Kada traumos gresia, o kada – ne

„Pirmieji nutraukėme čempionatą, pirmieji sukūrėme naują produktą“, – pristatant liepą Palangoje debiutuosiantį 3x3 turnyrą, džiaugėsi LKL prezidentas Remigijus Milašius.

Pastarasis vis dar įsitikinęs, jog kovo 13 d. spynas ant šalies arenų pakabinusi ir jokių atsitraukimo kelių sau nepalikusi lyga priėmė teisingą sprendimą.

Kitokia nuomonė R. Milašiui, regis, neatrodo net diskutuotina.

„Kartais nesuvaldėte emocijų rašydami apie mūsų žingsnį, – ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje žurnalistams aiškino LKL vadovas. – Laikas parodė, kad tai buvo vienintelė teisinga išeitis. Juk kodėl negrįžo Eurolyga? Tai – neįmanoma, pasipils traumos, kaip viskas atrodys.“

Tuo metu traumų 3x3 krepšinio aikštėje R. Milašius nesitiki. Net jei varžysis prie tokios krepšinio atmainos nepratę žaidėjai.

Liepos 3 d. pajūryje prasidėsiančiame naujame turnyre dauguma dalyvių turėtų būti iš LKL klubų.

Per keturis dvi dienas truksiančius ir kas savaitę vyksiančius turus išdėstytos varžybos tęsis iki liepos 25 d.

Jose dalyvaus devynių LKL klubų komandos, lygos legendų kolektyvas ir Šakių bei Kauno rajono ekipos, besispecializuojančios su gatvės krepšiniu dažnai lyginamoje disciplinoje.

Kiekvienam turui komandos galės registruoti po šešis žaidėjus, nors dalyvaus tik keturi.

Statys laikiną areną

Turnyrą organizuoti ėmėsi vienas 3x3 krepšinio asociacijos įkūrėjų Rolandas Skaisgirys.

2003 metais pirmojo pasaulio 3x3 čempionato nugalėtoju tapęs buvęs krepšininkas, o dabar – televizijos prodiuseris kreipėsi į LKL dėl bendradarbiavimo.

„LKL nėra arogantiška, jei yra galimybė susitarti, tariamės. Ne tiek daug buvau girdėjęs apie 3x3 krepšinį. Kai įsigilinau, man jis patiko, ne be reikalo buvo įtrauktas į olimpinę programą. Bet į olimpiadą nesigilinkime, pirma turime pradėti Lietuvoje plačiau tuo užsiimti. Rolandas – švenčių organizavimo meistras, o čia irgi bus šventė, tik jos turinys – krepšinis“, – sakė R. Milašius.

Pasak R. Skaisgirio, turnyrui pavyko surinkti per 200 tūkst. eurų biudžetą. Didelė jo dalis bus skirta laikinos arenos įrengimui Palangoje.

„Tai – ne kiemo aikštelė. Arena bus dengta stogu, turės 600 vietų žiūrovams, taip pat profesionalų apšvietimą, garso įrangą, specialią dangą, o šalia dar bus nedidelė treniruočių aikštė. Turėtų būti ganėtinai įspūdinga ir patogu“, – planais dalinosi Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) pasaulio turo varžybose tokią laikiną konstrukciją nusižiūrėjęs R. Skaisgirys.

Rolandas Skaisgirys

74 tūkst. eurų sudarys prizų fondas. Nugalėtojams atiteks 15 tūkstančių, antros vietos laimėtojams – 10 tūkst. ir t. t.

„Visi žaidėjai apgyvendinti Palangoje, skirtas maitinimas, transportas. Ar komandos bus izoliuojamos ne varžybų metu? Vadovausimės Vyriausybės nutarimais – kokie jie bus liepą, taip ir tvarkysimės. Aišku, nuo pandemijos nėra draudimo. Jei protrūkis atsinaujintų, nutrauktume turnyrą. Bet aš tikiu, kad turėsime Palangoje pilną areną žiūrovų“, – sakė R. Skaisgirys.

