Dar neįpusėjus kovui viso pasaulio krepšinį sukaustė koronaviruso pandemijos išprovokuotas sąstingis. Kai kurie turnyrų rengėjai pasielgė drastiškai – pavyzdžiui, LKL iš karto nutraukė čempionatą ir nugalėtoju paskelbė Kauno „Žalgirį“. Kai kurie (NBA, Ispanija, Vokietija), turnyrus sustabdė laikinai ir juos tikisi atnaujinti, vokiečiai netgi paskelbė atnaujinimo datas.

Tarp varžybas „laikinai“ sustabdžiusių yra ir Eurolyga, kuri iki kito pirmadienio turi apsispręsti – ar turnyrą viename iš Europos miestų bandyti pratęsti liepos mėnesį, ar šio sezono pirmenybėse padėti galutinį tašką ir pamažu rengtis kitų metų iššūkiams.

Kol Eurolyga vis dar svarsto, Lietuvoje vienas konkretus sprendimas priimtas – liepos pabaigoje Kėdainiuose vyks „Bucket“ vasaros lygos turnyras, kurį organizuoja „Nevėžio“ klubas, krepšinio agentas, „Wasserman“ agentūros tarptautinio krepšinio padalinio viceprezidentas Tadas Bulotas ir Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ krepšininkas Arvydas Šikšnius.

Tai – visiškai naujo formato varžybos, kuriose savo komandas burs profesionalūs krepšininkai, turėsiantys progą ir rungtyniauti tarpusavyje, ir pademonstruoti savo galimybes krepšinio skautų akivaizdoje.

„Ši idėja brandinta ne vienus metus. O dabar, krepšiniui sustojus, pats metas tą idėją realizuoti. Planuojama, kad tai bus 8 komandų turnyras (vienos iš komandų sudėtis jau paskelbta, – red. past.), visos jos per savaitę sužais tarpusavyje, o vėliau vyks atkrintamosios varžybos. Numatomas prizų fondas – 25 tūkst. eurų“, – kalbėdamas su Delfi pasakojo T. Bulotas.

„Iš susidomėjimo jaučiu, kad žmonės nori ne tik pasirodyti, bet ir laimėti šį turnyrą. Kiek pakalbu, yra norinčių ir pasižiūrėti į neįprastų sudėčių komandas. Aišku, kol kas klausimas, ar salėje galės būti žiūrovų, tačiau transliacijos tikrai vyks (per Delfi TV, – red. past.), – tvirtino A. Šikšnius.

Plačiau apie turnyrą – laidoje „Sportinė forma“.

Profesionalus krepšinis jau nėra žaidžiamas daugiau nei du mėnesius. Vertindamas iš laiko perspektyvos, T. Bulotas mano, kad LKL sprendimas apskritai nutraukti turnyrą buvo teisingas, tačiau kiek skubotas.

„Manau, kad iš principo žingsnis buvo geras. Tik, mano nuomone, kiek skubotas – pritrūko dialogo tarp klubų ir žaidėjų, dėl atlyginimų, sutarčių. Bet iš esmės kito varianto nelabai ir buvo – lygą reikėjo stabdyti“, – pažymi krepšinio agentas.

Jis pripažįsta, kad su krepšininkais nemažai tenka bendrauti ir galimo Eurolygos sezono atnaujinimo klausimu. Ir, anot T. Buloto, žaidėjai nedega noru, kad sezonas būtų tęsiamas.

„Kiek esu girdėjęs, guma tempiama dėl įsipareigojimų rėmėjams – dėl to ir nepriimami galutiniai sprendimai. Tačiau aš pats esu kitoje barikadų pusėje – dirbu su žaidėjais ir žiūrėdamas iš jų perspektyvos matau, kad dauguma šį sezoną žaisti nebenori. Nebenori, kad sezonas būtų pratęstas, – pažymėjo jis. – Klausimas – koks tikslas žaisti? Jeigu tikslas tik kažkam „atidirbti“ ir prarasti mažiau pinigų, tai nėra didelio skirtumo, kas ten žais. Nes jeigu žaidėjai nenori rungtyniauti, turbūt maža galimybė, kad jie bus nusiteikę kažką laimėti.“

Maža to, atviras klausimas, ar į Europą iš JAV, kur su koronaviruso pandemija kovoti vis dar sekasi sudėtingai, panorėtų sugrįžti amerikiečiai krepšininkai. O jie daugumoje Eurolygos klubų atlieka pagrindinius vaidmenis.

„Pavyzdžiui, kai Donatas Motiejūnas išskrido į Kiniją, iš esmės iš Lietuvos išvykti jau nebuvo galima. Bet jis turėjo darbo sutartį, kontraktą – jį ir išleido. Galbūt būtų kažkokios išimtys, galbūt Eurolyga pasirūpintų tais leidimais amerikiečiams. Nes jeigu ne, abejotina, ar Eurolyga pasiryžtų pratęsti turnyrą. Tačiau pagrindinis klausimas yra tas – kas iš amerikiečių čia dar norėtų atvykti žaisti šią vasarą? Tai mažiausiai nuspėjamas dalykas“, – svarstė T. Bulotas.

Vertindamas iš profesionalaus krepšininko perspektyvos, A. Šikšnius pastebėjo, kad trys savaitės, kurias pasirengti sugrįžtančiam turnyrui teoriškai turėtų Eurolygos žaidėjai, taip pat yra per trumpas laikotarpis.

„Manau, kad trijų savaičių pasirengti turnyrui negana. Juk įprastai prieš sezoną dar būna ir 6-10 parengiamųjų rungtynių, per kurias tu apsitrini su komanda. O dabartinėje situacijoje, po tokio ilgo laiko be kamuolio, per tris savaites normaliai žaisti pasiruošti sudėtinga. Tai tikrai turėtų įtakos daugumos komandų žaidimo kokybei“, – pažymėjo A. Šikšnius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)