A. Gudaitis nežais, nes nėra padėjęs parašo ant sutarties su naujuoju savo klubu Sankt Peterburgo „Zenit“ (Rusija) – aukštaūgiui dar reikia pereiti medicininę patikrą.

„Rizikuoti juo ir jo būsimu kontraktu būtų labai neprotinga. O Arnoldas vis dar vengia didelio krūvio, kontakto, kandangi gydosi traumą. Klubas jam rekomendavo to nedaryti. Faktas, kad labai norėtųsi jį pamatyti žaidžiantį, bet tai nėra ta situacija, kai reikėtų pyktis su klubu. Puikiai suprantame, kad Arnoldą reikės kažkaip prisišaukti per atrankos varžybų „langus“, todėl tikrai nenorime jokių konfliktų nei su Bilbao ekipa, nei su juo pačiu“, – aiškino rinktinės strategas Darius Maskoliūnas.

Tuo metu E. Bendžius po pirmųjų rungtynių Estijos sostinėje išvyks asmeniniais reikalais. Kokie jie – nei treneris, nei žaidėjas neatskleidė, tik patikino, jog dėl to buvo susitarta dar prieš Lietuvos rinktinės treniruočių stovyklą Palangoje.

Penktadienį, nuo 19.30 val., lietuviai sužais su šeimininkais estais, šeštadienį tuo pačiu laiku susitiks su latviais.

„Rungtynės, kokios jos bebūtų, yra kas kita nei žaidimas tarpusavyje – net jei transliuoja televizija. Mums nuo mažens skiepijo, kad reikia laimėti kiekvieną mačą, nesvarbu, koks jisai. Mums tai – kontrolinės, o ne draugiškos rungtynės – tegu draugystės lieka vakarui prie stalo.

Norisi, pasižiūrėti, ko išmokome dirbdami Palangoje, kaip atrodys mūsų jauni žaidėjai. Šimtu procentų rungtyniaus visi, kadangi žaidėjų nėra daug. Stengsimės išdėlioti daugmaž vienodą laiką, kad visi gautų progą pasirodyti“, – vakarui ruošėsi D. Maskoliūnas.

Jei Lietuvos rinktinėje nėra NBA žaidėjų ir kai kurių kitų senbuvių, kaimynų komandose jaunų veidų – dar daugiau.

Suomio Jukkos Toijalos treniruojamoje Estijos nacionalinėje ekipoje lietuviams geriausiai pažįstami buvę Kauno „Žalgirio“ atstovai: Siimas-Sanderis Vene ir Kerras Kriisa.

Paklaustas, kokios nuomonės yra apie šiaurinių kaimynų krepšinį, D. Maskoliūnas savo žinias vertino kritiškai.

„Meluočiau sakydamas, jog labai seku Estijos lygą ir viso krepšinio raidą šioje šalyje. Faktas, kad jie turi nemažai aukšto lygio žaidėjų, dalį puikiai žinome, nes žaidė Lietuvoje, yra mūsų išauginti.

O šiaip Estijos rinktinė visada pasižymėjo snaiperiais, turėjo keletą pavardžių, žinomų ir NBA, ir Europoje. Klubų krepšinyje žinomi vardai – Talino „Kalev“, Tartu komanda. Bet, kiek žinau, visi turi daug finansinių problemų, ir neaišku, kaip ten bus kitą sezoną, kokio pajėgumo bus tas čempionatas“, – dėstė Lietuvos rinktinės vairininkas.

7 tūkst. vietų turinčioje „Saku Suurhall“ arenoje penktadienį turėtų būti 1,5 tūkst. žmonių – skaičiuojant ne tik žiūrovus, bet ir komandas, teisėjus, žurnalistus, aptarnaujantį personalą.

Bilietais į rungtynes Estijos krepšinio federacija prekiauja tik internetu, ir penktadienį ryte beveik visi pasiūloje atsidūrę bilietai jau buvo išpirkti.

Tarptautinis „Baltijos kelio“ turnyras Taline rengiamas Estijos krepšinio šimtmečio proga.

Estijos krepšinio ištakos datuojamos 1920 metais, nors atspirties tašką būtų galima rasti jau 1913-uose.

Būtent tada į Narvą atvykę jaunuoliai iš Sankt Peterburgo „Majak“ klubo pirmą kartą estams pademonstravo, kaip žaidžiamas krepšinis. Vienoje iš carinės Rusijos sostinių naujos sporto šakos taisykles prieš tai pristatė amerikiečiai.

Vis dėlto Estijoje sutartinai krepšinio istorija skaičiuojama nuo tada, kai dviejuose Talino mokyklose imta mokyti krepšinio ir tinklinio pagrindų.

Estijos krepšinio federacija buvo įkurta 1923 metais, 1934-aisiais ji buvo priimta į Tarptautinę krepšinio federaciją (FIBA), o po dvejų metų pirmą ir vienintelį kartą šalies rinktinė pasirodė olimpinėse žaidynėse Berlyne, kur užėmė devintą vietą tarp 21 ekipos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)