R. Kurtinaitis nuogąstauja dėl to, kaip reikės paruošti komandą, jei Eurolyga nutars vasarą pratęsti sezoną.

Bet dabar tituluotas specialistas turi kitų rūpesčių.

1988 metų Seulo olimpinis čempionas, 1992 ir 1996 metų bronzinis prizininkas papasakojo, kaip gyvena grįžęs į Lietuvą karantino metu ir kokių problemų jam sukėlė šią savaitę į šalį atplūdę neįprastai šalti orai, sniegas ir kruša.

Pateikiame įdomiausias trenerio interviu „Chimki“ klubo spaudos tarnybai ištraukas.

– Kur leidžiate karantiną?

– Savo sodyboje netoli Kauno, arti miško. Čia aš užsiimu sodo darbais: pjaunu žolę, sodinu obelis, kriaušes, slyvas. Tiesa, prieš kelias dienas snigo, krito kruša. Nežinau, kaip išgyvens mano sodinukai, bus matyti rudenį. Netinkamu metu prasidėjo mano sodininko karjera. Visada geriausia užsiimti tuo, ką iš tiesų moki: žaisti krepšinį ir gerti alų.

– Jeigu Maskvoje įliptumėte į metro be kaukės ir pirštinių, jums grėstų 4 tūkstančių rublių bauda. Ar taip pat griežtai baudžiama ir Lietuvoje?

– Net griežčiau. Išeisi be kaukės – bauda 250 eurų. Ir jokie pasiteisinimai nepadės. Jeigu karantino taisykles pažeisi pakartotinai – nubaus jau 500 eurų. Automobilyje – ne daugiau dviejų žmonių. Į parduotuves galima eiti be pirštinių, bet prie įėjimo visur paruošta dezinfekcinio skysčio, reikia nusivalyti rankas.

– Jeigu jūs, žinoma krepšinio asmenybė, pažeistumėte taisykles, policija gal pažiūrėtų atlaidžiau?

– Taip buvo galima išsisukti sovietmečiu, dabar – neįmanoma. Parodys per televiziją, apskelbs visai Lietuvai. O ir kam tas taisykles pažeisti? Čia – ne žaidimas. Arba, sakykime, išgyvenimo šou.

Taip, priemonės griežtos, užtat Lietuva visoje Europos Sąjungoje pasižymi geriausia užsikrėtimų statistika. Po truputį karantinas švelnėja, atsidaro visi barai ir restoranai, ne tik lauko kavinės. Atskrido pirmasis reisinis lėktuvas – iš Frankfurto.

– Esate aistringas žvejys. Ką nors sugavote per karantiną?

– Keletą dienų buvau žvejyboje, prie ežero 80 kilometrų nuo Kauno. Karpių pagavau daug, pirmą dieną ir lydeka kibo, o antrą – nieko. Po to sužinojau, kodėl. Oras smarkiai pasikeitė, atvėso, o lydekos tokiu atveju neria gilyn.

– Žvejojo ir jūsų bičiulis Arvydas Sabonis?

– Ne, mes tik telefonu pasikalbame. Dėl karantino negalėjome susitikti jau pusantro mėnesio. Ne tik su juo – su visais draugais. Paklūstame įstatymams, vertiname karantiną rimtai. Kalba, kad vasaros pradžioje jis bus atšauktas, tuomet pasimatysiu su Sabu. O kol kas siunčiame vieni kitiems visokius juokingus vaizdo įrašus apie karantiną, dabar jų pilna.

– A. Sabonis vis dar yra Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas?

– Jo kadencija turėjo baigtis šiemet, po Tokijo olimpiados, bet juk ši – atidėta metams. Visi norėtų, kad ir jis liktų pareigose dar metus. Manau, liks.

Arvydas Sabonis ir Rimas Kurtinaitis

– Jūsų sūnus Giedrius priklauso „Chimki“ trenerių štabui. Esate patenkintas jo darbu?

– Taip. Giedrius kartu su kitu kolega (Aurimu Jasilioniu – Krepšinis.lt) yra atsakingi už varžovų žvalgybą. Jis neatėjo iš gatvės, Giedrius pats žaidė krepšinį, buvo Lietuvos jaunimo rinktinės atstovas.

Įprastai mūsų grafikas – labai intensyvus, žaidžiame kas dvi ar tris dienas. Vienas skautas nesusitvarkytų. Ir dviese jie dažnai naktį nemiega, žiūri varžovų rungtynes. Mano štabe nė vienam atsipalaiduoti neišeina.

– „Chimki“ Eurolygoje žengia septinta. Atrodo, galimybės patekti į atkrintamąsias varžybas buvo neblogos?

– Laukė gana palanki kalendoriaus atkarpa. Turėjome žaisti namuose su Pirėjo „Olympiakos“, tuomet Miuncheno „Bayern“, Atėnų „Panathinaikos“ komanda, kurioje, kiek girdėjau, atmosfera dabar ne pati geriausia. Galimybės tikrai neblogos, tad karantinas mus užklupo netinkamu metu.

– Ką galvojate apie tikimybę atnaujinti sezoną?

– Pats esu pasiruošęs tam, bet nežinau, kaip surinksime komandą. Dabar Belgrado klubai – „Crvena Zvezda“ ir „Partizan“ – pradėjo treniruotis, ir treneriai sako, kad žaidėjų sportinė forma toli nuo pageidaujamos. Ne dėl to, kad krepšininkai per karantiną aptingo, jie tiesiog neturėjo galimybių palaikyti formą.

Jeigu sezonas bus pratęstas, pasiruošimui turėsime dvi savaites. Kaip per tokį laiką viską padaryti? Ir čia – tik viena problema. Neįsivaizduoju, kaip iš JAV reikės susigrąžinti amerikiečius, neaišku, koks bus oro susisiekimas. Galiausiai, ar patys krepšininkai norės rizikuoti savo sveikata? Yra daug klausimų.

Rimas Kurtinaitis

– Nutraukusi sezoną VTB Vieningoji lyga nepaskelbė čempionų, nors turnyro lentelėje pirmavo jūsų auklėtiniai. Ką apie tai manote?

– Čia svarbiausia yra tai, jog Rusijos čempionai gauna teisę žaisti Eurolygoje. Mums tai labai svarbu, nes neturime ilgalaikės licencijos kaip Maskvos CSKA. Norėtume, kad Rusijos krepšinio federacija ir VTB lyga bent jau garantuotų mums tą vietą Eurolygoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)