Atsižvelgdamas į tai „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas kitąmet Šaro vyrukams iškėlė ne patį ambicingiausią tikslą – 10 pergalių reguliariajame sezone. Žinoma, Š. Jasikevičiui įsivažiavus trenerio rogėse žaliai-balti tą planą ne tik nesunkiai įvykdė, bet ir viršijo – net 40 procentų.

Nuo to laiko garsiai apie kitų sezonų tikslus net nebebuvo kalbama, nes esminiu uždaviniu tapo artimiausios rungtynės, kurias visas žalgiriečiai buvo pajėgūs laimėti.

Ar pasibaigus Šaro erai „Žalgiriui“ vėl kuriam laikui teks pažaboti pačias didžiausias savo ambicijas?

„Suprantame, kad greitai čia rezultatų nebus. Tikrai neįsivaizduojame to, kad jis ateis ir viskas iškart vėl stos į vėžes. Reikės kantrybės ir daug darbo. Mes pasiruošę tam“, – pristatydamas naująjį komandos strategą 38-erių metų Martiną Schillerį atsargiai kalbėjo P. Motiejūnas.

Su specialistu iš NBA G lygos sudaryta garantuota dvejų metų sutartis, tačiau naivu tikėtis, kad austrui tiek klubo vadovybė, tiek ir fanai suteiks tokį patį pasitikėjimo kreditą, kokį turėjo jo pirmtakas – vietinis herojus, Auksinis Eurolygos berniukas.

Nors Kauno krepšinio pasididžiavimas ir šią vasarą rikuoja solidžią sudėtį, lažybininkai stebuklais Nemuno saloje artėjantį sezoną netiki: jie prognozuoja, kad žalgiriečiai plūduriuos 15 vietoje – aukščiau tik už „Bayern“, ASVEL ir ALBA ekipas.

Ar M. Schilleriui pavyks kaip Šarui nepalankias jo auklėtiniams prognozes daužyti į šipulius? Kokie austro didžiausi privalumai ir trūkumai atkeliaujant į Kauną? Kodėl labai svarbi tiek jam, tiek ir komandai bus pati sezono pradžia? Ir kaip galime vertinti kitus naujausius skambius „Žalgirio“ pirkinius?

Apie visai tai – pokalbis „Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ su komentatoriumi Vaidu Čeponiu ir treneriu Tomu Purliu.

– Vaidai, tavo reakcija į naujai paskirtą Šaro įpėdinį austrą Martiną Schillerį buvo daugiau nei iškalbinga: „Stulbinamas sprendimas. Netikėta, drąsu, rizikinga“. Kodėl šis „Žalgirio“ pasirinkimas – tau toks netikėtas?

– Mane jis tikrai apstulbino. Nesakau, kad tai blogas sprendimas. M. Schilleris – talentingas, jaunas, imlus treneris, bet tų savybių gali ir neužtekti. Jis turi savo sistemą, tik neaišku, ar ji veiks Europoje. Na, viską pamatysime, kai prasidės Eurolyga.

Nors atvyksta iš JAV, jo privalumas tas, kad jo treniruota Solt Leik Sičio „Stars“ propagavo daug europietiško krepšinio elementų, perimtų ir iš garsiojo San Antonijaus „Spurs“ klubo – labai intensyvų kamuolio dalinimąsi, to vadinamojo tikro metimo ieškojimą, ilgų pozicinių atakų rezgimą, itin operatyvų grįžimą į gynybą po savo netaiklių metimų.

– Tomai, o ar negali M. Schilleriui pritrūkti autoriteto rūbinėje dėl to, kad jis kol kas kaip ir nieko pats nėra įrodęs Europos krepšinyje bei yra vos pora metų vyresnis už komandos kapitoną Paulių Jankūną?

– Nemanau, kad dėl jauno amžiaus kils kokių nors problemų. Svarbiau tai, kiek žaidėjai patikės trenerio sistema ir kiek ji neš pergalių. Nuo to ir priklausys, kokio dydžio autoritetą jis turės tarp žaidėjų ir kaip jam juos seksis valdyti. Aišku, tos pergalės dažnai pradžioje ir neateina, todėl visiems gali tekti apsišarvuoti begaline kantrybe.

