„Man jo vietoje šįvakar nebūtų lengva nueiti miegoti“, – juokėsi Šarūnas Jasikevičius, nustebintas drąsaus Kauno „Žalgirio“ dublerio debiuto Eurolygoje.

Tai buvo praėjusį spalį – K. Kriisa žengė ant parketo rungtynių su Vilerbano ASVEL (Prancūzija) pabaigoje, išprovokavo varžovo pražangą, pataikė vieną baudos metimą ir džiūgaudamas kartu su pilnutėle „Žalgirio“ arena kėlė į dangų pirštą.

„Neestiškas“ – kaip tuomet išsireiškė Š. Jasikevičius – Lietuvos čempionų estas į Kauną atvyko 2018 metais iš Vokietijos.

Po sezono „Žalgiris-2“ ekipoje Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) ir naudingiausio Eurolygos jaunimo atrankos turnyro žaidėjo prizo K. Kriisa trumpam buvo pakviestas į pagrindinę komandą, kuomet šios gynėjų grandį pjovė traumos.

Bet „paaukštinimas“ buvo tik laikinas, o vėliau jo laukė komandiruotė į Prienus – „Cbet“ komandą, kuriai „Žalgiris“ skolina artimiausią savo rezervą.

Įsitvirtinti Lietuvos krepšinio lygos (LKL) vidutiniokų gretose pasirodė taip pat nelengva. K. Kriisa sužaidė 10 rungtynių, aikštėje vidutiniškai praleisdamas tik po 14 min. ir rinkdamas 4,1 taško bei 2,2 atkovoto kamuolio statistiką.

Stojus karantinui estas ėmė mąstyti apie ateitį.

„Kai buvau Prienų komandoje, supratau, ką reiškia žaisti profesionaliame klube. Bet ne „Žalgiryje“. Kartu suvokiau, kad dvejus ar trejus metus tikrai nežaisiu pagrindinėje „Žalgirio“ komandoje – bent jau ne tiek minučių, kiek norėčiau. Todėl nusprendžiau, kad JAV galėčiau tobulėti greičiau“, – Delfi pasakojo K. Kriisa.

Balandį jis pasiryžo galutinai – nuo kito sezono atakų organizatorius studijuos Arizonos universitete ir žais JAV studentų NCAA lygoje.

K. Kriisa neišsiplėtė aiškindamas, ko pasigedo Prienuose.

„Nenoriu kalbėti apie Prienus, turėjau ten savų rūpesčių. Sakykime, tai nebuvo mano vieta.

Su Pauliumi Motiejūnu ir Robertu Javtoku („Žalgirio“ direktoriumi ir sporto direktoriumi – Delfi) diskutavome dėl mano ateities. Esu labai dėkingas, kad jie suprato mano norą žaisti NCAA“, – skyrybas su „Žalgiriu“ prisiminė jaunuolis.

Tad K. Kriisa išvyko nespėjęs pramokti kalbėti lietuviškai taip puikiai, kaip vis dar kalba jo tautietis ir Estijos rinktinės kapitonas Siimas-Sanderis Vene, „Žalgiriui“ priklausęs 2006-2016 metais.

Tiesa, patobulinti lietuvių kalbos žinias įžaidėjas dar turės progų. Arizonos universitete kartu su juo žais broliai dvyniai Ąžuolas ir Tautvilas Tubeliai.

Kurie iki šiol buvo nuožmūs varžovai NKL, mat atstovavo principinių priešininkų Vilniaus „Perlo“ stovyklai.

Dabar dvyniai galės tapti dar artimesniais esto bičiuliais.

„Abu broliai yra mano draugai. Žinoma, aikštėje nedraugaudavome, bet už jos ribų jie – labai geri vyrukai. Nekantrauju žaisti su jais vienoje komandoje“, – sakė K. Kriisa.

Arizoną jis pasirinko dar nežinodamas, jog turės ten jau pažįstamą kompaniją.

Nežinojo K. Kriisa ir to, jog iškart pasipils klausimai apie jo „krikštatėvį“.

Kerras – neįprastas vardas estui. Ir kaip čia neišvesti paralelių tarp jo ir vieno garsiausių Arizonos universiteto absolventų, aštuoniskart NBA čempiono Steve'o Kerro.

„Iš tiesų, aš net nežinojau, kad Steve'as ten žaidė – išsiaiškinau tik tada, kai pradėjau kalbėtis su universiteto atstovais. Jiems buvo labai linksma, kad mano toks vardas. Ką gi, pasaulis mažas, būna keistų sutapimų“, – pečiais traukė K. Kriisa.

Jam pačiam vardo tema atrodo ne tokia linksma kaip aplinkiniams.

Būsimas studentas taip ir neatsakė, ar retą vardą jo tėvas Valmo Kriisa – Estijos rinktinės narys 1995-2011 metais ir geriausias 2007-ųjų šalies krepšininkas – parinko dėl to, jog žavėjosi buvusiu legendinės Čikagos „Bulls“ snaiperiu, šiame dešimtmetyje jau rinkusiu titulus vyriausiojo „Golden State Warriors“ trenerio poste.

„Nežinau, klauskite mano tėvo“, – į kalbas nesivėlė K. Kriisa.

Bet kai Delfi dar kartą to paties perklausė po penktadienio rungtynių su Lietuvos rinktine, estų gynėjas jau ir pats nebesuturėjo juoko.

„Baltijos kelio“ turnyro atidarymo dvikovoje jis prišaudė 8 tritaškius – pavydėti galėtų net ir S. Kerras.

19-metis surinko 26 taškus ir 33 naudingumo balus, o jo vedama Estija 92:85 palaužė Dariaus Maskoliūno auklėtinius.

K. Kriisos vietoje Š. Jasikevičius šįkart turbūt nebūtų ėjęs miegoti visą savaitę.

„Jis žaidė neįtikėtinai. Naglas, savimi pasitikintis. Prieš tai nelabai buvau jo matęs, o čia atrodė įspūdingai, savo įžūliais perdavimais ardė mūsų gynybą tikrai stipriai“, – nusistebėjo Lietuvos rinktinės kapitonas Mantas Kalnietis.

„K. Kriisa įrodė, kad galbūt buvo vertas likti Kaune. Ar bent jau bandė, stengėsi. Sakyčiau, jaunuolis sužaidė tikrai geras rungtynes“, – pridūrė „Žalgirio“ trenerių štabe iki šiol dirbęs D. Maskoliūnas.

Galbūt K. Kriisa buvo vertas likti Kaune, o galbūt ir jam pačiam buvo verta toliau žaisti Europoje?

To Delfi pasiteiravo Estijos rinktinės stratego Jukkos Toijalos, kuris vienareikšmio atsakymo neturi.

„Jam tik šiemet sukako 19-a, todėl labai anksti spręsti, kuri karjeros kryptis yra geresnė. Bus labai įdomu stebėti, kaip Kerrui seksis. Gerai žinome, kad europiečiams gynėjams JAV nėra lengva pritapti. Bet Kerras yra labai ambicingas jaunuolis, pasiruošęs dirbti. Kad ir kas nutikų Arizonoje, jam pakanka užsispyrimo tapti geru žaidėju. Laikas atsakys“, – neskubėjo daryti išvadų specialistas iš Suomijos.

Primename, kad šeštadienį, nuo 19.30 val., Lietuvos rinktinė sužais dar vienas rungtynes – šįkart su Latvijos reprezentacine komanda.

Sekmadienį tuo pačiu laiku Estija susitiks su Latvija.

Tarptautinis „Baltijos kelio“ turnyras Taline rengiamas Estijos krepšinio šimtmečio proga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)