2008 metais JAV kompiuterinių žaidimų milžinas „Electronic Arts“ pasiekė susitarimą su Tarptautine krepšinio federacija (FIBA) bei į „NBA Live 09“ ir „NBA Live 10“ žaidimus integravo 24 pasaulio rinktines, tarp kurių buvo ir Lietuva.

Tuo metu dar itin populiariame, tačiau netrukus konkurencinę kovą „2K“ serijai pralaimėjusiame žaidime buvo galima pamatyti, kaip atrodytų realybe taip ir netapęs Šarūno Jasikevičiaus bei Žydrūno Ilgausko tandemas, o greta jo – ir tokie žaidėjai kaip Linas Kleiza, Ramūnas Šiškauskas ar Darius Songaila.

Minėtieji du „NBA Live“ serijos žaidimai yra paskutiniai, kuriuose galima rasti Lietuvos krepšinio rinktinę, tačiau ne pirmieji. Galbūt mažai kas prisimena, tačiau į virtualią erdvę Lietuvos krepšininkai įšoko vos po nepriklausomybės atgavimo – prieš pasirodymą Barselonos olimpinėse žaidynėse.

1992 metais „EA“ kūrė vieną pirmųjų krepšinio žaidimų, skirtų SEGA konsolei. Pirmasis „Lakers versus Celtics“ žaidimas dienos šviesą išvydo 1991 metais – jame žaidėjai galėjo pasirinkti vieną iš 16 NBA ekipų ir dalyvauti su ja atkrintamosiose varžybose. Šiam žaidimui sulaukus didelio pasisekimo, „EA“ nutarė mėginti laimę su nacionalinėmis komandomis bei sukūrė „Team USA Basketball“.

„Team USA Basketball“ buvo išleistas 1992 metų vasarą, kuomet krepšinio pasaulyje kilo didelis ažiotažas dėl JAV svajonių rinktinės. Tuo pasinaudoję „EA“ sukūrė ją bei dar 15 rinktinių bei leido žaidėjams varžytis Barselonos olimpinių žaidynių krepšinio turnyre.

Žaidimo kūrėjai nusprendė suteikti žaidėjams ne tik pramogą, bet ir apšviesti. Pasirinkus žaisti su Lietuvos rinktine galima mėgautis galimybe valdyti Valdemarą Chomičių, Gintarą Krapiką, Sergėjų Jovaišą ar Rimą Kurtinaitį, o dar prieš rungtynes grojant Lietuvos himnui galima apie šalį galima pasiskaityti.

„EA“ apie kiekvieną JAV varžovę paruošė išsamius aprašymus bei pridėjo iliustracijas, vaizduojančias, kaip atrodo gyvenimas tose šalyse. Lietuvos atveju žaidėjai galėjo matyti tautiniais drabužiais pasipuošusios merginos paveikslėlį, o taip pat – melžiamas karves ir dirbamus javų laukus.

„Maža valstybė ant Baltijos jūros kranto tarp Lenkijos ir Latvijos, Lietuva išgyveno ilgai trukusią kovą dėl nepriklausomybės. Kadaise buvusi suvienyta su Lenkija, 1795 metais šalis pateko į Rusijos imperijos gniaužtus. 1918 metais Lietuva paskelbė nepriklausomybę, tačiau 1939 metais ją okupavo Vokietija.

Antrojo pasaulinio karo metu Lietuva pateko į komunistinės Rusijos rankas. Iki tol buvusi žemdirbių tauta, nuo tada Lietuva išgyveno stiprią industrializaciją, o žmonėms buvo uždrausta laikytis savų tradicijų ir religijos.

Vis dėlto 1989 metais valstybė pakilo iš priespaudos ir surengė pirmus laisvus rinkimus. Nors Sovietų Sąjunga bandė nuversti lietuvių valdžią 1991 metais, palaikoma kitų šalių Lietuva atsilaikė ir 1991 metų rugsėjį galiausiai buvo pripažinta nepriklausoma valstybe.

Šiuo metu daugybė lietuvių verčiasi gyvulininkyste augindami galvijus. Šalis eksportuoja jautieną, pieno produktus, chemikalus ir elektroninius prietaisus“, – taip žaidėjams Lietuvą pristatė „EA“.

Lietuvos rinktinė olimpinėse žaidynėse iškovojo bronzą, o tokį lietuvių potencialą įžvelgė ir „EA“ – žaidimo kūrėjai komandą sukūrė taip, kad ji būtų viena pajėgiausių, todėl savąją „svajonių komandą“ valdyti pasirinkę amerikiečiai Lietuvą įprastai sutikdavo pusfinalyje arba finale.

Lietuva į Tarptautinio Olimpinio Komiteto (IOC) šeimą buvo priimta 1991 metų rugsėjį, o Tarptautinės Krepšinio Federacijos (FIBA) nare tapo tų pačių metų gruodį. Per pusmetį sukrapštę reikiamas lėšas, lietuviai 1992 metų birželį su dar 23 komandomis stojo į kovą olimpinėje atrankoje.

Ten buvo iškovota 11 pergalių iš tiek pat galimų bei kelialapis į Barseloną.

„Vos prieš metus mes svarstėme, ar kada nors galėsime žaisti olimpiadoje. Tikimybė buvo 50 prieš 50. Manėme, kad tai gali įvykti, bet ne taip greitai. Sakėme, gal po 10 metų. Bet dabar mes vėl žaisime olimpiadoje, tik šį kartą už savo šalį“, – tuomet apie Lietuvos rinktinės pasiekimą sakė Rimas Kurtinaitis.

1992-ųjų vasara buvo Lietuvos krepšinio aukso amžius. Tai buvo metas, kai apie atgimusią Lietuvą ir jos galingą krepšinio rinktinę sužinojo visas platus pasaulis – šalies vardas skambėjo tiek televizoriuose, tiek radijo imtuvuose, tiek ir žaidimų konsolėse.

Nors žaidimų specifika gerokai pasikeitė, šią vasarą Lietuvos vardas į virtualų krepšinį sugrįžo sėkmingai. „NBA 2K20“ žaidimo platformoje organizuotame FIBA Europos čempionate savo sukurtus žaidėjus valdęs Lietuvos esportininkų penketas užėmė penktąją vietą.

Lietuvos rinktinės debiutas vaizdo žaidime
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)