„NBA yra stilingiausia pasaulio lyga, o NBA žvaigždės yra stilingiausi visų laikų atletai. Tų vaikinų mados suvokimas yra labai aukštas. Matome daugybę „Givenchy“, daugybę „Balmain“... Jie atrodo puikiai. Juos konsultuoja dizaineriai ir tai yra nuostabu“, – sako stilistas Markas Anthony Greenas, priduriantis, jog pagaliau 20-mečiai vaikinai nebeturi rengtis kaip 50-mečiai.

Tačiau taip buvo ne visada.

Prieš du dešimtmečius NBA populiarumas išgyveno krizę. Michaelui Jordanui baigus karjerą 1998 metais lygos transliacijų žiūrimumas mažėjo kiekvieną sezoną, o dugnas buvo pasiektas 2004 metais po garsiųjų Indianos „Pacers“ ir Detroito „Pistons“ krepšininkų muštynių. Lyga turėjo rimtų problemų dėl krepšininkų lyginimo su gangsteriais, todėl tuometinis komisaras Davidas Sternas ėmėsi veiksmų.

Norėdamas keisti NBA veidą D. Sternas nusprendė, jog krepšininkai negali į rungtynes atvykti vilkėdami tuo metu populiarius, tačiau su gaujų kultūra siejamus drabužius, todėl 2005 metais lygos taisyklių sąraše atsirado aprangos kodo nurodymai. Buvo uždrausti galvos apdangalai, grandinės ir kiti papuošalai, o vilkėti buvo rekomenduojama kostiumus.

Pirminis naujųjų taisyklių taikinys buvo Allenas Iversonas, garsėjęs savo tatuiruotėmis, bandanomis, apkritusiais drabužiais ir grandinėmis. Jis ir kiti NBA atletai, tokie kaip Jasonas Richardsonas, Stephenas Jacksonas, Paulas Pierce‘as ar Marcusas Camby garsiai kritikavo D. Sterną, vadino jį rasistu, kurio taisyklės yra nutaikytos prieš hiphopo kultūrą ir juodaodžius.

Vis dėlto, bėgant metams, krepšininkai susitaikė ir pradėjo mėgautis galimybe būti stiliaus ikonomis. Vienas pirmųjų savo kostiumų madas pradėjo demonstruoti Dwyane‘as Wade‘as, kuris 2014 metais duotame interviu D. Sternui už aprangos kodo taisyklę padėkojo.

„Kai ši taisyklė atsirado, mes su vaikinais pradėjome varžytis, kuris atrodysime geriau. Pradėjome suprasti, kad negalime apsirengti bet ko. Turime vertinti tai, kas yra gražu ir stilinga. Turime demonstruoti, kaip turi atrodyti stilingas vyras“, – sakė D. Wade‘as.

Bėgant metams, keitėsi ir mados, todėl pastaraisiais metais kostiumus vis dažniau pakeičia ryškesni drabužiai, o drąsesni atletai, tokie kaip Russellas Westbrookas, įsigudrina atvykti į rungtynes vilkėdami marškinėlius su didelėmis išplėšytomis skylėmis.

Lygos taisyklėse nurodytas įpareigojimas pasipuošti galiausiai tapo galimybe krepšininkams per drabužius išreikšti savo asmenybę. Praėjus penkiolikai metų nuo taisyklės įvedimo mados industrija tapo tokia svarbia NBA dalimi, jog keli lygos žaidėjai netgi turi reklamos sutartis su mados prekės ženklais ir nuolat dalyvauja įvairiuose mados renginiuose.

Stilistai prognozuoja, jog ateityje drąsių stiliaus eksperimentų NBA lygoje bus vis daugiau.

NBA krepšininkų stilius


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)