„Mūsų išvystyta Karaliaus Mindaugo taurė tapo gražiu žiemos renginiu. Tikimės, kad čia bus analogiška vasaros tradicija. O kalbant apie ateitį, kodėl mums patiems neįkurti 3x3 Eurolygos, kodėl atiduoti kokiems nors ispanams?“ – rožinius planus kūrė R. Milašius.

Tiesa, nors organizatoriai teigia pasirūpinsiantys visų žaidėjų draudimu, surinkti geriausių LKL krepšininkų jiems nepavyks.

Šalies čempiono Kauno „Žalgirio“ 3x3 turnyras nesudomino, kitų komandų lyderiai taip pat dvejoja – ypač jei neturi garantuotų sutarčių kitam sezonui arba viliasi pakilti karjeros laiptais.

Kol kas organizatoriai neskelbia ekipų sudėčių, tiesiai neatsako ir į klausimą, kiek žaidėjų jau patvirtino dalyvausiantys turnyre.

R. Milašius pripažino, jog tartis su klubais dėl žaidimo Palangoje nebuvo lengva.

„Tikiuosi, mūsų komandos supras, kad reikia dalyvauti, nes šį kartą reikalai judėjo sunkiai. Didelę įtaką čia turi agentai, daro problemą. Bet pradžia visada būna sunki“, – pažymėjo R. Milašius.

Beje, R. Skaisgirys ir LKL ne pirmieji suskubo išnaudoti priverstinę krepšinio pertrauką naujų idėjų realizavimui.

Kėdainių „Nevėžis“, klubui artimas krepšinio agentas Tadas Bulotas ir Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ puolėjas Arvydas Šikšnius ėmėsi organizuoti „Bucket“ vasaros lygą, kurioje taip pat dalyvaus būrys LKL ir Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) krepšininkų.

Turnyras vyks liepos 27 – rugpjūčio 2 dienomis Kėdainių arenoje, jame dalyvaus 8 komandos, kurių kiekviena turėtų registruoti po 7-8 krepšininkus.

R. Milašius patikino, jog šios vasaros lygos konkurente nelaiko.

„Kai jie išgirdo, kad organizuosime 3x3 varžybas, patys prie mūsų prisitaikė, ne mes prie jų. Pakoregavo savo kalendorių, kad turnyrai nesikirstų. Gyvenimas parodys, kaip ten jiems pasiseks ir kas iš to gali išsivystyti“, – svarstė LKL prezidentas.

Favoritus jau renkasi atsargiau

Lietuviškame 3x3 krepšinyje šiuo metu didžiausiais tarptautiniais laimėjimais pasigirti gali Šakių „Gulbelės“ komanda.

Marijus Užupis, Aurelijus Pukelis, Paulius Beliavičius ir Šarūnas Vingelis pernai FIBA pasaulio turo varžybų serijoje užsidirbo kone 100 tūkst. eurų premijų.

Praėjusį spalį viešėdamas Delfi TV studijoje R. Skaisgirys pareiškė, jog 3x3 formate bet koks „Žalgirio“ žaidėjų trejetas „tikrai pralaimėtų“ „Gulbelei“.

„Negi jūs tikite viskuo, ką pasakau“, – Delfi ketvirtadienį priminus drąsius žodžius, nusikvatojo R. Skaisgirys.

Patikrinti šio teiginio tiesiogiai neišeis, nes žalgiriečiai Palangoje nepasirodys. Tačiau bus kitos LKL komandos – ir R. Skaisgirys jau atsargiau vertina savo favoritų galimybes.

„Labai džiaugsiuosi, jei laimės LKL atstovai. Bet nežinau, ar visą 3x3 krepšinio sistemą galima perprasti per vieną mėnesį.

LKL žaidėjams nebus lengva, nes skirtumas tarp krepšinio atmainų – didelis. Kaip aš sakau, žaidžiant 3x3 net neįmanoma gauti techninės pražangos, nes laikas ten nestabdomas, yra daug kitų niuansų“, – juokėsi kadaise ūmiu būdu ir ginčais su teisėjais garsėjęs buvęs ilgametis Vilniaus „Sakalų“ gynėjas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)