Pirmą kartą į rinktinės stovyklą pakviesti krepšininkai įprastai Palangos „Vanagupės“ viešbutyje pasirodo patys pirmieji, tačiau M. Blaževičiaus atvejis – kitoks. 18-metis į nacionalinės komandos stovyklą atvyko paskutinis, tačiau turėjo tam pateisinamą priežastį – penktadienio rytą jis laikė gimtosios lenkų kalbos mokyklinį egzaminą.

„Turėjau egzaminą, todėl šį kartą gausiu atleidimą už tai, jog į Palangą atvykau paskutinis. Mokslas yra svarbus reikalas. Egzaminas sekėsi neblogai, manau, kad viskas bus gerai“, – sakė M. Blaževičius, per egzaminą analizavęs lenkų dramaturgo Stanislavo Vispianskio eilėraštį „Afiša“.

207 cm ūgio atletas jau gavo kvietimą mokslus tęsti Tarptautiniame krepšinio universitete, kuriam vadovauja buvęs Lietuvos krepšinio federacijos vadovas Mindaugas Balčiūnas. Tiesa, krepšininkas sprendimo dėl studijų priimti neskuba ir viliasi, jog paaiškėjus egzaminų rezultatams jam atsivers daugiau galimybių.

Apie būsimas studijas aukštaūgis pernelyg daug negalvoja. Dabar jam svarbiausia pasisemti kuo daugiau patirties ir žinių Palangoje, kur Darius Maskoliūnas sukvietė 13 krepšininkų, žaisiančių draugiškas rungtynes Estijoje. Pirmą kartą vyrų rinktinės garbę ginsiantis M. Blaževičius išpildys svajonę, kuri gimė 2011 metais, kai jam buvo devyneri.

„Apie Lietuvos rinktinę svajojau nuo mažens. Vienos pirmųjų rungtynių, kurias aš prisimenu, yra skaudžiai pasibaigęs 2011 metų Europos čempionato ketvirtfinalis prieš Makedoniją. Puikiai atsimenu, kad tuomet buvau labai nusiminęs“, – sakė M. Blaževičius, nuo tada pradėjęs siekti padėti Lietuvai tokių nemalonių pralaimėjimų nebepatirti.

Po šešerių metų 15-metis vilnietis jau vedė Lietuvos jaunučių rinktinę į priekį 2017 metų Europos čempionate, o tuomet tapo aišku – žaisti vyrų rinktinėje yra ne tik svajonė, bet ir tikslas.

„Kai atsiduri jaunimo rinktinėse, atsiranda ir tikslas vilkėti ir tos „tikrosios“ rinktinės marškinėlius. Su draugais jaunimo rinktinėse vis pakalbėdavome, kad ateityje norėtume kartu žaisti ir vyrų rinktinėse, dalyvausime Europos ir pasaulio čempionatuose, olimpinėse žaidynėse. Galbūt taip dar ir atsitiks.“

Rinktinės debiutantui prieš atvykstant į Palangą netrūko klausimų, tačiau didelį palaikymą iš savo aplinkos jaučiantis krepšininkas gavo visus reikiamus atsakymus.

„Su Žydrūnu (rinktinės vadovu Ž. Vilenčiku – Krepšinis.lt) nemažai konsultavausi, jis daug padėjo ir paaiškino, kartu su juo pildėme ir dokumentus dėl žaidimo rinktinėje. Kelis klausimus uždaviau Eimantui (E. Bendžiui – Krepšinis.lt). Pakeliui į Palangą keletą dalykų išsiaiškinau ir kalbėdamas su Benu (rinktinės skautu B. Matkevičiumi – Krepšinis.lt).

Šios stovyklos metu tikiuosi pasisemti kuo daugiau patirties iš čia esančių žaidėjų ir trenerių, nes jie turi milžinišką žinių bagažą. Reikia pasiimti visas jų duotas pastabas ir pamokas, turiu tai įsisavinti, nes tai man bus labai naudinga ateinančiame sezone“, – sakė M. Blaževičius, kuriam ateinantis sezonas bus tikrai ypatingas.

Birželio pabaigoje buvęs „Ryto“ centras pasirašė trejų metų sutartį su „Žalgiriu“, kuris už jį Vilniaus klubui sumokėjo kontrakte numatytą išpirką. Nors jaunuolį į Kauną priviliojo nuoširdus pokalbis su Šarūnu Jasikevičiumi, jokių dvejonių dėl ateities aukštaūgis neturi ir Šarui iškeitus „Žalgirį“ į „Barceloną“.

„Prieš pasirašant sutartį žinojau, kad Šaras išeina, o ko gero keisis ir visas likęs trenerių štabas. Pats sprendimą priėmiau ne dėl trenerių, o dėl organizacijos. Laukiu naujo trenerio, Paulius Motiejūnas labai puikiai išmano visą rinką ir su pasirinkimu tikrai neprašaus“, – neabejoja M. Blaževičius.

Marekas Blaževičius (dešinėje), Paulius Motiejūnas

Ko galima tikėtis iš „Žalgirio“ naujoko pirmajame jo sezone Kaune? Sunkaus darbo. Kauniečiai 18-mečiui pažadų dėl vaidmens komandoje nedalino – gausi tiek, kiek būsi vertas. Tokią filosofiją palaikantis krepšininkas sieks įrodyti, jog yra vertas daug.

„Ko treneriui reikės, tą jis iš manęs ir gaus. Jei pateisinsiu trenerio pasitikėjimą, gausiu daugiau minučių. Procesas paprastas. Bandysiu pagerinti savo žaidimą kiekvienu aspektu. Kol kas galima tik spėlioti, kaip man ten seksis, o viską įrodysiu ne kalbomis, bet darbais“, – sakė žalgirietis.

Nors ir susiejo ateitį su Lietuvos čempionais, M. Blaževičius neslepia, kad jo tikslas yra žaisti NBA. Balandį vidurio puolėjas pateikė paraišką dalyvauti NBA naujokų biržoje, tačiau jis supranta, jog iki žaidimo stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje jam dar reikia nemažai nuveikti Europoje.

„Man reikia įgyti patirties, sutvirtinti kūną. Žingsnis po žingsnio. Žaidžiau Europos taurėje, dabar gavau šansą žaisti Eurolygoje. Tai yra vienu žingsniu arčiau mano svajonės – žaisti Amerikoje. Dabar man reikia kažką įrodyti šiame lygyje, o tuomet galėsiu judėti kažkur toliau“, – pokalbio pabaigoje tarė M. Blaževičius.

Praėjusį sezoną Europos taurėje M. Blaževičius per rungtynes vidutiniškai įmesdavo po 4,1 taško bei atkovodavo po 3 kamuolius. LKL pirmenybėse jis per susitikimą vidutiniškai rinkdavo po 7 taškus ir po 3,3 atkovoto kamuolio.



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)