas Tayloras, Livio Jean-Charlesas, Theo Maledonas, Tonye Jekiri ir Adreianas Payne'as.

Verdiktas: susilpnėjo ar sustiprėjo? Sustiprėjo.

Praėjęs sezonas: 10/18, 15 vieta.

Dabartinė forma: „Dijon“ – ASVEL 81:74, „Valencia“ – ASVEL 77:66, ASVEL – „Olympiakos“ 74:57.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)