– Vaidai, P. Motiejūnas užsiminė, kad M. Schilleris į porą pozicijų galimai pasikvies savo naujokų. Kur, tavo manymu, „Žalgiriui“ dar labiausiai trūksta raumenų?

– Trečioje pozicijoje gana akivaizdi spragelė yra, kai išejo Edgaras Ulanovas. Ir „Žalgiryje“ aš dabar net nematau to gryno trečiojo numerio. Žinoma, gali ten ir Nigelis Hayesas, ir Artūras Milaknis, ir Tomas Dimša iš bėdos pažaisti, gal net ir Thomas Walkupas, jeigu liks. Bet tokio tipiško trečio numerio, koks buvo Ulė, nėra.

– „Žalgiris“ sudrebino rinką įsigydamas patyrusį prancūzą Joffrey Lauvergne'ą, net keturis sezonus praleidusį NBA lygoje ir geriausią savo mačą sužaidusį prieš Nikolą Jokičių, kai suvertė net 26 taškus. Tiesa, vėliau jis tapo atsarginiu Stambulo „Fenerbahče“ aukštaūgiu ir pastarąjį sezoną rinko vos po 6,3 taško (56 proc. dvitaškių, 29 proc. tritaškių, 44 proc. baudų). Vaidai, kaip įvertintum šį pirkinį?

– Aš jį matęs tikrai daug kartų. Dabar jo vertė yra kritusi – kažkiek dėl to, kad traumos kankino. Bet pagal dabartinę „Žalgirio“ biudžeto situaciją sakyčiau, kad tai yra puikus pirkinys.

Joffrey turi labai stiprų kūną ir yra kovingas, puolime jis gali tiesiog savo fizine jėga nusistumti oponentus, o gynyboje vienas prieš vieną atsilaikyti prieš fiziškai galingus centrus, taip pat gerai kovoja dėl atšokusių kamuolių.

Pagrindinis jo minusas, kad kai varžovai atlieka derinį du prieš du, jis nelabai gali taip pristabdyti įžaidėjų kaip koks Janas Vesely, todėl su juo rizikinga keisti ginamaisiais. Čia yra jo trūkumas. Taip pat stokoja šiek tiek ištvermės, kiek prasčiau orientuojasi komandinėje gynyboje ir yra labai vidutinis metikas iš tolesnio nuotolio. Prisimename, kad savo laiku jo atsisakė Rimas Kurtinaitis, kuris buvo pasikvietęs prancūzą į Chimkus.

– Kitas į laikinąją sostinę atkeliaujantis naujokas – amerikietis Augustine'as Rubitas iš Pirėjo „Olympiakos“, taip pat mesdavęs po 6 taškus (62 proc. dvitaškių, 50 proc. tritaškių, 82 proc. baudų). Tomai, lyginant su buvusiu Zacho LeDay'aus ir Jocko Landale'o duetu „Žalgirio“ priekinė linija sutvirtėjo ar susilpnėjo?

– Sunku palyginti. J. Lauvergne'as ir A. Rubitas prieš tai žaidė finansiškai stipresnėse komandose, kuriose turėjo didelę konkurenciją dėl žaidimo minučių. Manau, kad šiuo atveju čia tokia situacija, kai žaidėjai užsisidėjo ir yra ištroškę krepšinio, nori vėl būti reikalingi savo komandai. Jie dabar alkani, o tai labai svarbu.

– Vaidai, kaip reziumuotum dabar žinomą „Žalgirio“ sudėtį? Panašu, kad nepaisant mažėjančio biudžeto, komplektacija vyksta visai solidžiai.

– Taip, tikrai galima pagirti klubo vadovus. Vertinant kainos ir kokybės santykį – puikūs pirkiniai. Tik kiek tamsus arkliukas yra Steve'as Vasturia. Neabejoju, kad Šaras būtų padaręs iš jo žmogų ir išmokęs žaistį krepšinį (šypsosi). Bet kiti pirkiniai, ypač A. Rubitas, kuris yra nuostabus du prieš du situacijų žaidėjas, man labai patinka. Dar jei sulauksime geresnio trečio numerio, bus išvis kone tobula. Tačiau tai tik pavardės popieriuje, dar pridėkime naują trenerį ir tampa visai neaišku, kokie bus tie rezultatai.

Visa laida „Krepšinio zona“ – vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)