Dariaus Maskoliūno auklėtiniai sportuos liepos 10-25 dienomis. Artimiausiu metu turėtų būti paskelbtas į stovyklą kviečiamų žaidėjų sąrašas ir kontrolinių rungtynių planai.

Praėjusių metų pabaigoje nacionalinės komandos vairą iš Dainiaus Adomaičio perėmęs D. Maskoliūnas veikiausiai galės padirbėti bent su keliais žaidėjais, kurių neturėjo per vasario Europos čempionato atrankos varžybų „langą“.

Tačiau pirmosios pažinties su Kaune gimusiu, bet Kanadoje užaugusiu ir šios šalies piliečiu tapusiu Ignu Brazdeikiu teks palaukti.

Sausį Niujorko „Knicks“ klubui priklausantis 21-erių puolėjas ėmėsi pirmų žingsnių siekdamas Lietuvos paso. Vis dėlto kol kas jo prašymas – dar nenagrinėtas.

M. Špokas ketvirtadienį pakomentavo I. Brazdeikio situaciją bei kitų NBA lietuvių galimybes atstovauti rinktinei į kitus metus perkeltame olimpinės atrankos turnyre Kaune.

– Ar esate numatę, kas galėtų tapti rinktinės varžovais šią vasarą?

– Treneriai nori draugiškų rungtynių, manau, rytoj turėsime atsakymą, o kai jis bus – paskelbsime. Dirbame, labai sunku. Džiaugiuosi, kad turime beveik visus atsakymus dėl krepšininkų draudimo, deja, daugelis mūsų kolegų iš kitų šalių šioje vietoje stringa.

– Kitas NBA sezonas greičiausiai prasidės tik gruodį. Kiek realu, kad kitų metų olimpinės atrankos turnyre galės dalyvauti Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis?

– Pagal tokį NBA planą, nerealu. Nebent jų komandos labai greitai baigtų savo pasirodymus. O juk joms linkime ne to. Bet čia yra daug spekuliacijų, kalbame apie tai su FIBA. Kol kas ji mus ramina, kad visi sutilpsime į bendrą kalendorių.

Apie tai penktadienį diskutavome FIBA varžybų komisijos posėdyje. Buvo pasakyta, jog FIBA glaudžiai dirba su NBA tam, kad geriausi žaidėjai būtų rinktinėse. Nors, žinoma, gyvenimas diktuoja savo sąlygas. Kas būtų pagalvojęs, kad olimpiada bus nukelta dėl pandemijos. Kol viskas nusistovės, praeis nemažai laiko.

Mindaugas Špokas

– Kokia šiandien yra I. Brazdeikio pilietybės situacija?

– Ignas iš Kanados turi gauti oficialią pažymą, jog nėra teistas. Kadangi turime pandemiją, o jis pats šiuo metu fiziškai yra JAV, kyla problemų. Artimiausiu metu jos turėtų būti išspręstos. Norime padėkoti prezidentūrai, visi dedame vienodas pastangas. Bet be to dokumento jie negali net pradėti svarstyti Igno prašymo. O mes už jį nenuvažiuosime ir to dokumento nepristatysime.

– Ar įmanoma I. Brazdeikį išvysti rinktinės vasaros stovykloje?

– Ne. Persikelti per Atlantą šiuo metu nėra paprasta, be to, NBA ruošiasi sezono pratęsimui. Ignas yra vienas „Knicks“ kandidatų, komandos narių. Palaikome ryšį, man svarbiausia, kad jis nekeičia nuomonės ir tvirtai nori (Lietuvos pilietybės – Delfi).

Pernai jis galėjo laisvai atstovauti Kanadai pasaulio čempionate. Patys kanadiečiai man patvirtino, kad jo atsisakymo priežastis buvo noras žaisti už Lietuvą, ir jie tai puikiai suprato. Kanadiečiai spręs, leisti ar neleisti Ignui atstovauti kitai šaliai, nes jis jau yra žaidęs Kanados jaunimo rinktinėje. Bent jau žodinį sutikimą šiandien turime.

Matome, kad blogiausiu atveju Ignas galės būti prilygintas „natūralizuotam“ žaidėjui. Skambėtų juokingai: juk gimęs Kaune, ne savo valia išvažiavęs iš Lietuvos. Keista jo situacija: Kanadoje visiems jis yra lietuvis, Lietuvoje – kanadietis.

Ignas Brazdeikis

– Pagal FIBA reglamentą, I. Brazdeikis Lietuvos rinktinėje užimtų „natūralizuoto“ žaidėjo vietą?

– Kai perduosime jiems visus reikiamus dokumentus, FIBA pateiks savo išvadas. Bet mes čia didelės problemos nematome. Yra du keliai: arba jie atsižvelgia į I. Brazdeikio gyvenimo aplinkybes, arba Ignas išnaudoja „natūralizuoto“ žaidėjo kvotą. Mažas skirtumas, nes mes tokio niekada neturėjome. Nemanau, kad būtų didelė nuodėmė lietuviui išimtine tvarka suteikti pilietybę.

Žiūrime į ateitį, mums Igno reikia. Anksčiau kalbėjome apie tai su D. Adomaičiu, paskui – su D. Maskoliūnu. Pernai ir su pačiu Ignu daug kalbėjome, kvietėme vasarai atvažiuoti. Bet, visų pirma, kaštai būtų labai dideli, nes jis važiuotų su savo šeima, palaikymo komanda: broliu ir tėvu. Be to, jo prioritetas buvo galimybė užsikabinti NBA, vasaros lyga. Dabar trukdo karantinas. Bet esame nusiteikę labai pozityviai, manau, tik laiko klausimas, kada mūsų treneriai galės jį „pačiupinėti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)