Reiklumu garsėjęs slovėnas savo laiku trumpai treniravo ir Vilniaus „Lietuvos rytą“, tačiau sostinės klube praleido ne pilną 2006-2007 m. sezoną – kaip viena iš Balkanų specialisto atleidimo priežasčių tuomet buvo įvardintos pernelyg intensyvios treniruotės, vadovams bei kai kuriems žaidėjams kliuvo ir Z. Sagadino principingumas.

Dabars slovėnui – 67-eri, savo laiku jo mokyklą yra išėjęs ir vienas sėkmingiausių visų laikų Lietuvos krepšininkų Šarūnas Jasikevičius.

1999-2000 m. sezone Šaras atstovavo Zmago treniruotam Liublianos „Olimpia“ klubui ir niekada neslėpė, kad tuometinio jo trenerio reiklumas savo auklėtiniams buvo išskirtinis, tačiau tik išėjo į naudą.

Kalbėdamas su Serbijos žiniasklaida, Z. Sagadinas antradienį lygiai taip pat pagarbiai atsiliepė apie buvusį savo auklėtinį lietuvį.

„Aš didžiuojuosi Šarūnu, kuris į Liublianą atvyko žaisti už nedidelę pinigų sumą, tačiau vėliau jo karjera ėmė kilti aukštyn. Jau per pirmą jo sezoną gaima buvo matyti, kokio lygio žaidėjas išaugs. Ir dabar jis tą patį daro treniruodamas. Jis gali „kąsti kaip šuo“, kol laimės viską ką nori, toks jo charakteris.

Gražius žodžius galiu pasakyti ir apie Arielį McDonaldą, kuris, net ir po sezono dirbdamas su manimi ir gavęs milijoninį pasiūlymą, pasiprašė norintis likti. Tuomet jam ir pasakiau: „Bėk iš čia, kvaileli, imki pinigus. Juk tai yra normalu“, – prisiminė Z. Sagadinas.

Kaip yra teigęs pats Š. Jasikevičius, panašiu būdu Z. Sagadinas jį paskatino priimti „Barcelonos“ pasiūlymą: „Tai galimybė, pasitaikanti tik kartą gyvenime.“

Lietuvis nedelsęs išvyko į Barseloną ir po kelių metų jau kėlė į viršų Eurolygos čempionų taurę.

„Treneris neduodavo man ramybės, be jokios abejonės, darbo požiūriu tai buvo vienas iš sunkiausių sezonų. Sagadinas buvo nepaprastai reiklus, užtat jaučiau, kad diena iš dienos tobulėju. Man buvo nesvarbu, kaip garsiai treneris ant manęs rėkia, kaip smarkiai skauda kojas arba kiek laiko man prireiks raumenims atvėsinti.

Man reikėdavo atsigauti, būdavau išsunktas, beveik nepraverdavau burnos ir vakarus leisdavau maigydamas televizoriaus pultelio mygtukus. Buvo sunku, nergi labai, bet juk siekiau tikslo. Tas sekinantis darbas buvo nepaprastai reikalingas“, – autobiografinėje knygoje „Laimėti neužtenka“ pasakojo Š. Jasikevičius.

Tuo metu pats treneris, prabėgus dvidešimtmečiui po šių įvykių, bandė paaiškinti savo darbo metodiką.

„Kodėl manimi būdavo nepatenkinti? Nes versdavau juos salėje praleisti 5-6 valandas? Bet tokia buvo mano darbo specifika, man tai atrodė priimtina. Paminėtiems vaikinams atrodė taip pat. Aš tik niekada negalėjau suprasti tų, kurie, nedirbdami, svajoja apie Maldyvus, brangius automobilius, kalba, koks kvailas yra jų treneris, viskas jiems kliūna... Kai kuriuos pastatyti į kelią treneriams pavyksta, kai kurių, deja, ne“, – tvirtino slovėnas.

Aš didžiuojuosi Šarūnu, kuris į Liublianą atvyko žaisti už nedidelę pinigų sumą, tačiau vėliau jo karjera ėmė kilti aukštyn. Jau per pirmą jo sezoną gaima buvo matyti, kokio lygio žaidėjas išaugs. Ir dabar jis tą patį daro treniruodamas. Jis gali „kąsti kaip šuo“, kol laimės viską ką nori, toks jo charakteris.
Zmago Sagadinas

Kaip „nenorinčio dirbti“ žmogaus pavyzdį Z. Sagadinas įvardijo trumpai jo treniruotai Belgrado „Crvena Zvezda“ komandai atstovavusį amerikietį Reggie Freemaną, kuris kiek vėliau – 2005-2006 m. – gynė ir Kauno „Žalgirio“ garbę.

„Sagadinas buvo vienas iš blogiausių trenerių su kuriais man yra tekę dirbti. Jis nuolatos rėkė ir įžeidinėjo krepšininkus per treniruotes, man tai buvo visiškai nenormalu ir ne mano problema. Manau, kad nė viena komanda jo nemėgo. Aš atvykau į Belgradą žaisti krepšinio, o ne klausyti įžeidinėjimų, lyg būčiau vaikas. Dėl to aš susipakavau lagaminus ir išvykau“, – neseniai Serbijos žiniasklaidai sakė R. Freemanas, per sezoną Kaune Eurolygoje rinkęs po 11,2 taško ir atkovojęs po 3,8 atšokusio kamuolio. Apskritai tai buvo jo antras ir paskutinis sezonas elitiniame turnyre Europoje.

„Neseniai skaičiau jo atsiliepimą su pasakojimais, kaip viskas buvo sunku. Pamenu, kad jam pats draugiškai pasakiau. „Šitai tikrai ne tau, tu nemėgsti dirbti“, – amerikiečio istoriją pakomentavo pats slovėnas.

Gana radikaliai treneris pasisakė apie santykius tarp Eurolygos, Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) ir NBA. Anot jo, turi būti priimti finansiniai sprendimai, nes talentų nutekėjimas iš Europos į NBA yra pernelyg didelis.

„Eurolyga ir FIBA turi susėsti ir nusiųsti NBA žinią, kad niekas iš Europos negali išvykti, kol amerikiečių klubai nesumokės 5 mln. dolerių išpirkos. Reikia, kad jie Amerikoje apie tai pagalvotų, nes turi būti gerbiama tai, kas krepšinio labui nuveikta Europoje. Kitu atveju, manau, greitai čia matysime savitą NBA divizioną“, – nuogąstavo slovėnas.

Tiesa, pačiai FIBA organizacijai ir jos sugalvotai „langų“ į tarptautinius turnyrus sistemai jis turėjo kritikos. Kaip slovėnas, Z. Sagadinas labai džiaugėsi savo šalies rinktinės pergale 2017-ųjų Europos čempionate, tačiau dabar įžvelgia tik tolesnes esamos sistemos spragas.

„Sveikinimai. Puikus pasiekimas. Tai turėtų tęstis, bet kaip? Taigi, tai tiesiog negali tęstis, kadangi NBA ir Eurolygos žaidėjai negali rungtyniauti pasaulio čempionato atrankoje.

Tai tiesiog juokinga. Turnyras vysta nereguliariai, visi gali kalbėti ką tik nori, bet tai tiesiog yra netvarkingas požiūris ir sistema, – tvirtino jis. – Apskritai FIBA kol kas nesugebėjo perprasti verslo modelio, kurį pritaikė kitos sporto šakos. Vienu metu krepšinis buvo visai netoli futbolo, bet FIBA leido jam finansiškai atsilikti. Na, o futbolas pakilo į padanges...“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)